2024.04.27, Szombat
Büntetés helyett hasznos tanácsokat osztottak a közlekedési hatóság munkatársai Kiskőrösön
Fotó: Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

Büntetés helyett hasznos tanácsokat osztottak a közlekedési hatóság munkatársai Kiskőrösön

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

2023.12.17. 10:00

A rendőrség és a kormányhivatal szakemberei a Látni és látszani elnevezésű kampány látogatóinak az autóit ellenőrizték a díjtalan műszaki állapotfelmérésen november 25-én.

Hirdetés

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya mint közlekedési hatóság is részt vett a Kiskőrösi Rendőrkapitányság és az egyik kiskőrösi áruház által közösen szervezett rendezvényen, ahol a hatóságok munkatársai rendhagyó módon bírság helyett hasznos tanácsokkal és információkkal látták el az érdeklődőket.

A közlekedési hatóság a rendezvény helyszínére szállította a mobil műszaki vizsgálóállomását, amely nagy sikert aratott az érdeklődők körében. A Látni és látszani nevű akció résztvevői betekinthettek a kulisszák mögé, közelről is megismerhették a mobil vizsgálóállomás technológiai eszközállományát és azokat működés közben is bemutatták a hatóság munkatársai.

A járművel érkező látogatók számára lehetőség volt általános járműműszaki állapotfelmérésre, illetve megvizsgáltathatták járműveiket a mobil vizsgálóállomás eszközeivel és műszereivel.

Beszédes adat, hogy a vizsgált 15 járműből összesen 4 jármű volt műszaki szempontból kifogástalan állapotban. Hiányosság feltárása esetén a hatóság munkatársai felhívták arra a jármű üzemeltetőjének figyelmét.

A közlekedési hatóság elsődleges feladata, hogy a közlekedés biztonsága érdekében betartassa a jogszabályokban foglalt előírásokat, emellett fontos célja az érintettek tájékoztatása és ismereteinek gyarapítása.

A megfelelő tájékoztatás és információátadás különösen fontos a közlekedési hatóság egyik kiemelten kezelt ellenőrzési célterületén, az átalakított járművek témájában.

A hatóság eddigi tapasztalatai alapján a járműtulajdonosok kevés és téves információkkal rendelkeznek arról, hogy mi számít jármű átalakításnak, mely átalakításokhoz szükséges a hatóság engedélye, milyen közlekedésbiztonsági kockázatot rejtenek, továbbá milyen jogkövetkezmények fűződnek az engedély nélküli jármű átalakításokhoz.

Fontos megjegyezni, hogy a közlekedési hatóság által engedélyezett módon történő jármű átalakítás a közlekedésbiztonsági követelmények teljesülése mellett, érdemben növelheti a jármű piaci értékét is.

KiskőrösBács-Kiskun Vármegyei KormányhivatalközlekedésKiskőrös