2024.04.20, Szombat

Komoly arculati változáson esik át Kiskunfélegyháza

kiskunfelegyhaza.hu

2018.12.21. 06:18

Kiskunfélegyházán több mint ötmilliárd forintot tudnak fordítani a város fejlesztésére a TOP keretében. A pályázatról, a fejlesztési tervekről Csányi József polgármester és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke tartott sajtótájékoztatót december 17-én, a városházán.

Hirdetés

A megyei önkormányzathoz beadott valamennyi pályázatunkat eredményesen elbírálták, és a támogatási szerződéseket is megkötöttük. Így eljött az ideje annak, hogy a sikeres együttműködésről, a már megvalósult beruházásokról és a közeljövő fejlesztési munkálatairól tájékoztatót adjunk mondta el a sajtótájékoztatón Csányi József.

Rideg László a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy Bács-Kiskun megyének  63 milliárd forint jutott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programok megvalósítására. Ez országos szinten a 3. legjobb eredmény. A pályázatok elbírálása során a helyi önkormányzatok és a megyei önkormányzat között folyamatos, és együttműködő tárgyalások voltak.

A keretösszeg felhasználásáról a fontossági sorrend figyelembevételével döntöttek.  Egy részét infrastrukturális fejlesztésekre, míg a másik részét közösségépítésre, munkaerő-támogatásra fordíthatják a települések. Kiskunfélegyháza 5,5 milliárd forintos fejlesztéshez jutott ebből a megyei keretből – tájékoztatta a sajtó képviselőit a Megyei Önkormányzat elnöke.

 

A sikeres pályázatokról Csányi József polgármester először a Félegyháza megújul című projektről szólt, amely során 2 milliárd forintból újul meg a városközpont, és komoly arculati változáson esik át Kiskunfélegyháza. Mintegy 60 év után a teljes városközpont megújul, beleértve a Béke- és a Petőfi teret, a Kossuth utcát, de a Hősök parkjában is komoly fejlesztések lesznek. Automata öntözőrendszerrel látják el a teljes belvárost, új zöldfelületek, megújult terek, szökőkutak és csobogók kerülnek a főtérre.

 

Fontosnak tarják azt is, hogy a belvárossal párhuzamosan a környező városrészek is megújuljanak. Erre az úgynevezett CLLD program keretében 400 millió forintot nyert a város. Ennek egyik fontos részét képezi a Kossuthváros központjában található játszótér és focipálya felújítása, pihenőpark létrehozása. Fontos beruházás lesz a Petőfi lakótelepi is, amely hamarosan elkezdődik. A környéken lakók igényeit felmérve a lakótelep központja új zöldfelületeket, új térburkolatos sétányokat, futópályát, új játékokkal bővített gumiburkolatos játszóteret, ivókutat, kültéri kondiparkot és egy új futballpályát kap.

 

Csányi József arról is beszámolt, hogy 56,6 millió forintot fordítanak a civil szervezetek támogatására, 133 milliót pedig különböző rendezvényekre. 400 millió forintból új, két szintes, 4 csoportszobás, 100 gyermek befogadására alkalmas korszerű óvoda épült a Móra Ferenc utcában, amit szeptemberben már birtokba is vehettek a gyermekek.

A sikeres pályázatoknak köszönhetően a város bölcsődéi új eszközökkel gazdagodtak. Többek között háztartási gépeket, bútorokat, játékokat tudtak vásárolni.

 

Egy kevésbé látványos, de nagyon fontos beruházás során a város szinte valamennyi intézményére napelem került. A több mint 400 millió forintos projekt keretében összesen 26 helyszínen 626 kw teljesítményű napelemet helyeztek el a város közintézményein. Ennek köszönhetően több millió forintot takarít meg az önkormányzat.

 

Jelentős mérföldkő az Ipari Park fejlesztése. Az új, 30 hektáros terület fejlesztésére 1,4 milliárd forintot fordít a város. Belső aszfaltozott feltáró út-, villamos-,közvilágítási-, víz-, gáz- és szennyvízhálózat, illetve optikai kábelcsatorna rendszert alakítanak ki. Ugyanakkor a már meglévő ipari park fejlesztését is folytatják.

Jövőre megkezdődik a Kiskunfélegyháza-Bankfalu újjászületik elnevezésű program is. 307 millió forintból megújul a volt Vasas sportpálya. Az életveszélyes épületek elbontása után egy sport- és szabadidőközpont valósul meg, aminek vonzása messze túlmutat a városrészen. A park területére tervezett játszóterek, fitnesz-, kosárlabda- és futópálya szerves részét alkotják majd annak az új, kerítéssel és térfigyelő kamerákkal is ellátott zöldfelületnek, amely a szabadidő tartalmas eltöltésére kínál kimeríthetetlen alternatívát. Ezzel párhuzamosan 93 millió forint áll az önkormányzat rendelkezésre az Új csillag születik elnevezésű program megvalósítására, melynek célja a szegregátumban élő emberek életkörülményeinek javítására.

Csányi József végezetül arról a 421 millió forintos projektről, foglalkoztatási paktumról szólt, amelynek célja a Kiskunfélegyházán és a kiskunmajsai kistérségben élő hátrányos helyzetű álláskeresők munkába állásának segítése.

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaterület- és településfejlesztési operatív programvárosfejlesztés