2024.05.23, Csütörtök

Dobogós magyar helyezés az Európai Kőfaragó Fesztiválon

mti

2017.05.22. 08:52

Idén a tanulók között a francia Leo Vigier, mesterkategóriában pedig az angol Mark McDonnell kőszobrász nyerte a Kiskunfélegyházán megrendezett Európai Kőfaragó Fesztivált. A felnőtt versenyzők között Guth Bence a harmadik helyen végzett.

Hirdetés

A tizenhárom ország több mint száz kőfaragó szakemberének részvételével zajló megmérettetés eredményhirdetésén Kampfl János, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének elnöke elmondta: a testület minden évben lehetőséget biztosít tanulóknak és végzett fiatal kőfaragóknak, kőszobrászoknak a fesztiválra való kiutazásra, a megmérettetésre, a szakmai élmények és tapasztalatok szerzésére. Igyekeznek ugyanis mindent elkövetni a kézműves szakma népszerűsítése és megszerettetése, a folyamatos utánpótlás-nevelés érdekében.

Mint mondta, a magyarok tehetsége a fesztivál kezdetétől megmutatkozik, hiszen már az első, Franciaországban rendezett találkozó magyar győzelemmel zárult. Az Európai Kőfaragó Fesztiválok történetének közel két évtizede alatt a magyar tanulók és mesterek összesen tizenkét alkalommal jeleskedtek Európa legjobb kőfaragó-kőszobrászai között. 

A fesztivál ideje alatt készült alkotásokat egy hétfős zsűri értékelte. Az ítészek csapatának tagja volt Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere; Rosta Ferenc, a város alpolgármestere; Szabó Ildikó helyi művésztanár; Csanádi Gabriella, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének alelnöke; Bernward Fiedler, az Európai Kőfaragó Fesztivál ötletgazdája; Adolf Mozer, az elmúlt évi salzburgi találkozó főrendezője és Norbert Stoffel, a jövő évi, saverne-i fesztivál főszervezője. 

Csanádi Gabriella elmondta: a zsűri tagjai a legjobb alkotások kiválasztásakor egyrészt a kidolgozás minőségét bírálták, másrészt hogy teljesítette-e a versenyző a kiírásban szereplő feltételeket, egyebek mellett, hogy témába illő munkát készített-e. A fesztivál idei témái a szecesszió és a puszta voltak.

Mesterkategóriában az első helyezett, az angol Mark McDonnell egy nagyon szépen kidolgozott, csavart szarvú rackajuhot faragott. A puszta ihlette a szintén angol származású Alex Wenhamet is, munkáját, egy lófejet a zsűri második helyezéssel jutalmazta. Guth Bence a kezdetektől rendszeres résztvevője a fesztiváloknak, az eddigi három első és egy harmadik helyezése után a kőfaragó-kőszobrászként dolgozó szakember mesterkategóriában ismét a harmadik legjobbnak járó díjat vehette át. Kiemelte: alkotásában a szecessziót és a pusztát, a verseny két témáját ötvözte, hiszen a szecesszió jegyeit magán viselő női fejet faragott kos szarvakkal. Látva a pályatársak és a fiatalok munkáit, úgy érezte, erős mezőny alakult ki a kiskunfélegyházi találkozón. A tanulók között a frissen végzett francia Leo Vigier szinte tökéletes kidolgozású sólymot ábrázoló munkáját díjazta első helyezéssel a zsűri. Az osztrák színekben versenyző, de magyar származású Dominika Nemeth egy vizslafejet faragott, amit a zsűri második díjjal jutalmazott. A harmadik helyen végző német Natasha Otterbach a kiskunfélegyházi szecessziós stílusban épült városháza egy részletét dolgozta ki. 

A közönségdíjat a keramikus Kis Virág nyerte. A korábban kővel még nem dolgozó tanár egy gránátalmát készített romhányi homokkőből. 

Az Európai Kőfaragó Fesztivált jövőre a franciaországi Saverne-ben rendezik meg, ahol szintén 16 óra áll majd rendelkezésére a nevezőknek, hogy kizárólag kézi szerszámokat használva kifaragják alkotásaikat.

 

Forrás: mti

KiskunfélegyházaversenykőfaragásEurópai Kőfaragó Fesztiválkőszobrászat