2024.04.16, Kedd
Pályázatok megvalósításában is segítő kezet nyújt az Ölelő Kéz Alapítvány

Pályázatok megvalósításában is segítő kezet nyújt az Ölelő Kéz Alapítvány

bacsmegye.hu

2018.05.07. 14:44

A SION Nyugdíjasház és Gondozási Központ három helyszínére szervezett „egészségnapon” igazi közösséget formáltak az ott élőkkel és a bejáró idős emberekkel.

Hirdetés

„A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és a civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével” címmel sikeres pályázatot nyert a Kecskeméti Református Egyházközség és a Kecskeméti Kékkereszt Alapítvány közös konzorciuma, mely közösségfejlesztő programok megvalósítására nyújt lehetőséget két éven keresztül. A fentnevezett EFOP-1.3.7-17-2017-00259 pályázat projektmenedzsere Hodánics Tamás, lelkipásztor és addiktológiai konzultáns, szakmai vezetője Telek Péter Pálné Kabai Virág, a gyülekezet diakónusa, pénzügyi vezetője Virág Gabriella, aki az egyházközség gazdasági vezetője.

A konzorciumi tagok maguk is célcsoportok, a Kékkereszt Alapítványnál a szenvedélybetegséggel küzdők és a szenvedélybetegségből felépülő emberek, illetve az ő családjaik támogatása az egyik nagyon fontos eleme a programnak.

Az Egyházközségen belül az egyik célcsoport a romák, ahol a hátrányos helyzetű, szegregált környezetben élő gyermekek és családok segítése és társadalmi beilleszkedése, közösségfejlesztése a legfontosabb.

A másik célcsoport a SION Nyugdíjasházban élő idősek és demensek, illetve tágabb környezetben az ide beérkező klubtagok támogatása. A projektben megvalósított programok lényege egyrészt a szemléletformálás, az úgynevezett társadalmi érzékenyítés, melyeket információs napok, információáramlás, közösségfejlesztő programok által igyekeznek megvalósítani a szervezők, szakmai megvalósítók, Halasi Gábor és Sipos Mónika. Cél a generációk közötti kapcsolat erősítése, a társadalmi elszigetelődés csökkentése, az új és változatos tevékenységek által a hátránykompenzáció csökkentése. Hangsúlyossá válik az idős korban is szükséges szellemi, lelki és fizikai megújulás. A közösségen belül megtapasztalt élmények lehetőséget teremtenek a meglévő közösséghez való szorosabb elköteleződéshez, így a meglévő közösségek fejlődéséhez.


Az elmúlt hónapban már sikeresen lezajlott egy hangszerbemutató program mindhárom telephelyen, a Leskowsky Hangszergyűjtemény Alapítvány segítségével, ahol a hangszereket nem csak megismerni, de kipróbálni is volt lehetőség. Az alkalom végén a zeneszerszámok együtt megszólaltatása által egy „örömzenélés” jött létre, melyet nagyon élveztek az idősek. A következő hónapban a Pálmácska óvoda egy-egy csoportját hívják meg a nyugdíjasházakba, valamint sor kerül majd egy bikali többgenerációs kirándulásra is.

 

dr. Fáy Tamásné, az Alapítvány titkára


A pályázat megvalósításában segítséget nyújtott az Ölelő Kéz Alapítvány is, a SION Nyugdíjasház és Gondozási Központ három helyszínére szervezett „egészségnapon”, amikor is az általános szűrővizsgálatokon (vércukor-, koleszterin-, testzsírszázalék- és vérnyomásmérés) túl kardiológus, belgyógyász, bőrgyógyász orvosok és audiológus szakember is végeztek szűrővizsgálatokat, a talált tünetekhez adtak javaslatot, vagy innen tudták továbbítani rehabilitációs programokra az időseket. A dietetikus és a gyógytornász munkatárs prevenciós tanácsokat adott az érdeklődőknek. A SION házakban a magas kort elért idősek életében is fontos az elővigyázatosság, figyelmet fordítanak a megelőzésre, akár az étkeztetésre, akár életvezetésre irányulóan. A vizsgálatokkal párhuzamosan a gyógymasszőr és a gyógytornász kellemes felfrissülést adott a hozzá jelentkezőknek.


Miután ez az „egészségnap” egy közös éhgyomri szűrés után egy bőséges reggelivel folytatódott, délután pedig 8 féle gyümölcsből készíthették el az idősek ízlésüknek megfelelően összeválogatva gyümölcssalátájukat, így ezekkel a közös étkezésekkel is megvalósult a közösségteremtés alkalma, a kohézió erősítése, találkozások, barátságok szövődése. A programokkal az idősek életminőségén is szeretnének javítani.


A Kék kereszt alapítvány 20 éves az idén tavasszal, a SION Nyugdíjasház és Gondozási Központ pedig ősszel lesz 20 esztendős, ilyen szépen és méltóképpen lehet ezt az időszakot megünnepelni, hiszen ezek az intézmények Kecskemét városában egy nagyon fontos és hiánypótló szerepet töltenek be az idősgondozásban, a segítő szakmában.

Galéria

KecskemétKirakatÖlelő Kéz Ápolási és Hospice AlapítványSION Nyugdíjasház