2024.03.02, Szombat
Városok, Falvak Szövetségének közgyűlése

Városok, Falvak Szövetségének közgyűlése

2016.03.29. 11:07

Debrecenben tartotta szakmai találkozóját és közgyűlését a Városok, Falvak Szövetsége.

Hirdetés

Debrecenben tartotta szakmai találkozóját és közgyűlését a Városok, Falvak Szövetsége. A kétnapos rendezvényen Kecskemét alpolgármestere, Mák Kornél is részt vett, melyen fontos téma volt, hogyan tudja segíteni a szervezet a várost az Európa Kulturális Fővárosa pályázatában.

Tíz éve Debrecen kezdeményezésére hozták létre a Városok, Falvak Szövetségét. Ma már 35 tagja van és a  kulturális illetve közösségi együttműködés példaértékű modelljévé vált – hangzott el a szervezet két napos találkozóján, ami a közvetlen eszmecserék jegyében telt a Kölcsey Központban és a Régi Városházán.

A március 10-i nyitónapon Papp  László, Debrecen polgármestere elmondta: Debrecen 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatában  nagy hangsúlyt kap egy széleskörű kulturális hálózat létrehozása. 

Hosszú távon szeretnénk életben tartani és működtetni a szövetséget, nem csak 2023-ra koncentrálva. A Városok, Falvak Szövetsége nagyon jó partnere lehet Debrecennek a pályázati munkában – hangsúlyozta Debrecen első embere.

Halász János, a szervezet elnöke emlékeztetett: Debrecen előző Európa Kulturális Fővárosa pályázatához kapcsolódóan született meg a gondolat, ami a Városok, Falvak Szövetségét életre hívta.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet úgy érdemes elnyerni, hogy ha az nem csak egy városról, nem csak a mi városunkról szól, hanem erről a régióról is. Egy ügy ez, és ehhez az ügyhöz a Városok, Falvak Szövetsége is szeretné hozzátenni a maga segítségét – mondta a szövetség elnöke.

 A debreceni városházán tartott pénteki közgyűlés a partnerségről szólt. A helyi értékek feltárásáról és bemutatásáról  együttműködési megállapodást kötött a szervezet a Nemzeti Művelődési Intézettel, amely más területen is  számít a kulturális szövetség tapasztalataira és véleményére. A Kölcsey Központban tartott találkozón  áttekintették szervezet tavalyi közös programjait, emellett a tagtelepülések vezetői kötetlen eszmecserét is  folytattak az együttműködés további lehetőségeiről.

A szervezet közgyűlésének végén bejelentették, hogy Baján tartja következő találkozóját a Városok, Falvak Szövetsége.

forrás: civishir.hu

 

Galéria

KecskemétVárosokFalvak SzövetségeMák KornélEurópa Kulturális Fővárosa