2024.04.19, Péntek
Így szépül meg Kiskunfélegyháza - fotókkal
kiskunfelegyhaza.hu

Így szépül meg Kiskunfélegyháza - fotókkal

kiskunfelegyhaza.hu

2019.04.02. 13:16

A városban egyre nagyobb területen folynak a Zöld város program kivitelezési munkái.

Hirdetés

Szépül a piac

Évtizedek toldozgatása után európai színvonalon épül újjá Félegyháza piaccsarnoka.

 

Játszótér a legkisebbeknek

Épül a legkisebbek játszótere a Dózsa György utcában. Bizonyára sokan emlékeznek még arra az időre, amikor a terület a városrész legelhanyagoltabb pontja volt lovakkal, omladozó, életveszélyes házfalakkal. Azóta a szégyenfolt helyén park épült, ide került Félegyháza első felnőtt játszótere, most pedig a legkisebbek birodalma alakul. Hamarosan a család minden tagja örömmel töltheti itt szabadidejét.

 

 

Térrendezés

Teljesen megújul a Szent János tér. A növényzettel gazdagon beültetett ligetes kertben élmény lesz sétálni, vagy csak békésen figyelni a járókelőket. A tér része lesz annak ez egységes új térrendszernek, amely a mozitól a volt zeneiskola épületéig, illetve a Mártírok utcától az Ótemplom hátsókertjéig terjed. Egységes, szép új burkolatok és utcabútorok, szökőkutak, egy kis “folyó” a gyerekeknek, öntözőrendszer, és félmillió új növény gazdagítja a megújuló központi részt. A most kitermelt szürke, de jó állapotú térkövekkel és padokkal a takarításuk és felújításuk után a város más pontjai szépülnek tovább.


 

Egységes színes burkolat

A Korond utcán már látható új, színes térkő az egyik legnevesebb európai gyártó, a Semmelrock terméke. Hasonlóképpen a megújuló főtérhez, a fő színek itt is a sárga és az antracit lesznek, amelyek különböző méretekben tűnnek fel. Mellettük vörös színű gránitkockák jelennek meg díszítőelemként. Az egységes látvány érdekében ugyanaz az alapanyag és színvilág tér vissza a különböző projektekben, így a városi beruházásoknál is. A térkövek alá Félegyházán most először kerül geotextília, ami megelőzi, hogy a fák a gyökérzetükkel a következő évtizedekben felnyomják az új burkolatot.


 

Közösségi tér szépkorúaknak

A nyugdíjas korosztályra is gondoltak a Zöld város tervezése során. Üde színfoltja lesz a városnak az első Idősek parkja a Mártírok utcában, a Jégh Optika mögött. Az eddig elhanyagolt füves területen többek között pingpongasztal és lengőteke kínál lehetőséget a kikapcsolódásra, míg az aktívabb szépkorúak használhatják az evezőpadot, ülvenyomó-gépet, libegőt, tekergőt, szörfözőt, lábtoló és még számos kondícionáló gépet. A csak nyugalomra, olvasgatásra vágyók kényelmét gondozott zöldfelület, padok, lócák, asztalok és ivókút szolgálja.

 

Szökőkút vízoszlopokkal és fényfallal

Különleges, Félegyháza egyik legszebb műemlékéhez méltó módon újul meg az Ótemplom környezete. A templom elé 10 méter feletti ámbrafák, az épület Constantinum felőli oldalára pedig hat-nyolc méter körüli, különleges koronaformára nevelt platánok kerülnek. Ezek a 20-25 éves fák nyerges kamionnal érkeznek Hollandiából. A templom mögé egy öt-hat méteresen érkező aranyalmafa kerül, amely a történeti idők oltár mögötti paradicsomi kertjére utal vissza.


 

A bejárattal szemközt a megyében is egyedülálló vízalatti, 112 darabból álló LED-es lámpatesttel megvilágított, 371 fúvókával kialakított látványos vízi attrakció készül. A lámpatesteket, illetve a 9 darab beépített szivattyút egyenként lehet majd vezérelni. Ez különleges vízképet és változatos programokat tesz lehetővé.

A végeredmény nem egy hagyományos szökőkút lesz, ugyanis a burkolat alatt kialakított medence miatt szabadon be lehet sétálni az attrakcióba. Vagyis, amikor az nem üzemel, szabadon átjárható lesz. A nappali melegben a szökőkút által létrehozott mikroklíma kellemes hőérzetet ad, éjszaka pedig a különleges megvilágításnak köszönhetően a vízoszlopok egyedi látvánnyal egyfajta, térből kiemelkedő fényfallal gyönyörködtetik a járókelőt.

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházapiacjátszótér