2024.04.20, Szombat
Női bőrdzseki - vagány és elegáns

Női bőrdzseki - vagány és elegáns

bacsmegye.hu

2017.09.29. 13:12

Ne féljünk bőrdzsekit hordani: ez lehet az egyik leghatásosabb ruhadarab a gardróbunkban. Ha hidegben is stílusosan szeretnénk festeni, akkor kapjuk fel ezt az örök darabot.

Hirdetés

Egy kis feltűnést biztosan kelteni fogunk, ha bőrdzsekiben feszítünk, de lehet visszafogottabban is megjelenni benne, és lehet bombasztikusan is. Ha idősebbek vagyunk, évtizedeket fog fiatalítani rajtunk, ha tizen- huszonévesek, nőiesen leszünk benne vagányak. Ugyanolyan alapdarab, hasznos és mutatós, mint a farmerdzseki vagy a ballonkabát.

 

A fekete az igazi

Persze a bőrdzseki gyűjtőfogalom: sokféle lehet, és sokféle hatást kelthet. A legklasszikusabb a lázadók egyenruhája, a fekete motoros bőrdzseki, míg egy színes hasított bőrdzseki harmonikus, decens és nőies.

 

Nem olyan régen hordanak a nők bőrdzsekit. Amikor a Beatles tagjai viselni kezdték, még a férfiakon is polgárpukkasztónak számított.

Eredetileg a német vadászpilótáknak készült az I. Világháborúban, majd a huszas években lett divattermék. Ekkor a Harley Davidsonnak elkészítették az első kereskedelmi forgalomba hozott bőrdzsekit Perfecto márkanéven; ez még vastag galléros, cipzáros volt, kimondottan motorozáshoz.

 

Katonai alapdarab volt a bőrkabát a következő világháborúban is, világhírét Marlon Brando és James Dean hozta meg az ötvenes években, akik rosszfiús szerepeiket ebben a pilóta- avagy motorosdzsekiben alakították.

 

Elvis Presleyre a rock’n’roll klasszikus éveiben szintén feladták a menedzserei a bombert, hiszen igazi lázadó idol volt a fiatalság számára.

 

A figyelemfelkeltő darabot hamarosan a női sztárok is viselni kezdték, köztük először az olyan rockzenészek, mint Blondie vagy Patti Smith.

Talán meglepő, de Yves Saint Laurent már 1960-ban kifutóra vitte a bőrdzsekit. Ő például arany bőrdzsekit is kifejlesztett a diszkókorszakban. A hetvenes években már mindenki bőrben feszített, a dzseki mellett szoknya és nadrág is készült ebből az anyagból.

 

Kalappal kár párosítani

A fekete bőrdzseki még ma is lázadó karaktert ad; épp ezért nem kell a hatását már túlzottan fokozni. Nagy kalappal, vagy feltűnő mintás ruhával inkább hatástalanítjuk a bombert. Estélyi ruhával is nagyon jól működik a motorosdzseki, ha szeretjük az érdekesebb outfiteket. Persze a leghatásosabb akkor, ha van hozzá egy motorunk.

 

A színes, karcsúsított bőrdzseki hatalmas divat évek óta, érdemes beszerezni egyet például a szezon divatszínében, a sötétvörösben vagy burgundiban. De a púderszínekben, így halvány rózsaszínben vagy bézsben is pompázhatunk bőrdzsekiben.

 

A kesztyűpuhaságú anyagok, vagy a velúr teljesen más hatást keltenek, mint a fekete bőr, ezeket a kabátokat elegáns öltözékhez is nyugodtan viselhetjük. A választék tehát hatalmas - és egy biztos, a bőrdzseki sosem megy ki a divatból.

KirakatbőrdzsekiNői bőrdzseki