2024.07.19, Péntek

A csípős fűszerpaprika nyerte az Agrár Innovációs Díjat

2016.04.01. 10:01

Az Univer Product Zrt. csípős fűszerpaprika nemesítési programja nyerte el az Agrár Innovációs Díjat a XXIV. Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton.

Az Univer Product Zrt. csípős fűszerpaprika nemesítési programja nyerte el az Agrár Innovációs Díjat a XXIV. Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton. A program a Piros Arany ételízesítőtől indult, mára már hat új fűszerpaprika fajtát kínál. A díjat az Országházban a szakmai csapat képviselői vehették át. 

Az Univer a fűszerpaprika alapú ételízesítő krémek, darálmányok hazai piaci kategóriájának megteremtője. Az 1960-as években kifejlesztett és bevezetett Piros Arany ételízesítő, majd az azt követő Erős Pista napjainkra a magyar háztartások alapvető ízesítőivé váltak. A Magyar Értéktárba történő felvételt követően mára Hungarikum-jelölt termékek. Hazai és külpiaci értékesítésük is jelentős, emiatt a kiváló minőségű hazai csípős fűszerpaprika az Univer egyik legfontosabb alapanyaga.

Az Univer Product 2010-ben indította csípős fűszerpaprika nemesítési programját, egyrészt termékei megfelelő minőségű és termésbiztonságú alapanyagának garantálása, másrészt olyan új csípős fűszerpaprikák elérhetővé tétele érdekében, melyek új élelmiszer termékek - Haragos Pista, Karikás Pista - kifejlesztését és piaci bevezetését tették lehetővé.

A díjnyertes csípős fűszerpaprika nemesítési program eredményeként a cég 2014-ben és 2015-ben összesen hat új fűszerpaprika fajtát jelentett be állami elismerésre és vont termesztésbe Magyarországon.

A díjátadás ünnepélyes helyszínéül az Országház Felsőházi Terme szolgált. A rendezvény elnöki emelvényén helyet foglalt Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke és Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke.

A XXIV. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat Agrár Innovációs Díját V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke adta át Palotás Gábornak, az Univer Product Zrt. stratégiai és fejlesztési igazgatójának.

Az ünnepi eseményen készült felvételen (balról jobbra) Dr. Szarka János, Tímár Zoltán, Palotás Gabriella, Palotás Gábor, Ágoston Béla és Csilléry Gábor láthatók, akik az Univer Product Zrt. és a nyertes nemesítési program szakmai csapata képviseletében részt vettek a díjátadón.

forrás: Univer Product Zrt.

Galéria

KecskemétUniverfűszerpaprikaAgrár Innovációs Díj