2024.04.25, Csütörtök
Hollandiából érkeznek Félegyháza új fái

Hollandiából érkeznek Félegyháza új fái

kiskunfelegyhaza.hu

2019.03.31. 13:49

Októberre befejeződik Félegyházán a Zöld város projekt. A mintegy 2 milliárd forintos beruházással összefüggő munkálatok évekkel ezelőtt a tervezéssel kezdődtek, az utolsó mozzanat pedig a fatelepítés lesz. Ahogy mondani szokás, az i-re a pontot a Hollandiából érkező, hatalmas, akár három-négy emeletes előnevelt fák beültetése teszi majd fel.

Hirdetés

Amikor Zöld városról beszélünk, mintegy 80 ezer négyzetméterről van szó. Ekkora terület alakul, szépül, épül át, modernizálódik Félegyházán, érintve a Kossuth utcát, a Szent János teret, a főteret, és a Korond utcai játszóteret. A tervezés és a kivitelezés az ország legprofibb szakcégeinek nevéhez kötődik. A Pagony Táj- és Kertépítész Iroda 2017-ben Az év tájépítésze verseny közönségdíjasa volt. Nem véletlenül: a kezünk nyomát viseli többek között Tihany és Balatonfüred, továbbá a budapesti Lukács Fürdő. Nemcsok Márton projektfelelős ráadásul félegyházi származású, aki ennek minden örömével és felelősségével fogja össze a fejlesztés szerteágazó szálait. A projekt fő kivitelezője, a KÉSZ Kft. egyik kiemelkedő referenciája az ország főtere, a budapesti Kossuth tér építészeti megvalósítása. A zöldkezelési munkálatokat hazánk egyik legnagyobb állami erdészeti cége, a KEFAG Zrt. faápoló szakmérnökei végzik.

A beruházáson belül megkülönböztetett figyelem jut a fakivágások és telepítések kérdéskörének. A szakmailag megalapozott döntés érdekében – Nemcsok Márton szavaival élve – a tervezést megelőzően egyenként átvizsgálták a beruházással érintett területen található, mintegy 1500 fát. Ezek egyedi azonosítót, és az összesített adatok alapján értékelést kaptak. Közben figyelembe vették azt a fakezelői véleményt is, amit nem sokkal korábban készített el a város megrendelésére a FŐKERT Nonprofit Zrt. Akkor a Kossuth utca, a vasútállomás és a volt Petőfi iskola közötti szakaszon található platánokat, és a templom előtti öreg japánakácokat mérték fel úgynevezett fakopp-vizsgálattal. Ezek alapján határoztak a szakemberek a fakivágásokról és a szükséges, egyedre szabott fakezelésekről.

– Összhangban a városvezetés határozott kérésével, a projekt során csak azt a fát vágtuk ki, amely menthetetlen, illetve tájidegen volt, néhány esetben pedig a kivitelezési munkálatok miatt egyszerűen rákényszerültünk. Például a főtéri vezetékcsere során észleltük, hogy az egyik fa gyökerei belenőttek a kábelcsatornába – mondta el a projektfelelős.

 

Nemcsok Márton projektfelelős és munkatársai 1500 fát vizsgáltak meg a tervek elékszítése előtt

Mostanra egyébként a fakivágások 98 százaléka megtörtént. Ez mintegy 170 fát jelent. Ezzel szemben a Zöld város projekt – nevéhez hűen – abszolút pozitív szaldóval zárja a városi „faleltárt”, hiszen a program során csaknem kétszáz fa lesz elültetve, zömében az élettani szempontból legoptimálisabb, őszi időszakban.

Ami pedig a telepítendő fák méretét illeti, néhány kulisszatitkot is elárult a projektfelelős. Innen tudjuk, hogy bár általában a három-négy méter magasságú fiatal facsemetékkel szokás tervezni, néhány helyszínen – például a templom műemléki környezetében – ezt nem tartották méltó megoldásnak.

– Fontos, hogy az ide kerülő egyedeket már a telepítés pillanatában a méretükből adódóan is faként érzékeljünk. Így a templom elé 10 méter feletti ámbrafák, az épület északi oldalára pedig hat-nyolc méter körüli, különleges koronaformára nevelt platánok kerülnek. Ezek 20-25 éves fák, amelyeket nyerges kamionnal szállítanak ide Hollandiából. A faiskola garanciája csak akkor érvényesíthető, ha a telepítés nem lombos állapotban történik. Ez az oka az októberi időpontnak – mondta el Nemcsok Márton.

S ha már a különlegességeknél tartunk: az Ótemplom mögé kerül egy öt-hat méteresen érkező aranyalmafa, amely a történeti idők oltár mögötti paradicsomi kertjére utal vissza, az országzászló helyére pedig 12 darab, óriási, fehér virágokat nevelő, többtörzsű magnóliákat ültetnek, amelyek már telepítésükkor nagyobbak lesznek, mint elődjeik, a ginkgok.

forrás: kiskunfelegyhaza.hu

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaZöld város projekt