2022.12.09, Péntek

Félegyházára érkezik a megújult vagonkiállítás

infokiskunfelegyhaza.hu/Gábor Veronika

2017.03.27. 09:50

2017. április 3-án, Kiskunfélegyházán, 11:00-kor a Pályaudvaron nyitja meg kapuit a megújult Utazó Vagonkiállítás, ahol képzett tárlatvezetők mellett az Élet Menete Alapítvány által felkészített helyi diák-tárlatvezetők várják egész héten a látogatókat naponta 8-17 között, valamint szombaton 9-14 óra között.

Hirdetés

A kiállítást Csányi József polgármester nyitja meg. A megnyitón részt vesz Forgács János, holokauszt túlélő és Őexc. Isabelle Poupart kanadai nagykövet asszony is.

Az Élet Menete Alapítvány 2005 óta utaztatja egyedülálló vándorkiállítását, amely egy korabeli tehervagonban mutatja be a holokauszt magyarországi történéseit. A kiállítás a Kárpát-medence közel száz városában járt már és több mint százezren tekintették meg határokon innen és túl. Több mint tíz év elteltével úgy gondolták, hogy tartalmilag és látványban is megújítják a vagonkiállítást.

Tartalmilag a holokauszt magyarországi történetét bemutató fotók mellett a látogató túlélők összegzéseit is elolvashatja a vagon falán, ugyanakkor a digitális képkeretekben olyan többlet tartalmat is talál, amely jobban segíti a kérdés átgondolását. A magyarországi eseményeket bemutató fotók mellett a holokauszt európai történései is megjelennek, bemutatva napjaink zsidóellenes és rasszista jelenségeit is. A részletes helytörténeti anyagok és az általános ismeretek mellett megjelenő személyes emlékek (elsősorban Schwarz Sándor élettörténetén keresztül) és a korszellemmel szemben álló nonkomformista embermentők történetei segítenek abban, hogy a látogató felírhassa üzenő falukra válaszát a „MIT TEHETEK ÉN, HOGY ILYEN MÉG EGYSZER NE ISMÉTLŐDHESSEN MEG? kérdésre.

KiskunfélegyházaholokauszttörténelemvándorkiállításUtazó VagonkiállításÉlet Menete Alapítvány