2024.04.17, Szerda

Újra a gyógyítás szolgálatába áll Kiskunfélegyházán a régi SZTK épület

felegyhazikozlony.eu

2018.04.05. 13:04

Márciusi ülésén fogadta el a képviselő-testület a Korond utca 5. szám alatti, volt SZTK épület hasznosításáról szóló előterjesztést, így – több éves előkészítő munka után – még az idén megkezdődhet Félegyháza történetének legnagyobb önerős beruházása.

Hirdetés

Az 500 millió forintos projekt új fejezetet nyit a város egészségügyi ellátásában – hangsúlyozta Csányi József polgármester, aki azt is elárulta, hogy nagy várakozással tekint a félegyházi betegeknek és orvosoknak is minőségi változást jelentő fejlesztés elé.
– Bizonyára többen emlékeznek arra, hogy az SZTK épület korábban a kórházi járóbeteg-ellátás központja volt, majd takarékossági okokból kiürítették, a szolgáltatásait pedig a kórház területén helyezték el. Ez a döntés már akkor is megosztotta a város közvéleményét, és sokan nem értettünk egyet vele. Mindenesetre amikor három évvel ezelőtt átvettük és feltérképeztük az önkormányzati ingatlanállományt, már nagyon lepusztult állapotban volt ez a jobb sorsra érdemes épület.
 Vége a balkáni körülményeknek


Ahogy a választások előtt elvégzett egészségügyi konzultáció is rámutatott, az egészségügyi ellátás a város közvéleményét leginkább foglalkoztató témák egyike. Ugyanakkor azzal is szembesültünk, hogy az alapellátás – beleértve a gyermek és felnőtt háziorvosokat – sok esetben balkáni körülmények között kénytelen dolgozni Félegyházán. Kevés kivételtől eltekintve kis rendelők, levegőtlen várók, a megfelelő szellőzés hiánya jellemzi ezeket az épületeket, ami komoly problémákat vet fel akár egy influenzajárvány idején. Ennek a helyzetnek a javítását tűztük célul, amikor az önkormányzati ciklus kezdetén megfogalmazott első célkitűzéseink közé soroltuk a volt SZTK épület felújítását, és ennek kapcsán az alapegészségügyi ellátás minőségének javítását. Ez egybeesett az érintettek igényével. Az ide vezető út fontos állomásához jutottunk most el, hároméves tervezés, szakmai és pénzügyi előkészítő munka eredményeként. A beruházáshoz szükséges jelentős, félmilliárd forintos összeget teljes egészében saját forrásból teremti elő az önkormányzat. Ez pedig azáltal vált lehetővé, hogy számos halaszthatatlan városi fejlesztés szükségességéről – az óvodaépítéstől az energetikai beruházásokon át a főtér és a Vasas pálya felújításáig –  sikerült meggyőzni a döntéshozókat, és ezzel számottevő Európai Uniós forrást elnyerni. Az így felszabadult összegeket tudtuk átcsoportosítani e célra. Ezzel megnyílt a pénzügyi lehetőség ennek, a város minden egyes lakóját érintő döntésnek a meghozatalához – summázta a polgármester.


Diszkrét ellátás, modern beteghívó


Mint megtudtuk, a pontos terveket és részleteket azoknak az orvosoknak a bevonásával dolgozta ki a generáltervező, akik majd használják az épületet. Mindenekelőtt kulturált rendelőket és várókat, az épületben dolgozók számára öltözőt, teakonyhát, tárolókat alakítanak ki. A felmerült igényeket figyelembe véve több háziorvosi rendelő két helyiséges lesz, így míg az egyikben az orvos a beteget vizsgálja, a másikban az asszisztens ki tudja adni a már elkészült recepteket, beutalókat. Ez a diszkrét ellátást, és a várakozással töltött idő csökkentését teszi lehetővé. A tervek között szerepel egy modern beteghívó rendszer, és az előzetes, akár online időpont foglalás lehetőségének megteremtése is.


Költöznek a védőnők is

A háziorvosok mellett a védőnői szolgálat is helyet kap az új egészségügyi szolgáltató központban. Tarjányi Gabriellával, a szolgálat vezetőjével egyeztetve tárta fel a városvezetés a jelenlegi gyakorlat hiányosságait, és az új helyen a lehető legjobb megoldást talált azokra. Így például a várandós és a kisgyermekes tanácsadás megfelelő elhelyezésére, a szolgálat zökkenőmentes munkájához szükséges irodák kialakítására.


Lesz fogászati ügyelet és költözik a háziorvosi ügyelet is

Az épület földszintjén tervezik elhelyezni a gyermek és felnőtt háziorvosi ügyeletet is, amely jelenleg a kommendáns hivatal épületében működik. Itt azonban az adottságok nem a legideálisabbak, tekintettel arra, hogy meglehetősen nehézkes a környéken a parkolás, ami pedig még fontosabb, hogy a mentő sem tud a bejárathoz közel megállni. Emiatt értékes percek mehetnek veszendőbe egy súlyosabb kórkép ellátásánál. Ezzel szemben az új egészségügyi szolgáltató központban a helyiségek megközelíthetőségénél, a parkolás kialakításánál már ezeket a szempontokat is szem előtt tartják, és természetesen az akadálymentesítés is megtörténik. Nagy hiányt sikerül pótolni azzal, hogy újraindul a fogászati ügyelet, és teljesen új ellátási formaként megjelenik a szájsebészeti ellátás is.


Van még szabad hely

Csányi József elmondta, hogy valamennyi háziorvosnak jut megfelelő hely, kulturált rendelőhelyiség az új egészségügyi szolgáltató központban, aki eddig kérelemben jelezte, hogy élni kíván a lehetőséggel. Emellett vannak még további szabad, kéthelyiséges, tágas háziorvosi rendelők is a házban, amelyekre várják a jelentkezőket. Szeretnének emellett minél több magán szakrendelést is ide vonzani annak érdekében, hogy a lehető legtöbb szakma képviseltesse magát az endokrinológiától a kardiológián át a nőgyógyászatig.

A polgármester beszélt arról is, hogy egy ilyen volumenű beruházás elindítása akkor ésszerű és felelősségteljes, ha látják annak piaci megalapozottságát, hosszú távú fenntarthatóságát is. Erre szerettek volna garanciát kapni a leendő bérlők feltérképezésével. Emellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy minél nagyobb rész lesz bérleti szerződésben hasznosítva, annál nagyobb áfa visszaigénylésére lesz lehetősége az önkormányzatnak. Többek között ezért is határozott már a februári ülésén a képviselő-testület a leendő épületben kialakítandó üzlethelyiség bérbeadására kiírt pályázatról, amire egy gyógyszertár létesítésére irányuló ajánlat érkezett, amely tevékenység szorosan kapcsolódik a megálmodott egészségügyi funkcióhoz. 


Több tucat parkoló

A magas minőség a műszaki színvonal mellett a működtetésében is megjelenik: lesz portaszolgálat, őrzött babakocsi tároló, és természetesen légcserélő rendszer és légkondicionálás is. Az épület mögött lebontják a telekre beékelődött régi épületet, és 40 férőhelyes ingyenes parkolót alakítanak ki. Emellett a Korond utcán is bővítik a parkolóhelyek számát, megelőzve, hogy a megnövekedett forgalom nehezítse az ott élők mindennapjait.


Két ütemben

A teljes kivitelezés két ütemben történik meg. A beruházás első részében az épület öt szintjéből három lesz belülről felújítva, míg a felső két szintet – ahol konferenciaterem és az egészségfejlesztési iroda uniós pályázati székhelye kap helyet – a második ütemben valósítják meg. 

Az intézmény üzemeltetését a tervek szerint egy száz százalékban önkormányzati tulajdonú nonprofit gazdasági társaság végzi majd, amelynek feladatai közé tartozik többek között a szakrendelések választékának bővítése, a bérlők tevékenységének összehangolása, és természetesen a lehető leggazdaságosabb működtetés. Ezzel együtt az önkormányzat megvizsgálja annak a lehetőségét is, hogy külső szolgáltató helyett saját cégével, lehetőség szerint félegyházi orvosok közreműködésével lássa el a háziorvosi ügyeletet. Ezáltal azt a profitot, amit egy külső társaság kapna, a helyi orvosok bérkiegészítésére lehetne fordítani.


Nem enged a fenyegetésnek az önkormányzat

A polgármester elmondta: tisztában vannak vele, hogy ez a hatalmas egészségügyi előrelépés egy helyi vállalkozó üzleti és gazdasági érdekeit sérti, és már el is indult az aknamunka az SZTK felújításának megakadályozására. Azonban egy vállalkozó anyagi érdekénél sokkal fontosabb a harmincezer helyi lakos egészségügyi ellátásának fejlesztése, ezért a beruházást semmilyen egyéni érdek nem fogja tudni meggátolni.


Idén indul a beruházás

Csányi József polgármester azt reméli, hogy a város saját erős beruházásával az önkormányzat újabb, jelentős lépést tesz az egészségügyi alapellátás színvonalának javításáért, és talán – párhuzamosan a kórházban megvalósuló ilyen irányú törekvésekkel – a kórház aktív ellátásának megszűnésével ütött űrt is sikerülhet enyhíteni A kivitelezés még 2018-ban megkezdődik.

Forrás: Felegyázi Közlöny / Tóth Timea

 

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaegészségügySZTK épület