2024.03.29, Péntek

Egy ingatlan visszavásárlásával Félegyháza jövőjébe fektetett be az önkormányzat

felegyhazikozlony.eu

2017.05.04. 10:21

Egy idestova tíz éve értékesített, mintegy 30 hektáros ipari parki terület visszavásárlásáról döntött nemrégiben a félegyházi képviselő-testület. A nem mindennapi döntés hátteréről Dósai Bence kabinetvezető elmondta, hogy a város iránt folyamatosan nő a vállalkozói érdeklődés. Az, hogy megtelepedésüket, beruházásaikat, kapacitásbővítési elképzeléseiket felajánlható ipari területtel tudja segíteni az önkormányzat, elemi érdeke a városnak és az itt élőknek. Ez ugyanis a jövő munkahelyeinek és a fejlesztéseket megalapozó iparűzési adóbevételek növekedésének a záloga.

Hirdetés

A korábban elkelt, jó adottságokkal rendelkező, eddig mégis kihasználatlan ipari területet a tulajdonos most visszavásárlásra ajánlotta az önkormányzatnak, a testület pedig örömmel élt a lehetőséggel. Dósai Bence utalt arra, hogy annak idején a sportcsarnok megépítésének előnytelen konstrukciójából adódó pénzügyi terhek kényszeríthették a döntéshozókat az ingatlan értékesítésére. Most pedig, hogy az ipari park gyakorlatilag megtelt, még inkább felértékelődött a 30 hektáros terület. A szükség tehát adott volt, a visszavásárlás pénzügyi lehetőségét pedig a sportcsarnok terheinek kormányzati átvállalása teremtette meg.

Az évtizede 300 millió forintért értékesített területet – egy hosszú tárgyalási folyamat végén – 335 millió forintért vásárolta meg a város. A vételárat – az évenként költségvetés stabilitásának fenntartása érdekében – három év alatt fizeti ki az önkormányzat, azonban már az első törlesztőrészlet megfizetése után a tehermentes ingatlan teljes jogú tulajdonosává vált.

Dósai Bence szerint a növekvő befektetői, vállalkozói érdeklődés garanciát ad a visszavásárlás összegének gyors megtérülésére. Ezt követően pedig a Félegyházára települő vállalkozások iparűzési adója is évről évre gyarapítja majd a város költségvetését.

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaipari park