2024.04.19, Péntek
Ígéretes jövő előtt a kecskeméti tájfutók
Fotók: Bacsmegye.hu

Ígéretes jövő előtt a kecskeméti tájfutók

Bacsmegye.hu

2017.06.12. 15:32

Őrült kavalkád és észveszejtő lelkesedés volt jellemző június 9-én a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola kültéri sportpályáján megrendezett Nagy Sportágválasztón, melyen a Kecskeméti Zöld Sportok Egyesülete (KZSE) is részt vett abból a célból, hogy megismertesse a gyerekekkel a tájfutást – méghozzá nem kevés sikerrel.

Hirdetés

A Nagy Sportágválasztón ezúttal egy interjú is készült Bánki Zoltán tájfutóval, aki egyben a Kecskeméti Zöld Sportok Egyesületének egyik edzője - illetve fő motivátora - is. Az interjúból kiderül, hogy nem csak a jelen, de a jövő is tartogathat nagy sikereket az egyesület számára.

 

Mi is az a tájfutás, és miért is hívhatjuk családi zöld sportnak?

Már az ősemberek is kezdetleges jeleket rajzolva a barlang falára mutatták társaiknak, hogy pl merre találnak táplálékot, vagy a víz lelőhelyet. Ezeket a rajzokat kis túlzással nevezhetjük a térképek őseinek. Erre nagy szükség volt, hiszen sokszor az életük függött attól, hogy visszatalálnak-e a menedéket nyújtó barlangjaikhoz. A tájékozódási futás így nem véletlen az egyik legősibb sportág, ahol egy térkép segítségével kell eljutni A pontból B pontba a kitűzött pálya alapján

Emellett a tájfutás egy rendkívül természet-szimbiotikus sport. Egy adott verseny során, edzéseken, edzőtáborokban bent vagyunk az erdőben, ahol egy-egy különleges növény, vagy természeti képződmény, vagy itt a Kiskunságban található jellegzetes borókafajták megmutatása gyakran felkelti a gyerekek érdeklődését a természet iránt. A versenyek céljaiban – például szelektív hulladékgyűjtéssel – vigyázva a környezetre megtanítjuk a gyerekeknek a természet szeretetét és ismeretét is. Jelentős figyelmet fordítunk a környezetre, ezért is nevezzük családi zöld sportnak a tájékozódási futást.

 

Milyen képességek fejlesztését segíti elő a tájékozódási futás?

A mai világban egy nem annyira megszokott téralkotási képességet fejleszt a tájfutás, hiszen a térképen ábrázolt térbeli formákat kell felismernie a gyerekeknek, majd azt a valóságba kell átültetniük. Fejleszti a koncentrációt, mivel a fáradt, oxigén hiányos állapotban is kell egy koncentrált tájékozódási tevékenységet végezni azért, hogy ne tévedjen el az adott versenyző. Minél magasabb szinten űzi valaki a tájfutást, annál nagyobb tempóval fut, így a nagyobb oxigénhiányos állapot nagyobb koncentrációt igényel. Jellemző, hogy egy-egy tájfutó azért hibázik a versenyeken, mert nagy tempóval fut, és nem tudja lekövetni, hogy merre is kell futni.

 

Milyen célból alakult meg a KZSE, illetve milyen feladatokat látnak el az egyesület edzői?

A Kecskeméti Zöld Sportok Egyesületénél nekünk edzőknek a legfontosabb feladatunk az utánpótlás nevelése és toborzása. 2011-ben az egyesület megalakulásánál például csak a tájfutó szakosztályt létrehozó családok gyermekei alkották az utánpótlást. Anyagi és logisztika segítséget Hajnal Zsolt sporttársunktól és a kecskeméti Logall Kft-től kaptunk ehhez.

Szerettünk volna ugyanakkor több gyereket is bevonzani az egyesületbe, így kezdetekben az edzői tapasztalataink ellenére, saját gyermekeinknek tartott edzéseken, motiválásán tanultuk meg azt, hogy a helyi sajátosságoknak megfelelően, hogyan lehet a gyerekeket edzeni és megkedveltetni velük ezt a sportágat. Gyakran részt veszünk az iskolákon belüli kisebb sportos programokban, hiszen ezek lehetőséget biztosítanak a tájfutás bemutatására például egy általunk felállított labirintus pályával is. Gyakran készítünk az iskolák udvarairól térképet, ahol aztán a gyerekek biztonságos, kontrollált körülmények között ismerkedhetnek meg az alapokkal. Jelenleg 30-40 gyerek sportol nálunk, és ebből körülbelül 15-en aktívan jelen vannak a versenyeken is. Elindult tehát egy olyan folyamat, mely során egyik gyermek a másikat vonzza és mesélik egymásnak, hogy milyen szuper dolog ez a tájfutás. Nem utolsó sorban egyre több testnevelő tanár is felismeri a kiemelkedő sportértéket a tájfutásban és irányít hozzánk gyerekeket, vagy éppen ő maga is eljön közénk.

 

Hogyan, és milyen gyakorisággal készülnek a tájfutók egy-egy versenyre?

Azt valljuk mi edzők, hogy a teljesen kezdő, 10-12 éves gyerekeknek az első időszakban elég heti két alkalommal edzeniük. Figyelünk arra, hogy a megfelelő alap futómozgást, dinamikát, mozgáskultúrát elsajátítsák. Próbáljuk a tájékozódási és futóedzéseket megfelelő arányban tartani, hiszen, ha az edzésterv valamelyik elemét túlsúlyba helyezzük – például ha a futást jobban erőltetjük a többi elemnél – akkor felborulhat az az egyensúly, amivel a gyerekeknek az optimális térkép-futó tempó viszonyát meg tudjuk tartani. Lényeg, hogy a mozgásuk gyorsulásával egyidejűleg a tájékozódási képességeik is ugyanúgy fejlődjenek. Később, egy válogatott szintű junior versenyzőnek már minden nap kell edzenie legalább egy-másfél órát. Ez alatt nem csak a futásról van szó, hanem különféle speciális tájékozódási feladatok elvégzéséről is természetesen.

 

Tudhat-e maga mögött rekordokat, illetve az egyesület életében elért rendkívüli sikereket a KZSE valamely tagja?

Egy tájfutó edzésen nem várhatjuk el az első alkalommal, hogy mindent professzionálisan csináljanak a gyerekek. A magyar és nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy kezdő tájfutó palántából két, három, vagy akár négy aktív versenyévad után lesz tapasztalt tájfutó, és ez után derül ki számára és nekünk edzők számára is, hogy „megmarad”-e. Ez elég hosszú idő, ezalatt több gyermek elveszti a motivációját, ezért az edzésmódszereink során azt próbáljuk elérni, hogy – a fejlődésük mellett – minél több sikerélményben részesüljenek. Illetve a kezdeti időszakban nagy szerepe van a társaság, a csapat megtartó erejének. Erre is figyelnünk kell. Az idei év egyik legnagyobb sikerét Kamenár Gyöngyvér érte el, aki a hatodik lett a diákolimpián a 18 éves lányok között. Ez az eredmény azt mutatja, hogy az a fajta edzésmódszer, amit alkalmazunk, az a jövőben az egyesület többi tagjának is meghozhat egy ilyen értékes eredményt.

Az eredmények tekintetében jelen pillanatban a húzó erőt mi, a senior versenyzők jelentjük, hiszen az országos bajnokságokról rendszeresen hozunk el érmeket. Célunk ugyanakkor, hogy az utánpótlás is hasonló sikerekben részesüljön. Szerencsére több olyan ügyes, jó mozgású és erős tájékozódási képességekkel rendelkező fiatal versenyzőnk is van, akik elhatározták, hogy ki akarnak jutni a nemzetközi mezőnybe, valamint akadnak olyanok is, akik majd egyszer világbajnokok szeretnének lenni ebben a sportágban. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeknek a jó társaság, az erdő szeretetén túl céljaik is legyenek.

 

Melyek lesznek az elkövetkezendő időszak legfontosabb eseményei a KZSE számára, és mit vártok a jövőtől?

Idén még több országos bajnokságunk is lesz, ahol a 18 éves lányainktól szép eredményekre számíthatunk, közülük többen is pontszerző helyekre lehetnek képesek, ami egy olyan fiatal szakosztálytól, mint amilyen mi vagyunk, egy rendkívül nagy eredmény. Illetve van több 14-éves korosztályban versenyző fiú, akikből az őszi Országos Bajnokságokra igyekszünk csapatot kovácsolni. Tőlük még természetesen nem elvárás a jó eredmény, egyelőre a tapasztalatszerzés időszakában vagyunk.

Az elkövetkezendő időszakra a szakosztály az év elején azt tűzte ki célul, hogy a januárban elindult 26 utánpótlás korú versenyzők létszámát az év végére megduplázzuk, így mintegy 50-60 főre szeretnénk feltornázni a gyerekek létszámát. Igazolt létszámban átléptük a 30-at, az aktív edzéseken résztvevő gyermekek száma pedig már 15 fő.

Annak ellenére, hogy a tájfutás egy egyéni sportág, nálunk, a Kecskeméti Zöld Sportok Egyesületén belül egy eszméletlen nagy csapatszellem alakult ki, melyre a jövőben is szeretnénk építeni. A statisztika azt mondja, hogy száz gyerekből körülbelül talán 2-3 marad meg, aki felnőtt koráig komoly versenyző lehet. Véleményem szerint ez az arány nálunk sokkal jobb lehet.

 

Hogyan értékelnétek a Nagy Sportágválasztót? Úgy fest, a labirintusban kialakult tumultus alapján egy sikeres napot tudhattok majd magatok mögött.

Őrület volt ez a nap, csillogó szemű, lelkes, a hőséggel mit sem törődő gyerekek serege jött hozzánk. Túlzás nélkül állíthatom, hogy több „őstehetség” is felbukkant. Ezért, teljes mértékben sikeres számunkra ez az esemény. Nagyon nagy szerencsénk van, hogy épp a Lánchíd utcái Általános iskolában – ahol minden héten, szerdán 15 órakor van egy tájfutó edzés – került megrendezésre a Nagy Sportágválasztó, hiszen már vagy 20-30 fő gyermek kérdezte meg tőlünk ezen a napon, hogy hol lehet kipróbálni a tájfutást. 

 

 

A Kecskeméti Zöld Sportok Egyesülete továbbra is várja a tájfutás iránt érdeklődőket egy próbaedzésre!

Keresd fel a KZSE FACEBOOK oldalát: https://www.facebook.com/kecskemetizoldsportokegyesulete/

Bánki Zoltán – edző              +36/70-638-8720                   [email protected]

Bánki Jusztina – edző            +36/20-249-0730                  [email protected]

Galéria

KecskemétKirakatNagy SportágválasztóKecskeméti Zöld Sportok Egyesületetájfutástájékozódási futásLogall Kft