2024.04.12, Péntek
Csendes órák a félegyházi strandon

Csendes órák a félegyházi strandon

kiskunfelegyhaza.hu

2019.07.17. 16:46

Kiskunfélegyháza nem csak arculatilag, hanem emberi figyelmességekben is fejlődik. Adott volt négy olyan szervezet a városban, akiknek fontos a segítségnyújtás és az önzetlen jóság.

Hirdetés

Ennek a négy társaságnak az összefogásával valósulhatott meg a Csendes órák elnevezésű eseménysorozat, amelyben a Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. és a Félegyházi Termál Parkfürdő vezetése is partner volt.

A Csendes órákat az autista embertársaink kényelmesebb, nyugodtabb szabadidős tevékenységeik miatt hoztak létre. A nyári hónapok minden második hétfőjén, 8 és 12 óra között élvezhetik a zavartalan fürdőzés szerelmesei. Amennyiben sikeresnek bizonyul az újítás, az év további részében is folytatni kívánják a szervezők.

A parkfürdő szeretné a program ideje alatt a legnagyobb nyugalmat és csendet biztosítani a strand használóinak komfortérzetük megőrzéséhez, hogy ezáltal strandolásukat a lehető legkevesebb külső zavaró hatás érje, így számukra is lehetőség nyíljon a kellemes nyári kikapcsolódásra. A Csendes órákban nincs zeneszolgáltatás és a hangosbemondó sem üzemel. Szünetel a zajjal járó tevékenység, az esetlegesen hangos árufeltöltés, azaz a csendre és a nyugalomra koncentrál a szolgáltató minden munkatársa. Felkészített diákmunkatársak várják a vendégeket, és segítenek, ha azt a látogatók igénylik. A program szakmai részét a Kiskunfélegyházi Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény szakértő pedagógusaival közösen dolgozták ki, hogy megfelelő alapokat biztosítsanak az eseményekhez – mondta el Iványi Ferenc, a Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. Kulturális Programiroda vezetője.

A kezdeményezés nem egyedi, mivel a brit illetőségű Morrisons üzletlánc, illetve a Magyarországon is bolthálózattal rendelkező Decathlon Sportáruház is bevezette a vizuális és hangingerekre érzékeny emberek támogatását szolgáló napokat.

A projekt támogatói, a Kiskunfélegyházi Civil Szervezetek Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Kiskunfélegyházi Egyesülete, a HumanumSalma Humanitárius Alapítvány és a Diabétesz Egyesület Kiskunfélegyháza.

A fürdőzés mellett az említett társaságok kiegészítő programokkal is készülnek. Ingyenesen, mindenki számára elérhető a vérnyomás- és az oxigénszaturáció-mérés – a vér oxigén ellátottságának ellenőrzése – valamint a vércukormérés is, dr. Tóth Norbert, a Diabétesz Egyesület elnöke segédletével. Ezek a szűrések segítenek időben felismerni a rizikófaktorokat, amely által könnyebb a kezelése is a felmerült elváltozásnak.

– Reményeink szerint a mozgásukban korlátozottak is kihasználhatják a támogatást, ugyanis a fürdő strand részén is tervben van egy mobil beemelő szerkezet beszerzése. A benti, uszodai részen van egy ilyen berendezés, de az fixen rögzített, így a strandolók a kinti medencéknél azt nem tudják használni. Ez az eszköz megkönnyítené a mozgásukban tartósan vagy átmenetileg nehezebben mozgó emberek vízbe jutását – vázolta terveit Némedi-Varga Beatrix, a Mozgáskorlátozottak Kiskunfélegyházi Egyesületének vezetője.

forrás: kiskunfelegyhaza.hu /V. B.

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaCsendes órák