2024.04.29, Hétfő
Irányi Juditnak nyílt fotókiállítása Kiskőrösön
Kiskőrös város facebook

Irányi Juditnak nyílt fotókiállítása Kiskőrösön

Kiskőrös város facebook

2019.04.26. 12:08

Április 30-ig látható a Művelődési Központ kamaratermében.

Hirdetés

Az Amerikában élő Irányi Judit, a 60-70-80-as években élő cigányságot fotózta le. A tárlatot ifj. Kunhegyesi Ferenc rendezte be, mint Kiskőrös Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke.

A nívós kiállításmegnyitón megjelenteket Sutus Etelka, az intézmény igazgatója köszöntötte, majd Kvalla Gábor kisfilmje után a cigányság eredetéről szóló mesét hallhatták a jelenlévők Sinkó Natália és Supka Éva előadásában.

Budapestről érkezett Kiskőrösre két előadóművész, hogy ízelítőt adjanak a roma zenéből. Farkas Zsolt gitáron, Rinkó Gábor nagybőgőn játszott. Megnyitó beszédet Domonyi László polgármester mondott: "Kiskőrös szerencsés helyzetben van, a cigányság beintegrálódott a város közösségébe, részt vesznek nagyrendezvényeinken, évente több alkalommal is ízelítőt adnak kulturális hagyományaikból." - emelte ki a város első embere, aki méltatta a cigányság érdekében végzett munkáját néhai, idősebb Kunhegyesi Ferencnek, aki több cikluson keresztül volt a cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Turán István helytörténész képekkel illusztrált előadásával mutatta be a településen élő cigányság múltját.
Ezt követően Király Csaba gitáron, ifjú Király Csaba pedig hegedűn játszott fergeteges sikerrel, a fiatalember énektudását is megcsillogtatta.

A Szilveszter Társulat néhány tagja - Csővári Zsombor, Supka Éva, Sinkó Natália, Subáné Kiss Krisztina, Szemkeő Péter - cigány versekkel lepte meg a közönséget.

Vastapsot kapott Farkas Krisztián (kis Cseti) tánca, Horváth Mária rajzfilmrendező mesélt arról, hogy stábjával cigánymeséket jelenítenek meg,majd Horváth Tibor és Nagy István gitárjátéka után kötetlen beszélgetéssel zárult a kiállításmegnyitó hivatalos része. Ám senki nem sietett haza, néha felcsendült egy dallam, felhangzott egy vers... jól érezte magát együtt a közösség, miközben végignézték a képeket és felidézték a hajdanvolt emlékeket.

KiskőrösKiskőrösIrányi Juditfotókiállítás

Ajánló