2024.05.23, Csütörtök
Bács-Kiskun megye egyik legnagyobb rendezvénye zajlott a hétvégén Kiskőrösön
Font Sándor facebook

Bács-Kiskun megye egyik legnagyobb rendezvénye zajlott a hétvégén Kiskőrösön

mti

2019.03.25. 19:35

120 termelő több mint 4 ezer termékét vonultatta fel a X. Duna-Tisza közi agrárexpo és gasztronómiai fesztiválon szombaton Kiskőrösön.

Hirdetés

Kis Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára a kétnapos rendezvény megnyitóján elmondta: az elmúlt időszakban csak a Vidékfejlesztési Programból több mint 6 milliárd forint támogatást biztosítottak a piacok fejlesztésére. Ennek köszönhetően a közeljövőben több mint 170 piac újul meg vidéken. Ez azt jelenti, hogy létrejöhetnek azok a helyszínek, ahol a kistermelők az általuk megtermelt portékákat értékesíteni tudják, ráadásul egy olyan jogszabály-változási környezetben, aminek eredményeként ezt a korábbiakhoz képest egyszerűbben, könnyebben és még hatékonyabban tudják megtenni.

A Vidékfejlesztési Program keretében elindított Rövid Ellátási Lánc támogatási alprogram azt a célt szolgálja, hogy legyenek további értékesítési lehetőségek a kistermelők és fogyasztók között, amelyek segítségével meg tudják kerülni a sokszor többszintű kereskedelmi láncot.
Az alprogramban pályázók részére eddig már több mint 700 millió forintot biztosítottak, de meg fog nyílni hamarosan a lehetőségük arra is, hogy például élelmiszer-feldolgozási beruházásokon keresztül további fejlesztéseket valósíthassanak meg.
Ez azért is fontos, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hazai lakosság körében egyre hangsúlyosabban jelenik meg a helyi értékek és a helyi termékek védelme, az élelmiszerek eredetének ismerete, így a termelőkkel kialakított személyes kapcsolatok iránti igény is.

A kormányzati intézkedések a támogatási rendszerek átalakításával, a bürokráciacsökkentéssel vagy éppen a kifizetések felgyorsításával állnak ki amellett, hogy hatékony és eredményes termelői munka folyhasson a megfelelő támogatások biztosítása mellett - fogalmazott Kis Miklós Zsolt.
A gazdasági növekedéshez a mezőgazdaság fejlesztése megkerülhetetlen a jövőben is. A Vidékfejlesztési Program 74 pályázati felhívásán keresztül eddig már több mint 184 ezer nyertesnek biztosítottak támogatási forrást, így a kérelmezők nyolcvan százaléka kapott lehetőséget, hogy megvalósítsa elképzeléseit. Ez a 80-20 százalékos szabály bevezetésének is köszönhető, amelynek értelmében a kis és közepes családi gazdaságok juthatnak hozzá a források 80 százalékához, míg a nagyüzemi vállalkozások, csak maximum 20 százalékához - fűzte hozzá. 


Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke arról beszélt: az agrárexpo a kezdetektől megnyitotta a lehetőséget az élelmiszer-előállítók előtt, hogy megismertessék a környező települések termelőinek helyben készült, kézműves, minőségi portékáit. Megnyitotta ugyanakkor a lehetőséget Kiskőrös és térsége fogyasztói előtt is, hiszen Bács-Kiskun megye rejtett kincsei nem feltétlenül találhatóak meg a nagy áruházak kínálatában - fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.

 

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere szerint a keresletnek köszönhetően az elmúlt időszakban nagyon sokat fejlődtek a helyben készült élelmiszerek, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy Bács-Kiskun megye egyik legnagyobb rendezvényén, a kiskőrösi agrárexpón az idén 120 termelő már több mint 4 ezer terméket állított ki.

KiskőrösKiskőrösDuna-Tisza közi Agrár Expo és Gasztronómiai Fesztivál