2024.06.24, Hétfő

Fenntarthatóból fenntarthatatlan – megnyílt a Búza-Kenyér-Élet kiállítás Kiskunfélegyházán

2016.03.23. 14:02

Már látogatható a Búza-Kenyér-Élet - a búza útja a földtől az asztalig a Duna-Tisza közén egykor... és ma, avagy kiállítással a fenntartható fejlődésért című vándorkiállítás Kiskunfélegyházán, a Kiskun Múzeumban.

Hirdetés

Már látogatható a Búza-Kenyér-Élet - a búza útja a földtől az asztalig a Duna-Tisza közén egykor... és ma, avagy kiállítással a fenntartható fejlődésért című vándorkiállítás Kiskunfélegyházán, a Kiskun Múzeumban. A szórakoztató, sőt, néha meghökkentő néprajzi tárlat eddigi helyszínein mindenhol sikert aratott.

A búza egykor maga volt a nagybetűs élet, nem véletlen mondják hogy „életet adó kenyér”. A paraszti háztartások megélhetése függött attól, milyen lesz a búzatermés. Évszázadokkal ezelőtt, de még a múlt évszázadban is az emberek mindennapjait körbeszőtte a gabonatermesztés, az aratás, a jó termésért való aggódás és a kenyérsütés.

Mára a kenyér még mindig alapvető élelmiszer, de már nem létszükséglet. A búzát megtermeli helyettünk a mezőgazdaság, a kenyeret megsüti helyettünk a sütőipar.

A tárlat a muzeológia eszközeivel keresi a választ arra, hogy egyetlen évszázad alatt mi tette fenntarthatatlanná, ami évezredeken át fenntartható volt. A 20. század előtt a parasztság ennek szellemében élt, elődeink műtrágya, gyomirtó nélkül is képesek voltak „bio" búzát termeszteni. A földből élt az ember, s az ember által élt, termett a föld.

A tárlat a Duna–Tisza köze hagyományos gabonatermesztésének és kenyérsütésének bemutatása mellett utal a jelenre: hogyan zajlik napjainkban e munka, milyen gépek, eszközök segítségével jut el asztalunkra a mindennapi kenyér. A paraszti kultúra használati tárgyai és mai „megfelelőjük" együttesen mutatják be – utóbbiak az előzőeket magyarázva, a 21. századi látogató nyelvére „lefordítva" –, milyen úton került/kerül a kenyér az asztalra. Külön egység mutatja be a búzához és kenyérhez kapcsolódó kultuszt, néphitet, népszokásokat.

A látogatók egy szórakoztató, interaktív, tanulságos, látványos, sőt időnként meghökkentő néprajzi tárlatot tekinthetnek meg június 30-ig Kiskunfélegyházán, a Kiskun Múzeumban (Dr. Holló Lajos u. 9.).

Galéria

Kultúrabúzakenyérfenntartható mezőgazdaságkiskun múzeum