2024.03.29, Péntek

Szervdonorok tiszteletére állítottak emlékművet Kiskunfélegyházán

mti, felegyhazikozlony.hu

2018.09.28. 17:59

Átadták a szervdonorok tiszteletére állított emlékművet szeptember 26-án, az Alsótemetőben. Az avató ünnepség előtt a Móra Ferenc Művelődési Központban szakmai fórumra várták a téma érdeklődőit a szervező családok, ahol a szervátültetés kapcsán a nyilvánosság elé lépett az élet és a halál kérdése is.

Hirdetés

– Azokra a hősökre emlékezünk, akiknek az életük vége más emberek újjászületését és életét jelentik – köszöntötte a megjelenteket Csányi József polgármester szeptember 26-án, a művelődési központban az ország első olyan emlékhelyének átadása alkalmából, amely híd és kapocs lehet a szervátültetettek és donor-hozzátartozók között.

A fórumon megszólalt dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatója is, aki mérföldkőnek nevezte az emlékmű elkészítését. A nyilvánosság felvállalása szerinte annak a jele, hogy a magyar társadalom megérett arra, hogy nyíltan beszéljen a halálról és az életről, ami komoly összefonódásban áll egymással, különösen, ha szervadományozásról és szervátültetésről van szó. A főorvos egy örömhírt is hozott a hét éve fiukat gyászoló Csikós családnak azzal, hogy utánanézett, a fiuk szerveivel élő három megmentett ember jó egészségnek örvend.

A szervátültetésről saját élettörténetén keresztül beszélt Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke, akinek életét a vesetranszplantáció mentette meg, s amiért azóta is hálával, a kapott szervért pedig felelősséggel tartozik. Sorstársai és embertársai előtt példaként áll aktív életével, amellyel azt szeretné bizonyítani, hogy méltó az új életre.

– Minden szeptember 15-én, amikor az én második születésnapom van, gyújtok egy gyertyát a donorom emlékére, és eszembe jut, hogy valakinek a családjából ő nagyon hiányzik – mondta. – S bár a szervdonáció anonim módon történik, fontosnak tartom, hogy mód legyen valakinek köszönetet mondani, s kifejeznünk hálánkat, ahogy a donor-hozzátartozóknak is fontos, hogy lássák, hogy szerettük élni segített a halálával – tette hozzá.

Az előadás végén levetítették Nyárai Gerzson „Halottat operálunk, hogy életet menthessünk” című filmjét, amelyben a szervátültetés olykor fájdalmas kérdéseit transzplantációt végző szakemberek válaszolják meg.

A helyszínen kiállítás volt látható Mónus Márton fotóiból, ami a transzplantációt, valamint a donor-hozzátartozók tragédia utáni életét mutatta be.

A hála és a tisztelet kifejezésének ad most már helyet az Alsótemetőben felállított emlékmű, amely a ravatalozó hófehér homlokzata előtt úgy áll, mintha ez a hely mindig is erre lett volna tervezve. A Bozóki István kőfaragó által megálmodott alkotás a fa élethez fűződő kapcsolatával tisztán láttatja, az élet, ha elmúlt is, nyomot hagy maga után. S ahogy Csányi József polgármester az emlékmű átadáskor megjegyezte: a fa, ha levele lehull is él, és hisszük, hogy tavasszal, a kikelettel együtt újra kihajt, és még erősebben szolgálja az életet.

Az emlékművet Hajagos Gyula plébános szentelte meg, majd az ünnepségen közreműködtek a kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai.

A donor-hozzátartozók nevében Csikós Józsefné köszönetét fejezte ki a városvezetés segítőkész hozzáállásáért, amellyel létrejöhetett az a hely, amely, mint mondta: – Állomás lehet a lelki gyógyulás hosszú és fájdalmas útján, ott, ahol szervátültetettek és donor-hozzátartozók együtt fejezhetik ki szeretetüket és hálájukat.

Az emlékhely minden évben szeptember 26-án közös emlékezésre várja a donor-hozzátartozókat és a szervátültetetteket.

forrás: felegyhazikozlony.hu/K. G.

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaszervdonor