2024.03.28, Csütörtök
Idén már újbort is ihattunk a 300. évét ünneplő kiskőrösi szüreti fesztiválon
Fotók: Bernát Benjámin, Dernovics Tamás, Szabó Zsolt (bacsmegye.hu)

Idén már újbort is ihattunk a 300. évét ünneplő kiskőrösi szüreti fesztiválon

bacsmegye.hu

2018.09.03. 14:36

Izgalmasan telt a kiskőrösiek és az odalátogatók hétvégéje: megrendezésre került a XXVI. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok. A háromnapos rendezvényen volt mit ünnepelni: a jó termést és a fantasztikus borokat, a szlovák gyökereket és testvérvárosi kapcsolatokat, nem utolsó sorban pedig a tricentáriumi emlékévet.

Hirdetés

Már az első napon érzékelhetővé vált, hogy ez a szüreti fesztivál nagyon változatos lesz, köszönhetően az érkezésünkkor gyorsan szembetűnő sokszínűségnek. A rendezvény a város 300. évfordulójának programjai között került megrendezésre, középpontba helyezve a szlovák hagyományokat, a testvérvárosi kapcsolatokat és természetesen a szüreti mulatságokat.

A szlovák hagyományok több helyszínen is tetten érhetők voltak, a nagyszínpad programjait rögtön a Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Népdalkör és Citerazenekar nyitotta, de megízlelhettük a hagyományos krumplis és brindzás ételeket és a Szlovák tájházba látogatva mélyebben is megismerhettük a tótok történetét, miközben a gyerekek az Alkotóudvaron kukoricacsuhéból különböző játékokat készítettek.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Domonyi László polgármester elmondta lapunknak, hogy miért is fontos ez a 300. évforduló a városnak:

„Azt gondolom, hogy a fő üzenete a 300-as évfordulónak az, hogy a szorgalom és a tisztességes munka hosszútávon kifizetődik. Amit háromszáz éve az őseink elkezdtek, azt mi most élvezhetjük, és ezen az úton kell haladnunk tovább, hogy a következő generációknak már mi adhassunk. Az 1700-as évek végén a szlovákok telepítették be a szőlőt Kiskőrösre, mára pedig ez lett a legnagyobb gazdasági egységünk, így ezen a fesztiválon mindenképp meg kell emlékeznünk erről.”

De nem csak a szlovák hagyományok tették színessé a fesztivál kavalkádját. Megjelentek Kiskőrös testvérvárosainak képviselői is Hollandiából, Romániából, Németországból és Lengyelországból, valamint visszatérő vendégként Norvégiából is érkezett delegáció. A Polgármesteri Hivatalban a testvérvárosoktól ajándékba kapott gyűjteményből kiállítást is rendeztek „Testvérváros képekben” címmel.

A megemlékezés mellett a szórakozás sem maradhatott el

A három napban rendkívül változatos programokkal várták a kicsiket és nagyokat. Utóbbiak a szombati napon megcsodálhatták a Veterán járművek nagyjait: a Petőfi téren felvonultak a legszebb veterán autók és motorok, megmutatták magukat a jó öreg Pannóniák, Csepelek, de olyan különlegességeket is megcsodálhatunk, mint a Zündapp és a BMW Isetta.

 

 

A kicsik elbarangolhattak a mesék birodalmába a nagyszínpad interaktív gyerekműsorával, de a három nap alatt rengeteg élményt gyűjthettek a Vidámpark és légvárvilágban, valamint a régi hagyományokat idéző Boglárka népi játszóházban.

Aki kulturális programokra éhezett sem maradt csalódott, hiszen az Ágnes galéria és a Petőfi Sándor Művelődési Központ is kiállítással várta az érdeklődőket.

A bulihangulatról pénteken a népszerű Wellhello ifjú titánjai, szombaton Varga Viktor, vasárnap pedig az Irigy Hónaljmirigy gondoskodott. A szombati Caramel koncert a vihar miatt sajnos elmaradt, azonban a szervezők ígéretüket tették, hogy a jövőben megtartják a koncertet.

 

Wellhello koncert

 

Nincs szüreti fesztivál jó bor nélkül

A Borudvar idén is jobbnál jobb borokkal várta az érdeklődőket, egyes standokon már újborok is voltak kaphatók.

 „Amióta élek, ilyen még nem volt, hogy szeptember elsején a szőlő 80 százaléka már hordóban van.  Nagyon együtt értek a szőlők a melegnek köszönhetően és két héttel előrébb történik minden, mint ahogy mi megszoktuk. Ez a borászoknak óriási kihívás, az erjesztési folyamatokat nehéz szabályozni, de jó minőségű borokra lehet számítani az idei termésből.”

– mondta el Domonyi László polgármester a Borudvar felé sétálva.

Domonyi László, polgármester

A három nap alatt gasztronómiai élményekből sem volt hiány, a szlovák mellett megismerhettük a német és a cigány konyhát is, vasárnap pedig kihirdették a sütiparádé győztesét.

És hol van még a vége

A harmadik nap a már hagyománnyá vált lovas felvonulást tekinthették meg az arra járók, azonban újdonságként kiegészültek különböző civil szervezetekkel is. Mazsorettek, néptáncosok és tai chisok tették még színesebbé a forgatagot. Az esti koncert után nem maradt el a tűzijáték sem, idén is a szivárvány összes színe megjelent az esti égbolton.

A tricentenáriumi emlékév azonban nem ért véget a szüreti fesztivállal, hátra van még a Kemence fesztivál, télen pedig az Adventi ünneppel és a Petőfi szilveszterrel folytatódik a sorozat.

Galéria

KiskőrösKiskőrösborszüretGasztronómiaSzüreti Napok