2024.04.25, Csütörtök

Saját kézbe veszi Kiskunfélegyháza a városi közétkeztetést

kiskunfelegyhaza.hu

2018.06.24. 07:45

Ez a régió legkorszerűbb konyhájának megvásárlásával válik lehetővé.

Hirdetés

Szeptember 1-jétől új alapokra helyezi az önkormányzat a félegyházi közétkeztetést, és közvetlenül, maga szervezi meg annak döntő arányát. – tájékoztatott Csányi József polgármester, aki azt is elmondta, hogy hosszú előkészítő munka és sok-sok egyeztetés után sikerült elérni ezt a régóta vágyott célt.

– A bíróság melletti egykori főzőkonyha újbóli üzembehelyezésének esélyeit közvetlenül polgármesterré választásomat követően elkezdtük felmérni. A központi konyha megszűnése után ugyanis szétaprózódott Félegyházán a közétkeztetés, városvezetővé válásom idején 11 különböző szerződés alapján működött. Könnyen belátható, hogy ilyen körülmények között ezt a kötelező önkormányzati feladatot lehetetlen volt egységes színvonalon ellátni. Márpedig a mi célunk az volt, hogy minden érintett gyereknek, felnőttnek, idős embernek elérhető legyen az egészséges, ízletes, változatos étkezés Kiskunfélegyházán. Akkor mintegy 300 millió forintba került volna a ma kötelező HACCP szabványoknak megfelelő fejlesztés, amit a város csak más beruházások háttérbe szorításával tudott volna megvalósítani.

Rátaláltunk azonban arra a partnerre, amely magára vállalta a beruházást és a szolgáltatás elindítását, ugyanakkor egy megállapodás keretében, megfelelő garanciák mellett az önkormányzat fenntarthatta jogát a létesítményt kiváltására. A fejlesztés megtörtént, a régió legkorszerűbb konyháját idén márciusban átadtuk. Most pedig – alig fél évvel később – megvalósíthatjuk eredeti elképzelésünket: a konyhát önkormányzati kézbe véve a valaha jól működő közétkeztető rendszer visszaállítását. Ez a többlépcsős folyamat most a vártnál előbb be tud teljesülni, amit a sportcsarnok szerződés idei lezárása kapcsán felszabaduló források tettek lehetővé – foglalta össze a polgármester.

 

Márciusban újjászületett a dr. Holló Lajos utcai konyha, amely korábban éveken át jó minőségben, közmegelégedésre látta el a város közintézményeit, de a korábbi városvezetés megszüntette. A szebb időket látott létesítmény a felújítást követően méltán érdemelte ki a térség legkorszerűbb konyhája címet. A beruházás kapcsán megújult az épület és modern eszközök teszik lehetővé a színvonalas szolgáltatást, akár 4000 fő számára.

A konyhában – hangsúlyozza a polgármester – ahogy eddig, úgy ezután is félegyháziak dolgoznak. Most a hivatal munkatársai annak a lehetőségeit kutatják, hogy a lehető legtöbb nyersanyagot helyi termelőktől lehessen beszerezni. Mindezzel Félegyháza egy példaértékű, más települések számára is követendő mintát teremthet meg a közétkeztetésben.

– Munkatársaimmal meggyőződésünk, hogy a közétkeztetés jó kezekben lesz az önkormányzatnál. Míg ugyanis egy üzleti vállalkozás nyereségérdekelt, addig az önkormányzat nem. Az a pénz tehát, amit eddig is e célra fordított az önkormányzat és a szülők, a jövőben egyetlen célt szolgál: a jó minőségű étkeztetést. Az ellátásért a polgármesteri hivatal, és annak vezetője, a jegyző lesz felelős. Így közvetetten az a félegyházi szakmai gárda, azok a régi, bevált szakemberek bábáskodnak felette, akik húsz éve szervezik ezt a kiemelten fontos feladatot a városban – mondta el a polgármester.

Fotó: Fantoly Márton

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaközétkeztetés