2024.04.20, Szombat
Evangélikus ünnepi istentisztelet Petőfi keresztelésének 200. évfordulója alkalmából
Illusztráció: pixabay.com

Evangélikus ünnepi istentisztelet Petőfi keresztelésének 200. évfordulója alkalmából

MTI

2022.12.22. 08:11

Az istentisztelet részeként bemutatják a Petőfi Sándor kereszteléséről szóló eredeti anyakönyvet is, amelyet kétszáz éve őriznek a helyi evangélikusok.

Hirdetés

Istentisztelettel csatlakozik a Magyarországi Evangélikus Egyház a Petőfi-szilveszter elnevezésű eseményhez, amelyet Kiskőrös a kétszáz éve született Petőfi Sándor emlékére rendez - közölték a szervezők.

A tájékoztatás szerint Petőfi Sándor pontos születésnapja körül ma is folyik a szakmai vita, a keresztelési anyakönyv tanúsága szerint azonban az biztos, hogy a költőt a kiskőrösi ágostai hitvallású evangélikus templomban keresztélték meg 1823. január 1-jén.

Ezért a keresztelés 200. évfordulója alkalmából, annak helyszínén ünnepi istentisztelettel csatlakozik az evangélikus egyház a Petőfi 200 elnevezésű országos rendezvénysorozathoz, valamint a kiskőrösi Petőfi-szilveszterhez - írták.

A Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség Luther Márton téri templomában 2023. január 1-jén 10 órakor kezdődő istentiszteleten Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hirdet igét, a liturgiában pedig Arató Lóránd, a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség lelkésze szolgál majd. Az istentisztelet részeként bemutatják a Petőfi Sándor kereszteléséről szóló eredeti anyakönyvet is, amelyet kétszáz éve őriznek a helyi evangélikusok.

Az istentiszteleten kívül az evangélikus egyház A mi Sándorunk - Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben címmel időszaki kiállítást rendez az Evangélikus Országos Múzeumban. Petőfi kapcsolata az evangélikus egyházzal leginkább családján és iskoláin keresztül ragadható meg. Az evangélikus gyűjtemény több alig ismert "Petőfi-relikviát" őriz. Közülük is kiemelkedik első fennmaradt verskézirata, A hűtelenhez, amelyet a selmeci líceum irodalmi önképzőkörének "érdemkönyvébe" írt bele. A kiállítás az ifjú Petőfit állítja a középpontba: azt a gyermeket és fiatalembert, aki néhol viszontagságos tanulmányokon, magánéleti megrázkódtatásokon keresztül jutott el odáig, hogy születése után kétszáz évvel is az egyik legmeghatározóbb magyar költő. A kiállítás hitelességét erősíti, hogy a múzeum éppen abban az épületben található, amely Petőfi idején a pesti evangélikus gimnáziumnak adott otthont. A kiállítás 2023. május 31-ig látogatható - írták az evangelikus.hu honlapon.

Kitértek arra: több kezdeményezéssel készül az évfordulóra a nagymúltú evangélikus nevelési-oktatási hálózat is. Azok az intézmények, amelyekhez volt valamilyen kötődése Petőfi Sándornak, önálló rendezvényeket terveznek, melyekről az iskolák honlapján lehet tájékozódni.
A költő életéről az intézmények közreműködésével készült kisfilmet is 2023-ban mutatják majd be.

Az országos evangélikus rajzpályázat jövő évi kiírásában az általános iskolai és középiskolai kategóriában is kiemelt téma lesz Petőfi Sándor - olvasható a honlapon.

KiskőrösKiskőrösistentisztelettemplomPetőfi 200 Emlékév