2024.04.20, Szombat

26 félegyházi középületre kerül napelem

kiskunfelegyhaza.hu

2018.11.06. 16:05

Éves szinten 10 millió forint nagyságrendű megtakarítást ér el a város azzal a mintegy 400 millió forint értékű beruházással, amelynek keretében napelem kerül az önkormányzat szinte valamennyi intézményére.

Hirdetés

A jelenleg is zajló energetikai beruházás a megyei önkormányzattal kötött konzorciumi együttműködésben valósul meg. Ezzel Kiskunfélegyháza is részesévé válik annak az országos folyamatnak, amit a szakemberek „napelem forradalomként” emlegetnek.

 

Mint azt Csányi József polgármester elmondta, a 400 millió forintos támogatásból 626 kilowatt teljesítményű napelemrendszert telepítenek, összesen huszonhat középületi ingatlanra: az óvodákra, iskolákra, a szociális otthonra és a városi sportcsarnokra. A tervek szerint az ebből keletkező megtakarítás egy megújuló energiaalap részét képezi majd a város költségvetésében, amiből további napelemes beruházások lesznek a városban.

– A folyamatos innováció, a megújuló energiák növekvő alkalmazása szerves részét alkotja a városvezetés stratégiájának. A mostani projekt jól illeszkedik abba a folyamatba, ami megjelent már többek között a közvilágítás korszerűsítésében, a zöldfelületek folyamatos bővítésében, az energiatakarékos megoldások tudatos keresésében. Termálvízzel fűtjük az uszodát, magas szintű hőtechnikai megoldásokat választottunk a ravatalozó és az új óvoda terveztetésénél is. A mostani projekt jelentős megtakarítást hoz a városi fenntartású intézmények esetében, de komoly összeget tudunk ezzel megspórolni az iskolák számára is, amit a jobb színvonalú oktatásra lehet fordítani – hangsúlyozta a polgármester, emlékeztetve arra, hogy az iskolák ugyan nem városi fenntartásúak, de az önkormányzat folyamatosan áldoz korszerűsítésükre, fejlesztésükre.

Csányi József azt is elárulta, hogy keresik a megoldást egy, a távfűtéshez kapcsolódó biomassza-erőmű építésére is. Az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy a városi távfűtéshez földgáz helyett megújuló zöldenergiát használjanak. Ezzel is a Félegyházát terhelő károsanyag-kibocsátást szeretnék csökkenteni, további lépést téve egy élhetőbb, tisztább, egészségesebb város megteremtése felé.

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházanapelem