2024.04.20, Szombat
Gyógyulnak a kiskunfélegyházi platánok
Fotó: Fantoly Márton

Gyógyulnak a kiskunfélegyházi platánok

kiskunfelegyhaza.hu

2019.03.06. 13:45

A városlakók kiemelt érdeklődése kíséri a platánsor egyedeinek sorsát, a Zöld város keretében zajló metszési munkálatokat. Az okokról és részletekről dr. Faragó Zsolt jegyző és Barczikai Gábor, a városüzemeltetési csoport munkatársa mesélt.

Hirdetés

– Mindenki, aki az elmúlt években a Zöld város projekttel foglalkozott természetesen nagyon izgul, hogy minden jól sikerüljön, és a végeredmény elnyerje a félegyháziak tetszését. Ennek egy fontos eleme a platánsor megóvása. A platánsor nagyjából két részre osztható. A hivataltól a Fadrusz utcáig és onnantól az állomásig. Az állomásig lévő faállomány az értékesebb a szakemberek szerint. Ezek fehértörzsű platánok. Az elmúlt négy évben nagyon sok, országosan elismert szakember foglalkozott velük az önkormányzat megbízásából. Doppleres vizsgálaton esett túl mindegyik és valamennyi egyéni kezelési tervet kapott. Sajnos vannak olyan egyedek, amelyek menthetetlenek, ezeket természetesen pótoljuk, amennyiben szükséges.

Az idős fák koronakönnyítő metszése már a 90-es évek végén is megtörtént jó eredménnyel. Ettől függetlenül nagyon óvatosan próbáltunk eljárni, így két évvel ezelőtt a Gombánál három fán már elvégeztettük a beavatkozást.

Mindegyik friss hajtásokat hozott. Ugyanígy történt a Marosvásárhelyi utcában is valamennyi platánnal. A javaslatok szerint ezt a metszést tizenöt évente el kellene végeztetni rajtuk.

Ismerjük a magyar példákat, a lakosokat sokkolja az öncélúnak tűnő eljárás, ezért sok helyen nem is mernek hozzájuk nyúlni, ami véleményem szerint nagy hiba, mert így az életük évtizedekkel megrövidül. A most zajló munkákat a Dél-alföldi régió legnagyobb erdészetének, a KEFAG-nak a szakemberei végzik.

A Kossuth utca másik szakaszán lévő platánok más fajták és fiatalabbak is. Ezek más kezelést kaptak, ami látványra nem olyan drasztikus. Ha bárki végigsétál és alaposabban megnézi őket egyesével, láthatja, hogy a fő bajuk a fényért való versengés, ezért felkopaszodtak, nagyon sok megdőlt, csavarodott, a kisebbeknek pedig esélyük sincs a fejlődésre. A mostani kezelésükkel ezt szeretnék megoldani a szakemberek.

Barczikai Gábor, a városüzemeltetési csoport munkatársa a fentiekhez hozzáfűzte: – A platánok jól tűrik a metszést, könnyen újulnak, ifjításra erős hajtásnövekedéssel válaszolnak. Ezen tulajdonságaira alapozva nagy hagyománya van a fák erős metszésének főként a nyugati országokban, de mostanra idehaza is. A fák rövid idő alatt újra erőteljes koronát növesztenek, amivel ismét betöltik zöldterületi szerepüket, port kötnek meg, árnyékot adnak, párologtatnak. Mindeközben hangulatos környezetet teremtenek az elhaladóknak.

forrás: kiskunfelegyhaza.hu

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaplatánfa