2024.03.28, Csütörtök
Büszkén élteti szlovák hagyományait és Petőfi örökségét a 300 éves Kiskőrös
fotók: Dernovics Tamás / bacsmegye.hu

Büszkén élteti szlovák hagyományait és Petőfi örökségét a 300 éves Kiskőrös

bacsmegye.hu

2018.03.07. 20:20

A tricentenárium alkalmából több mint száz rendezvénnyel készülnek a Kunság szívében fekvő városban. Az emlékév arca Kautzky Armand színművész.

Hirdetés

Fesztiválhangulatban telik az idei év Kiskőrösön: a város ebben az évben ünnepli fennállásának 300. évfordulóját. Ehhez méltóan a város vezetése egy egész éven át tartó, több mint száz programot felvonultató sorozattal készül megemlékezni az alapító szlovák ősökről, a szorgos elődökről és a jelenkor értékeiről egyaránt.

A képre kattintva galéria nyílik!

Az emlékévi programsorozatot bemutató tájékoztatóra szerdán került sor a városháza dísztermében. A legfontosabb programok a kiosztott ismertető alapján a következők lesznek:

  • Március 15.: Emlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra
  • Május 19-20-ához legközelebb eső hétvége: Városalapítók Napja és Országos Rétes Fesztivál (itt kerül sor az emlékév hivatalos megnyitójára)
  • Augusztus 20.: Szent István király ünnepe
  • Szeptember első hétvégéje: Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok
  • Október eleje: Kakaspörkölt főző verseny
  • November: a Márton-napot követő szombaton Kemencés Gasztronómiai Fesztivál
  • December közepétől Adventi-hét a város főterén
  • December 31.: Petőfi Szilveszter

 

A szlovákok és Petőfi öröksége mellett még számos kincse van a városnak

Domonyi László polgármester a város történetéről szólva elmondta, hogy a térség földesurai, Wattay János és Wattay István 1718. május 19-én írták alá Kiskőrös alapító okiratát, a török uralom alól való felszabadulás után. A Felvidékről hétszáz, többnyire szlovák anyanyelvű lakost telepítettek be, akik szorgalmukkal új életet hoztak a pusztába. Hangsúlyozta továbbá, hogy nagyon fontosnak tartják a város híres szülötte, Petőfi Sándor örökségének éltetését.

Domonyi László az ünnepségen

A megnyitón lejátszott, Kiskőröst bemutató videóban a polgármester kiemelte továbbá, hogy itt van az ország egyetlen olyan út- és hídépítés történetét bemutató gyűjteménye, mely a római időktől egészen napjainkig kalauzolja el a látogatót. A városban meghatározó még a szőlőtermesztés, ezáltal pedig a bor, elsősorban a Kadarka. Mindemellett gyógyfürdő és old timer-eket bemutató múzeum is található a városban.

 

A modern korban modern formában élnek tovább a hagyományok

Font Sándor térségi országgyűlési képviselő szerint sokan tekintik példának Kiskőrös elért eredményeit és működését, hiszen a szocialista időkben is talpon tudtak maradni, a rendszerváltás után pedig igazán megmutatták, milyen jól tudnak gazdálkodni.

Kautzky Armand a március 7-i megnyitón.

A „Kiskőrös 300” emlékév arca Kautzky Armand színművész, aki kiemelte, hogy a tradíciókat modern formában is tovább lehet vinni. Hamarosan például – Petőfihez kapcsolódóan – szavalóversenyt hirdetnek a városban, ahol mobiltelefon segítségével lehet majd rögzíteni a jelentkezéseket. Hangsúlyozta, hogy Petőfi öröksége, a tiszta szó ma is ugyanolyan erővel tud hatni, mint annak idején.

A rendezvényt a Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Népdalkör és a Citerazenekar előadása színesítette, valamint meg lehetett kóstolni a hagyományos recept szerint készült réteseket is.

A képre kattintva galéria nyílik!

Galéria

Kiskőrösjubileumpetőfihagyományőrzésévforduló