2024.03.29, Péntek
Megkezdődtek a platánfasorok rekonstrukciós munkái Kiskunfélegyházán

Megkezdődtek a platánfasorok rekonstrukciós munkái Kiskunfélegyházán

kiskunfelegyhaza.hu

2019.01.22. 15:18

A zöld város projekt során a Kossuth utca teljes zöldfelülete megújul, így a fák is a nagyobb lélegzetű munka keretében egy állapotmegőrző, egészségügyi, állomány- és balesetvédelmi, valamint esztétikai metszésben, ritkításban részesülnek. Az alapelv nem új, de folyamatosan megújul, részletezettebbé, átgondoltabbá válik.

Hirdetés

Az 1 km hosszú utca mintegy harmadán sűrű telepítésű, idős, golyvás daganatoktól torzult, odvas, kiöregedő, de még így is méltóságteljesen szép és egységes fehértörzsű platánok, míg a további kétharmad utcaszakaszon eltérő időpontokban pótlásokként ültetett, középkorú-fiatal, hagyományos platánokból álló vegyes megjelenésű, a fényhiány miatt többnyire torz növekedésű, ferde törzsű, nagyon deformálódott koronájú, de záródott lombkoronájú platánfák találhatók.

A feladat egyrészt az idős fák megfelelő egészségi állapotban tartása egészen addig, amíg egy utolsó erős metszéssel a koronákat olyan mértékben vágják vissza, hogy közéjük telepíthetők az addigra előnevelt fehértörzsű fiatal facsemeték. Ez várhatólag legfeljebb 20-25 év múlva szükségessé fog válni. Ezt követően körülbelül 5-7 éven belül az idős fákat ki kell majd vágni. Másrészt a jóval fiatalabb, de nem fehértörzsű és nagyon vegyes – helyenként kifejezetten rossz növekedésű és koronaállapotú – platánfák megszabadítása az alulra szorult, növekedésre képtelen egyedektől és a megmaradó sűrű állomány koronaigazítása oly mértékben, hogy a fák nagyjából egységes koronaalakkal és lombtömeggel rendelkezzenek.

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaplatánfa