2024.04.25, Csütörtök

Vannak itthon high-tech kórházak is

index.hu

2016.07.08. 15:38

Ha a hazai egészségügy állapotára gondolunk, sokakban a málló falak, a rozzant ágyak és az általános reménytelenség képe sejlik fel, de szerencsére van az éremnek egy másik oldala is: számos intézményben komoly fejlesztések történtek, történnek. Három intézményt kerestünk fel ezek közül: a Heim Pál Gyermekkórházat, az Országos Onkológiai Intézetet és a Bács-Kiskun Megyei Kórházat.

Hirdetés

A budapesti Heim Pál Gyermekkórház a közép-kelet-európai régió legnagyobb gyermekkórháza, amely közel fél millió járóbeteg és csaknem 35.000 fekvőbeteg ellátását végzi évente. A széles szakmai specifikációval rendelkező intézmény 21 osztályán és 142 ambulanciáján hozzávetőlegesen évi két millió beavatkozás történik. A tavalyi év Környezet és Energia Operatív Program forrásainak köszönhetően közel 2,5 milliárdos fejlesztés zajlott az intézményben, melyből 1,2 milliárd energetikai-, közel 1,2 milliárd forint pedig eszközbeszerzési beruházás volt.

A több mint egymilliárdos eszközfejlesztési beruházásnak köszönhetően a korábban használt, tízéves, nagy energiafelhasználású komputertomográf helyett ma már egy nagyságrendekkel gazdaságosabb energiafogyasztású CT-t használnak a Heim Pálban. Ennek köszönhetően gyorsabb vizsgálatokra, nagyobb tér- és időbeli felbontásra van lehetőség, így akár altatás nélkül is végezhető a gyermekek vizsgálata.

(Fotó: Brand & Content / Index)

Szintén az intézmény korszerű, digitális eszközeinek sorát bővíti három felvétel/átvilágító röntgen, négy digitális mobil röntgen és további három fogászati panoráma röntgen, amelyeket az Üllői úti központban, a Madarász utcai részlegben, illetve a Rottenbiller utcai rendelőben helyeztek el. Ezeknek a gépeknek a sugárkibocsátása is alacsonyabb, így kevésbé terheli meg a vizsgált betegek szervezetét.

(Fotó: Brand & Content / Index)

Két darab mennyezeti sínes felvételi röntgen is került a Heim Pál Gyermekkórházhoz, melyek közül az egyik szintén az Üllői úti központban működik. Az intézmény CSRTG berendezéseinek energia-megtakarítást célzó beszerzése összesen 1,2 milliárd forintos KEOP-os forrásból valósult meg.

(Fotó: Brand & Content / Index)

A tavaly májusban megkezdett kivitelezési munkálatok során még további helyszínek kerültek a felújítási projektbe, így a központ három épülete mellett négy másik telephelyen is végeztek energetikai fejlesztéseket, összesen 1,192 milliárd forintért.

(Fotó: Brand & Content / Index)

A gyermekkórház Üllői úti központjának „C” épületének tetjére 40 millió forintért napelemes rendszert telepítettek, a kisebb környezeti terheléssel járó megújuló energia alapú energiatermelés érdekében. Ugyanilyen rendszer került a Madarász utcai telephely egyik épületének délkeleti oldalára is, további 32 millió forintért.

(Fotó: Brand & Content / Index)

Az Országos Onkológiai Intézetben is sok változás történt a tavalyi évben. 535,8 millió forintos támogatásból öt épület külső homlokzati hőszigetelésére, nyílászárók cseréjére, valamint az épületek automatizált épületfelügyeleti rendszerének kiépítésére került sor. Az épületenergetika korszerűsítése mellett, szintén a képalkotó diagnosztikai eszközpark újult meg.

(Fotó: Brand & Content / Index)

2010 és 2012 között, összesen 6 milliárd forint értékékben, szintén uniós beruházásból készült el az intézetben működő Közép-Magyarországi Régió Komprehenzív Onkológiai Centruma. Ennek működését is nagyban segíti az a tavalyi, csaknem 805,5 milliós támogatás, amely az amortizálódott képalkotó diagnosztikai eszközök korszerűsítését célozta. KEOP-os forrásból így kerülhetett az intézetbe két új CT berendezés és négy digitális röntgen készülék. A képalkotó diagnosztikai eszközpark felújítása jelentős mértékben emeli a daganat-diagnosztika minőségét, a sugárterápiás tervezés pontosságát, amely végső soron a betegek gyógyulási esélyét is növelheti.

(Fotó: Brand & Content / Index)

Szintén a daganatos megbetegedésekben szenvedők kezelését és gyógyítását könnyíti az ország egyik legjobban felszerelt Onkoradiológiai Központja, amely Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kórházban működik.

(Fotó: Brand & Content / Index)

Az európai színvonalú központban új lineáris gyorsítók, brachytherápiás készülék, lokális hyperthermiás készülék és PET/CT készülékek szolgálják a daganatos betegek gyógyítását. A Bács-Kiskun Megyei Kórház alapvető célja teljesült azzal, hogy elérhetővé vált a térségben és az ellátási területen kívül élő, daganatos betegségben szenvedők számára a legmagasabb technikai színvonalú, progresszív betegellátás. Képünkön éppen a brachyterápiás terem előkészítését végzi a központ egyik fizikusa.

(Fotó: Brand & Content / Index)

A PET/CT az Onkoradiológiai Központ épületének földszintjén helyezkedik el, önálló diagnosztikai egység. A Központ a Dél-Alföldi Régió 3 megyéjéből (Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye) érkező betegek PET/CT vizsgálatainak elvégzésére kapott megbízást, jelenleg évi 2.000 OEP finanszírozott vizsgálati kontingenssel rendelkezik. Képünkön a modern lineáris gyorsítóberendezés látható, épp vizsgálat közben.

(Fotó: Brand & Content / Index)

A vizsgálatokhoz felhasznált pozitron sugárzó izotópot (radiofarmakont) Budapestről szállítják Kecskemétre minden reggel. Az intézményben naponta 8-15 beteg teljes test PET/CT, 90%-ban daganatos betegek vizsgálatára kerül sor hétfőtől-péntekig. Jóval kisebb hányadot képeznek a központi idegrendszeri betegségben szenvedők. Az FDG-PET/CT vizsgálatok – jelentős költségigényük, és korábbi korlátozott elérhetőségük ellenére – növekvő szerepet töltenek be a korszerű onkológiai betegellátásban. Lerövidítik a diagnózishoz vezető utat és időt, valamint feleslegessé tehetnek olykor megterhelő, drága vizsgálatokat, segítik a betegre szabott terápia tervezését, így a később kevésbé hatékonynak bizonyuló kezelési módok gyakran igen jelentős költségei takaríthatók meg.

(Fotó: Brand & Content / Index)

A „Kecskeméti Gyógyintézeti Központ – hatékony egészségügyi rendszer Bács-Kiskun megyei modellje” projekt megvalósításával a megyei kórház komplexumban XXI. századi körülmények között gyógyulhatnak a betegek. Az intézményben évi 82 ezer fekvőbeteget látnak el. A beruházás 11,487 milliárd forintból az EU támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával készült el. A legnagyobb volumenű fejlesztés egy új, többszintes kórházi szárny felépítése (fotónk bal oldalán) volt, amelynek 15.737 négyzetméteres területe az új épület összekötő folyosójaként is funkcionáló impozáns előcsarnokkal kapcsolódik a régi főépülethez.

(Fotó: Brand & Content / Index)

Az új szárnyban az anya- és gyermekgyógyászati-, a szív- és érrendszeri- , valamint a fül-orr- gégészeti központ is helyet kapott. A földszinten az épületben működő osztályok ambulanciái és a DSA labor működnek, de ide érkeznek a mentőautók is. A fejlesztés eredményeként a beteg számára hozzáférhető, egyenlő gyógyulási esélyt biztosító, valóban európai színvonalú intézmény jött létre.

(Fotó: Brand & Content / Index)

Az előcsarnokba mozgójárdán vezet az út, a teljes akadálymentességet két speciális felvonó biztosítja, de az épületen belüli közlekedést számos másik lift és páternoszter is könnyíti.

(Fotó: Brand & Content / Index)

Szintén a gyermekosztály falain (a folyosókon, a váró- és kórtermekben egyaránt) felhelyezett hatszáz négyzetméternyi egyedi „mesetapéta”, mind léptékében, mind tematikájában európai szinten egyedülállónak számít, és nagymértékben növeli a kiskorú betegek komfortérzetét. Ezt egészíti ki az a közeljövőben kialakításra kerülő audiovizuális fejlesztés, melynek köszönhetően a gyerekek hangokra, lágy dallamokra alszanak el és ébrednek fel a fektetőkben, melyeknek mennyezete álomba ringató csillagokkal, tündérekkel és egyéb mókás alakzatokkal népesülhet be az erre a célra kihelyezett kivetítő berendezéseknek köszönhetően. Ez már egyenesen innovatív kezdeményezés.

(Fotó: Brand & Content / Index)

Az intézményben lezajlott további fejlesztések között szerepel az a csaknem 130 millió forintos beruházás is, amelynek köszönhetően a megyei intézmény három épületének tetejére telepíthettek napelemes rendszereket. A rendszer éves össztermelése meghaladja a 200.000 kWh-ás teljesítményt.

(Fotó: Brand & Content / Index)

 

A cikket a Brand & Content készítette a Regon Média Zrt. megbízásából , nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

 

Ajánló