2024.07.22, Hétfő

Élmény nélkül nincs tanulás: megnyílt az Új Nemzedék Kecskeméti Közösségi Tér

2016.06.02. 09:41

Az Új Nemzedék Kecskeméti Közösségi Tere ezt a szerepet hivatott betölteni a Horváth Döme krt. 12. szám alatt.

A fiataloknak kell egy hely, ahová akár naponta többször is be lehet ugrani - ahol a „szabadfoglalkozások” mellett hasznos előadások és képzések is segíthetnek a mindennapokban. Az Új Nemzedék Kecskeméti Közösségi Tere ezt a szerepet hivatott betölteni a Horváth Döme krt. 12. szám alatt, ahová várnak mindenkit, aki útmutatást, lehetőségeket és kikapcsolódást keres.

A megnyitón köszöntő beszédet mondott dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, aki elmondta: ez a közösségi tér azért fontos a város számára, mert azt mutatja, hogy a város nyitott a párbeszédre az ifjúsággal. „Mindig örömteli egy szalagátvágás, mindig ünnepet jelent, és most is épp azt jelzi, hogy megszületett valami kiemelkedő dolog. Kecskemét hosszú évek óta erőforrásként, lehetőségként tekint a fiatalokra – nem véletlen, hogy az ifjúsági ügyeket 2007 óta kiemelt fontossággal kezeli az önkormányzat.” 

A kommunikáció a fiatalok és a döntéshozók között azért is lényeges, mert az itt folyó párbeszéd a helyi ifjúságszakmai igényeket közvetítheti a felsőbb szinten dolgozó döntéshozók felé. „Ennek a most nyíló Térnek a legfontosabb feladata az ifjúság segítése, az értéket közvetítése, hogy egyszerre jelenjen meg benne a nemzeti törekvés, de legyen ugyanakkor friss és új gondolatokkal is teli.”

Az Új Nemzedék Központ ügyvezetője, dr. Süveges Antal Pál úgy fogalmazott: a közösségi tér legnagyobb lehetősége, hogy közelebb hozza egymáshoz a betérőket és a résztvevőket.  „Mert miért mondunk köszöntőket? Miért tartunk ünnepi beszédet ilyen alkalmakkor? Mert ez egyrészt kapcsolatot teremt, másrészről összeszedettséget hoz az életünkbe, hiszen ki akarunk fejezni valamit, harmadrészt az önbecsülésünket erősíti. Ezekre a dolgokra mindannyiunk vágyik, ezeket mindannyiunk a magáévá szeretné tenni. Ha ebben a Közösségi Térben csak ezek a dolgok megvalósulnak, már jó úton járunk.”

A cél, hogy aktívabbá váljon az ifjúság, társadalmi ügyeket ismerjen fel, és javaslatokat tegyen azok megoldására. „Itt, ebben a térben erre a lehetőség adott, és megvan a szakmai muníció a segítségnyújtásra is. Az a cél, hogy „menő” legyen a társadalomhoz tartozni – itt nem jó válaszokat, hanem jó kérdéseket szeretnénk feltenni, amelyekre a fiatalok találják meg a választ. Ez a tér legyen annak tanúsága, hogy élmény nélkül nincs tanulás.”

A hangulatot ezek után a Foglalt! együttes emelte tovább. A srácok, már több éve alkotnak négyen egy bandát, melynek tagjai: Biró Norbert, Ivaskó Gergely, Buda Zoltán és Ivaskó Kristóf. A közönséget saját számaikkal, populáris alternatív rock zenével pörgették fel – a közösségi tér dolgozói a jövőben is szeretnék, ha ilyen tehetséges fiataloknak adhatnának lehetőséget a zenekari próbákra.

A meghívott díszvendégek mellett a megnyitó főszereplői azok voltak, akik a jövőben részt vesznek a helyszín megálmodásában és kialakításában. Az Új Nemzedék Kecskeméti Közösségi Tere azért is várja a fiatalokat a Horváth Döme krt. 12. szám alatt, hogy igazi közösségek formálódhassanak – a szervezők szeretettel fogadják azokat az öntevékeny csoportokat, akik kihasználhatják az új helyszín adta lehetőségeket, és akik szeretnék saját ötleteiket megvalósítani.

A megnyitó műhelymunkával végződött, ahol a résztvevők papírra vetették jó tanácsaikat, ötleteiket és megfogalmazhatták, mire van szükségük, és mit várnak el az új közösségi tértől. A fiatalok színes borítékokban rejtett üzeneteket küldhettek a jövőbe, melyeket a vezetők a hely 1 éves fennállásának alkalmából fognak majd kinyitni.

Tóth Gergő, a Közösségi Tér vezetője elmondta, hogy az elkövetkezendő időszak legfontosabb feladatának a helyi ifjúság bevonását tartja. Továbbra is szeretnének pályaorientációval foglalkozni, ugyanis erre nagy igényt látnak, valamint tervük minél több közösség megszólítása, ötleteik megvalósításának segítése.

forrás: Új Nemzedék Központ

KecskemétÚj Nemzedék KözpontÚj Nemzedék Kecskeméti Közösségi Tere