2024.04.20, Szombat
Díjeső hullott az Ölelő Kéz Alapítványra
Fotó: Szemereyné Pataky Klaudia facebook

Díjeső hullott az Ölelő Kéz Alapítványra

bacsmegye.hu

2018.06.21. 08:12

A Hospice Alapítvány két kiváló szakembere, dr. Hódi Zsuzsanna főorvos asszony Kecskemét Városért Egészségügyi Díjat, és Sárközi Zsuzsanna Polcz Alaine emlékplakettet kapott munkájuk méltó elismeréseként május hónapban.

Hirdetés

A Kecskeméti Közgyűlés Dr. Hódi Zsuzsannát közel négy évtizedes orvosi munkája, az onkológiai betegek gyógyításában elhivatottsággal végzett szakmai tevékenysége elismeréséül a Kecskemét Városért Egészségügyi Díjban részesítette. A díjat Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése a város fejlődésében, érdekeinek előmozdításában, értékeinek megőrzésében, átörökítésében és gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató tevékenységek elismerésére alapított.


Dr Hódi Zsuzsanna fontosnak tartja munkájában, hogy a hospice minél szélesebb körben ismertté és elérhetővé váljék a vidéki emberek számára is, valamint minden hospice-ba kerülő daganatos beteg fájdalomcsillapítása az elérhető legjobb legyen.
A 1995 júniusában megalakult Kecskeméti Ölelő Kéz Hospice Alapítvány alapító tagja és azóta egyedüli szakorvosa. A szolgálat a Kecskemét és környéke daganatos haldokló betegek házi ápolását végzi a hozzátartozók segítségével.
Hitvallása, hogy a lehető legjobban elérhető életminőségben segítsék a beteg útját, melyet se megrövidíteni, se meghosszabbítani nem cél.
A mai emberek nincsenek felkészülve a betegség okozta halálra, elsősorban a daganatos betegségek okozta halálra. Legyen az fiatal vagy idős, egyaránt megrázza a családot, és valójában maga a beteg sincs felkészülve minderre.
„A lehető legjobb életminőségben, fájdalommentesen, adott esetben gyógyszerek nélkül fogni a kezét és ha kell, akkor együtt sírni vele.”

Óriási meglepetés volt a főorvos asszony számára a kitüntetés, melyet egyrészt az Alapítványi munkájának, másrészt a 1997-ben átadásra került Onkoradiológiai Központ létrehozásának tekint. Nagy szó ez, hogy Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten a sugárterápia meghonosodhatott, ebben volt dr. Szűcs Miklós főorvossal közösen nagy szerepe.

Az Alapítvány munkája teljesen rendhagyó az egészségügyhöz képest, egy együttműködő csapat között van az ápolókkal, diplomás nővérekkel. Itt igazán azok az emberek végzik jól munkájukat, akik szeretik ezt csinálni, és akik jól értenek szakmájukhoz, kölcsönösen segítik egymás munkáját.

 


Sárközi Zsuzsanna május 10-én Egerben a XIII. Magyar Hospice Palliatív Egyesület Országos Kongresszusán vehetett át emlékplakettet, mely két évente, ünnepélyes keretek között kerül átadásra. Polcz Alaine-re a MHPE a magyar hospice mozgalom és szellemiség megalapítójaként tekint, iránta való tiszteletből és emlékének ápolására hozta létre az emlékérmet. A Polcz Alaine Emlékérem a haldoklókkal foglalkozók legmagasabb hospice szakmai kitüntetése, olyan személyek számára adományozzák, akik hosszú évtizedek óta fáradhatatlan tevékenységet végeznek a hospice-ért.


A kecskeméti Ölelő Kéz Hospice Alapítványnál már korábban két szakember kapott Polcz Alaine emléklapot, Búsné Mónika és Juhászné Terike. Az idén pedig emlékplakettet vehetett át Sárközi Zsuzsanna, aki nagyon megtisztelőnek érezte, hogy ebben az esztendőben rá esett a választás. Ezt a kimagasló elismerést évente csak 1-2 személy nyeri el. A kiváló szakember 1995 óta, az Alapítvány alapítása óta dolgozik a hospice szolgáltatásban. A halál, a haldoklással való foglalkozás útján a saját életében megélt tehetetlenség indította el.
Korábban nagyon sok képzésben vett részt nővérként, nagyon sok daganatos beteggel találkozott, de igazán Hegedűs Katalin, a Magatartástudományi Intézet docens asszonya indította meg benne, aki elhozta Magyarországra a friss franciaországi hospice szellemiséget egy fantasztikus előadás keretében. Innentől kezdett el nagyon érdeklődni a minőségi ápolásról, a haldoklóval való bánásmódról. 23 év alatt több száz beteget kísért végig otthonában, családtagokkal együtt.
A végstádiumú betegek, amikor már nincs kuratív terápia, egy idő után kiesnek mindenféle egészségügyi rendszerből, és ekkor lép be a hospice szolgálat. Itt azonban nem csak a beteget, hanem ugyanolyan fontosan a családdal való foglalatosságot is szem előtt tartják, nem egy személy, hanem egy csapat veszi körül őket, nem feltétlen minden nap, hanem a beteg igényeinek megfelelően.
„A beteg mindig élni tanít! Értékeld, becsüld meg, amid van! Az élet értelme a megélt pillanatok!”
A hosszú évek során rengeteg bölcsességet, élettapasztalatot gyűjtött össze a betegektől, nagy személyiségfejlődésen ment keresztül, ezzel együtt viszont hatalmas feladatot lát el, az elmúlás tényének az elfogadását.
 

Galéria

KecskemétKirakatÖlelő Kéz Ápolási és Hospice AlapítványDr. Hódi ZsuzsannaSárközi Zsuzsanna