2024.03.19, Kedd
Szlovák lakodalmassal és rétesfesztivállal ünneplik hétvégén a városalapítókat Kiskőrösön
Illusztráció: Pixabay

Szlovák lakodalmassal és rétesfesztivállal ünneplik hétvégén a városalapítókat Kiskőrösön

MTI

2022.05.20. 10:00

A helyi konyha klasszikus és különleges ízeit szombaton a lakodalmas étkek főzőversenyén, míg a hagyományos kiskőrösi szlovák rétes elkészítésének titkait vasárnap az Országos Rétesfesztiválon ismerheti meg a közönség.

Hirdetés

A városi szlovákság örökségének, valamint a térség gasztronómiai különlegességeinek és borkultúrájának bemutatása jegyében zajlik péntektől vasárnapig a Bács-Kiskun megyei Kiskőrös újraalapításának tiszteletére szervezett programsorozat.

A kiskőrösiek az újratelepítést követően több mint 300 évvel sem felejtették el szlovák származásukat, szép, szlovák nyelvű egyházi énekeiket, viseletüket.

A különleges esemény, a Szlovák Lakodalmas szombaton mindenkinek szól, akit érdekel a város színes kultúrája és tanúja szeretne lenni, hogyan lehet átültetni egy régi szokást napjaink modern környezetébe. Kiskőrös három, egymáshoz közel eső helyszínén - a Szlovák Tájházban, a főtéren felállított 400 négyzetméter alapterületű sátorban és az evangélikus templomban - két zenekar és két vőfély kíséretében idézik fel a régi szokásokat. A lakodalmas násznépének zömét a helyi Szűcsi óvodások, a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes, a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar, valamint a Szalkszentmártoni Néptánc Együttes tagjai alkotják majd.

A Szlovák Lakodalmas hátterét a helyi néprajzi vizsgálat, gyűjtés és helytörténeti kutatás adja. A ruhák eredetiek, nem egy esetben az 1930-as években készültek. A lakodalmas nap folyamán a közönség tanúja lehet a menyasszony öltöztetésének, a vőfélyek pedig felelevenítik az olyan, mára már elfeledett lakodalmi alakoskodásokat, mint például a tréfás temetés vagy a kaszás játék.

A helyi konyha klasszikus és különleges ízeit szombaton a lakodalmas étkek főzőversenyén, míg a hagyományos kiskőrösi szlovák rétes elkészítésének titkait vasárnap az Országos Rétesfesztiválon ismerheti meg a közönség. A Városalapítók Napjának legfontosabb kulináris programján idén 80 kilogramm lisztet, 30 kilogramm túrót, 50 kilogramm almát, 30 kilogramm káposztát és 20 kilogramm meggyet használnak fel. A fesztiválon induló rétessütő csapatok a hagyományos ízek mellett olyan különlegességekkel is készülnek, mint a borzselés, az epres-rebarbarás vagy a juhtúrós-medvehagymás töltelékek.

Kiskőrös 1987 óta viseli A bor és a szőlő városa címet, a kiskőrösi kadarka pedig nemcsak a város életében, de az egész magyar borkultúrában meghatározó. Idén több mint száz borászat versengett a Kiskőrös Városi Borversenyen. A nyertest vasárnap a Kiskőrös Város Bora díjátadó ünnepségén jelenti be a zsűri. A helyiek és az ide érkező turisták az ünnepi hétvége egésze alatt borutcán kóstolhatják a kiskőrösi borokat.

Változatos gyerekprogramok is várják a háromnapos eseményen a családokat: szerveznek Simson-robogó roadshowt és táncbemutatókat, de készülnek megújult vidámparkkal, légvárral és interaktív játszóházzal is. Színpadi műsorokból sem lesz hiány, hiszen péntek este a Tesla Show alkotóinak produkciója, a Vadak ura musical lesz látható, szombaton a napot a Madarak Zenekar koncertje zárja, vasárnap pedig Fenyő Miklós lép fel.

A programok sorát pénteken a művelődési központban Kunhegyesi Ferenc K arculatok című könyvének bemutatója és festményeinek kiállítása nyitja meg.

Az aktív kikapcsolódásra vágyókat a XVIII. Petőfi-túra is várja, amely gyalogosan és kerékpárral is teljesíthető a Kiskőrös és Izsák között 40-90 kilométerig terjedő, különféle hosszúságú útvonalakon.

A középkori Kyskeres település az oszmán hadjáratok következtében 1529 után pusztult el. A város újraalapítása a terület akkori birtokosainak, a pomázi Wattay családnak köszönhető, amely 1718. május 19-én írta alá a telepítési szerződést. Ennek értelmében a Felvidékről mintegy 700, többnyire evangélikus vallású szlovák telepes érkezett Kiskőrösre.

Kiskőrösretesfesztival

Ajánló