2024.04.26, Péntek

Az ország egyik legszebb és legkorszerűbb óvodája épült meg Félegyházán

kiskunfelegyhaza.hu

2018.09.05. 19:01

Örömteli, önfeledt ünnepléssel adták át Félegyháza legújabb büszkeségét, az új, korszerű, tágas és gyönyörű óvodaépületet, a Móra Ferenc utca 2. szám alatt.

Hirdetés

A gyerekek és a felnőttek azonnal szívükbe zárták a Boros Pál Ybl-díjas építész által megálmodott épületet. Az átadó ünnepségen megjelenteket kedves műsorral köszöntötték az új intézmény használói, az óvodások és az Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. Az új óvodát Csányi József polgármester avatta fel, köszöntő beszédet mondott Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Balla László alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője. Az intézményt Rónaszéki Gábor plébános áldotta meg, ezt követően pedig Csernus Krisztina intézményvezető egy bejárásra invitálta a leendő ovisokat, szüleiket és az átadó ünnepségen megjelenteket.

Az átadó ünnepségen Csányi József polgármester elmondta: – Az új létesítmény a belváros legnagyobb, mintegy 1000 négyzetméteres óvodai célra hasznosított telkén épült fel, és 4 csoportszobában 100 gyermek óvodai elhelyezését szolgálja. 2-2 csoportszobához öltöző és mosdó-WC helyiség tartozik, van szertár, egyéni fejlesztő, logopédiai foglalkoztató és többcélú, tornaszobaként is használható nagyterem. Az irodák mellett tea- és melegítőkonyha, a beteg gyermekek számára elkülönítő helyiség, a felnőtteknek szociális helyiség, továbbá akadálymentes mosdó-WC is rendelkezésre áll. Az épület működtetését gépészeti terek, általános raktár és karbantartó helyiség szolgálja.

A tervező megkülönböztetett figyelmet fordított a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséhez szükséges egészséges környezet megteremtésére, ami tükröződik az épület benapozásában, kedvező tájolásában, a kiszolgáló helyiségek praktikus elhelyezésében, a természetes anyagok felhasználásában és az óvodaépület minden szegletéből áradó gyermekközpontúságban. Csoportszobánként terasz és játszóudvar várja a kicsiket, a korosztálynak megfelelő játékokkal és fejlesztőeszközökkel felszerelve. A kertkapcsolatot óriási, árnyékolható üvegfelületek adják. A látványában modern és esztétikus épület műszaki paramétereiben és szellemiségében is megfelel a legkorszerűbb, XXI. századi gondolkodásmódnak, beleértve a megújuló energia felhasználását. A kivitelező jóvoltából az udvari falat díszítő mesefigurás falfestmény már csak „hab a tortán”. Az Előszer Kft. vezetésének ugyanis annyira megtetszett a nemrégiben elkészült, régi városképet idéző falfestmény, hogy ugyanazt a művészcsapatot felkérte az óvoda díszítésére is.

Csányi József polgármester szerint egyetlen szóban összefoglalva kompromisszummentes létesítménnyel lett gazdagabb Félegyháza. Az új óvoda csökkenti az eddigi intézmények túlzsúfoltságát, segíti a kisgyermekes szülők munkába való visszatérésének esélyét, ezáltal növeli a település népességmegtartó képességét.

 

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaóvodafelújítás