2024.03.19, Kedd

Gazdaságtörténeti megváltás: Félegyháza felszabadul a sportcsarnok terhei alól

mti

2017.02.24. 09:18

Kiváltja a kormány a PPP-konstrukcióban épült, 2007 őszétől üzemelő kiskunfélegyházi Kész Aréna Sportcsarnokot, ezzel a város napi egymillió forint tehertételtől szabadul meg – jelentette be Lezsák Sándor parlamenti alelnök.

Hirdetés

A politikus elmondta: a kormány arról határozott, hogy április 1-jével mintegy 2 milliárd 50 millió forint értékben kiváltja a közszféra és a magánszektor együttműködésében, PPP-konstrukcióban megépült sportcsarnokot.

A térség országgyűlési képviselője az önkormányzati ciklus feléhez közeledve az elmúlt időszak sikerei között említette a Bács-Kiskun Megyei Kórház telephelyeként működő kiskunfélegyházi kórház mintegy 1,3 milliárd forintból megvalósult és a napokban átadott új épületszárnyát. Az Integrál Zrt. nagyvállalati beruházási támogatás keretében kapott 402 millió forint, a Félegyházi Malom Kft. pedig 480 millió forint vissza nem térítendő állami támogatását - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program segítségével megvalósítható fejlesztések Kiskunfélegyházán elérhetik a 3,7 milliárd forintot. Így újulhat meg mintegy 600 millió forintból Tiszaalpár és Kiskunfélegyháza között egy 5,5 kilométer hosszú útszakasz is.

Csányi József (Nemzeti Fórum) polgármester kiemelte: a magyar állam 2014 márciusában már konszolidálta Kiskunfélegyháza mintegy 4,9 milliárd forintos adósságát.

A mostani döntés pedig egyenesen "gazdaságtörténeti megváltás" a városnak - mondta.    

A polgármester emlékeztetett: a képviselő-testület 2007-ben hagyta jóvá a sportcsarnok építését, annak ellenére, hogy már akkor tudni lehetett, a kihasználtsága mindössze 8 és 11 százalék között alakul. A létesítmény megépítése már az első évben megingatta a város gazdasági stabilitását, és később hozzájárult a csődközeli helyzet kialakulásához.     

Közlése szerint a törlesztési kötelezettség 2022 szeptember végéig hárult volna Kiskunfélegyházára, így a mintegy 1,2 milliárd forint értékű sportcsarnokért 6,5 milliárd forintot fizetett volna az önkormányzat.     

A kiváltásról szóló kormányhatározattal azonban már aidén 150 millió forinttal nő a város általános tartaléka, jövőre  pedig már mintegy 300 millió forint többletforrást jelent a költségek átvállalása Kiskunfélegyházának - mondta Csányi József.

KiskunfélegyházakormányÖnkormányzatvagyongazdálkodásPPP-konstrukciótehertételKész Aréna Sportcsarnok