2024.06.24, Hétfő

60 év után megújul Félegyháza városközpontja

felegyhazikozlony.eu

2017.06.07. 14:59

Soha nem látott méretű, mintegy 2 milliárd forint összértékű beruházás indul Kiskunfélegyházán, amelynek nyomán gyakorlatilag új arculatot kap a városközpont.

Hirdetés

Megújul a Kossuth utca, a teljes Béke tér, a piac környéke, azon belül a Tejcsarnok, a Szent János tér növényzete, és a Petőfi tér. Új térburkolatok, közvilágítás és növényzet, modern játszóterek fémjelzik majd a Félegyháza megújul nevet viselő projektet. Mindez a Zöld Város kialakítása címen meghirdetett TOP pályázat keretében válhat valóra. A félegyházi projekt koncepcióját a polgármesteri hivatal munkatársai dolgozták ki, a megvalósítást pedig összehangolt lobbimunka segítette. Így vált lehetővé, hogy a megvalósítása most zöld utat kapott. Az erről szóló kormányhatározat a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben. Ezt Csányi József polgármester jelentette be június 6-án, kedden, a Nemzeti Fórum képviselőivel közösen tartott sajtótájékoztatón, ahol a nyertes pályázatot egy újabb várostörténeti sikernek nevezte.

– A fejlesztés során egy minden tekintetben XXI. századi, modern városközpont kialakítása történik meg, amelyben a Félegyháza arculatát meghatározó évszázados épületek és a modern aktív elemek – mint az interaktív szökőkút, a gyermekek örömére folyókákkal tarkított vizes játszóelem, vagy a több épületen megjelenő színes díszkivilágítás – szerves egységet alkotnak – mondta el Csányi József. Ennek köszönhetően 60 év után lehetőség nyílik a városkép újrarajzolására.

A polgármester hozzátette: a pályázat központi gondolata a találkozás, a közösségépítés. Ennek jegyében a főtér és Kossuth utca zöldfelületei a szabadidő tartalmas eltöltésére alkalmas közösségi funkciót is betöltik majd, ahol jó elidőzni. Ezt sugallja, erre biztat majd a főtér egész jellege, térbútorzata, gazdag növényzete is. 


A fejlesztéseknek köszönhető arculatváltás ugyan a főttérről indul ki, de azon messze túlmutat: jótékony hatása begyűrűzik a város egész területére – hangsúlyozta a város első embere.

A projekt akcióterülete Kiskunfélegyháza városközpontjának 27 hektárnyi összefüggő területegysége, amelyet az alábbi közterületek határolnak: Vasútállomás – Kossuth Lajos utca – Dózsa György utca- Horváth Zoltán utca – Attila Utca – Kossuth Lajos utca – Hunyadi utca – köz – Deák Ferenc utca – Kossuth Lajos utca- Mártírok útja – Kossuth Lajos utca – Szent János tér – Szalay Gyula utca- Molnár Béla utca- Bajcsy Zsilinszky utca – Petőfi Sándor utca – Oskola utca – Dr. Holló Lajos utca – Korona utca – Kazinczy utca – Kossuth Lajos utca – Wesselényi utca – Eötvös utca – Lónyai utca- Kossuth Lajos utca – Fadrusz János utca – Hősök Parkja – Munkácsy Mihály utca – Kossuth Lajos utca – Vasútállomás.


Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata 2016. júliusában a Területfejlesztési és Operatív Program „Zöld város kialakítása” című TOP-2.1.2-15 kódszámú pályázati felhívására nyújtotta be komplex projektjét, amely a városközponti zöldfelületek rekonstrukciójára és új városi aktív rekreációs zöldterületek kialakítására, a városközponti közterületek átfogó felújítására, továbbá a Béke téri piac fejlesztésére terjedt ki.

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaZöld város kialakításaTerületfejlesztési és Operatív Program

Ajánló