2024.04.25, Csütörtök
Kutyás élmények és veszélyek ősszel

Kutyás élmények és veszélyek ősszel

bacsmegye.hu

2018.09.13. 13:17

Érezni a levegőben, hogy beköszöntött az ősz. A természet gyönyörű színekben pompázik, és az erdők kirándulni hívnak bennünket. Ez az év egyik legmozgalmasabb időszaka, amikor nagy sétákat tehetünk kutyánkkal a szabadban. Számára azonban veszélyeket is rejt ez az időszak, amire kutyatulajdonosként nekünk kell odafigyelni. Cikkünkkel ebben szeretnénk segítséget nyújtani, hogy minden gazdi felkészülten nézzen az őszi kalandok elé.

Hirdetés

Az ősz beköszöntével egyre gyakoribbá válik a csapadékos idő, a hűvös, metsző szél és a nyirkos, hideg idő. Ilyenkor mi is szívesebben kuporodunk a kanapéra egy bögre teával, mintsem hogy kimenjünk a hidegbe. Nos, nem csak mi vagyunk ezzel így, hanem négylábú barátaink is. Ha viszont kutyád a kertben tölti az őszt és a telet is, akkor mindenképp biztosíts számára egy kutyaházat, ahová elbújhat, ha körülötte tombol az időjárás. Akkor is igaz ez, ha a kutyakennel fedett, hiszen az oldalsó rácsokon ettől még nyugodtan be tud fújni a szél, vagy besüvíteni a hó, és eső. A megjelenő párának, ködnek és hosszabbodó sötét óráknak köszönhetően a látási viszonyok se ideálisak. Ha kutyáddal forgalmas helyen közlekedtek, akkor célszerű egy fényvisszaverő nyakörvet venni neki, hogy minden körülmények között látható maradjon.

A szép őszi napokon viszont kellemes sétákat lehet tenni a szabadban, vagy nagyokat kirándulni az erdőben. Eső után rengeteg gomba jelenik meg a lehullott levelek között, vagy alatt, amik között vannak mérgezőek is. Emiatt nagyon fontos, hogy ne engedd kutyádnak, hogy bármit megegyen, ugyanis nagyon nehéz megkülönböztetni az ehetőt a mérges gombától.

Az időjárás ősszel kedvez a kullancsoknak és bolháknak is, ugyanis ebben az időben sokkal aktívabbak, akárcsak tavasszal. Egy nagyobb séta után célszerű magunkat és állatainkat is átvizsgálni, és ha kullancsot találunk azonnal eltávolítani. A megelőzés itt is nagyon fontos, amihez már remek kullancs- és bolhairtó nyakörveket, illetve cseppentős készítményeket is lehet kapni.

Nem csak a kis vérszívók jelentenek veszélyt ilyenkor, hanem a rágcsálók is, ugyanis a hűvösebb idővel ők is közelebb költöznek otthonainkhoz. Ha kénytelen vagy védekezni, akkor tartsd szemmel háziállataidat, ugyanis a csapdák vagy mérgek számukra is veszélyt jelentenek. A molyirtó és a fagyálló folyadék is mérgező vegyszerek, így ezek szintén odafigyeléssel kezelendők.

Ha odafigyelésed ellenére kutyád belekóstolt valamilyen méregbe, akkor azonnal vidd állatorvoshoz, hogy mihamarabb elláthassa. Az időtényező nagyon lényeges, hiszen a mérgezések akár végzetesek is lehetnek. Ha nem láttad az esetet, de az alábbiak közül egy vagy több tünetet is megfigyelsz kutyádon, akkor is hasonlóképp cselekedj.

  • görcsök
  • remegés
  • alacsony testhőmérséklet
  • erőtlenség
  • kedvetlenség
  • hasmenés
  • szokatlan izgatottság
  • véres vizelet
  • dülöngélő járás
  • fokozott nyáladzás
  • hasfájás
  • habos, véres nyál vagy hányás

 

Ne hagyd azonban, hogy a fenti intelmek elriasszanak. Kellő odafigyeléssel az ősz mindkettőtök számára csodás élményeket tartogat!

Kirakatkutyatartáskutya