2024.03.29, Péntek

Története negyedik legnagyobb támogatását nyerte el Félegyháza

kiskunfelegyhaza.hu

2018.06.29. 07:00

1,4 milliárd forint Európai Uniós forrást nyert el Kiskunfélegyháza ipari park fejlesztésre. A város eddigi történetének negyedik legnagyobb támogatását Csányi József polgármester sajtótájékoztatón jelentette be június 25-én, hétfőn.

Hirdetés

A városvezető, aki programja középpontjába a gazdaságfejlesztést állította, ez alkalomból az elmúlt négy év változásait is elemezte.

–  A 2014-ben megkezdett munka eredményeként az ipari parkban, illetve egyáltalán Félegyházán gyakorlatilag elfogytak az értékesíthető iparterületek. (A beruházások egy része a megvalósítás fázisában van, máshol a fejlesztések előkészítése zajlik).  Mivel tisztában vagyunk azzal, hogy további befektetőket, munkahelyteremtő beruházásokat akkor tudunk ide vonzani, ha színvonalas területet kínálunk beruházásuk számára, hozzáláttunk az új lehetőségek felkutatásához. Ennek kapcsán visszavásároltuk például a korábbi ciklusokban elkótyavetyélt 30 hektáros iparterületet a Majsai út mellett, annak érdekében, hogy itt jöhessen létre az európai színvonalú, modern Ipari Park II., a már működő ipari park folytatása. Ennek előkészítését mintegy három évvel ezelőtt kezdtük el. Ez idő alatt több tucat minisztériumi tárgyaláson, a megyei önkormányzattal történt számos egyeztetésen képviseltük álláspontunkat, miszerint az Ipari Park II. a kiskunfélegyháziak számára létkérdés. Kollégáim és én hatalmas sikerként éljük meg, hogy üzenetünk célba ért: 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást fordíthatunk az új ipari park létrehozására, és a már meglévő infrastruktúra fejlesztésre – foglalta össze a pályázati siker mögött álló kitartó és állhatatos munkát Csányi József, s egyben kifejezte köszönetét Rákossy Balázsnak, a pénzügyminisztérium államtitkárának, Rideg László megyei elnöknek és Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek a támogatásért.

A polgármester az Ipari Park II. beruházást a kevésbé látványos, ámde a város évtizedes fejlődését megalapozó fejlesztések közé sorolja, ahol a képzett munkaerőt méltó bérért foglalkoztató munkahelyek létrehozására van esély.

– A 2014-es választások előtt megfogalmazott célunk az volt, hogy talpra állítsuk a várost. Olyan önálló, saját erejéből boldoguló, büszke települést képzeltünk el, amelyik nem kiszolgáltatottja az állami adósságrendezéseknek, nem a pénzintézetek gyámsága alatt működik, és ahol a lakosok helyben találják meg a megélhetésüket. Eltelt négy év. Kiskunfélegyházán országos viszonylatban is alacsony a munkanélküliség, a vállalkozók számára ma már a hadra fogható munkaerő felkutatása jelenti az egyik legnagyobb kihívást. Anélkül, hogy az előttünk álló egy évtizedben visszatérjenek a külföldön és vidéken dolgozó félegyháziak, és növekedjen a város lakossága, nem leszünk képesek folytatni az elmúlt négy esztendőben tapasztalt fejlődést – szögezte le Csányi József, aki szerint a város kész rugalmas válaszokat adni az új feladatra. Példa erre a minap útjára indított munkaerő-piaci program, az úgynevezett foglalkoztatási paktum, amely Európai Uniós támogatásból 420 millió forint felhasználását teszi lehetővé többek között képzésekre, munkáltatói bértámogatásra. Számolnak továbbá mindazokkal, akiket a szívük Félegyházára húz, de egyelőre még valahol másutt találják meg egzisztenciális biztonságukat.

„Ha a következő tíz esztendőnek célt kell adni, akkor az így hangzik: aki elment, az haza tudjon jönni.” – jelentette ki a polgármester.

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaBács-Kiskun megyeberuházásipari parkEurópai Uniós forrás