2024.04.20, Szombat

Tisztelgés a névadó emléke előtt

2016.05.02. 10:31

Emlékművet állítottak Szentgyörgyi Dezső tiszteletére a kecskeméti repülőbázison.

Hirdetés

Emlékművet állítottak Szentgyörgyi Dezső tiszteletére a kecskeméti repülőbázison. A Szileszki Lajos tardosi kőbányájából származó, talapzatával együtt közel hat tonna súlyú vörös mészkő tömb látszatra pár centiméterrel a föld fölött lebeg. Uzsák János kecskeméti grafikusművész terve egy vadászgép ég felé törő delta szárnyát szimbolizálja, amelynek alapja a kifutópálya egy kiszakított darabjára utal. A ráhelyezett bronz dombormű Kutas László szobrászművész alkotása, az emlékmű felállításával kapcsolatos munkálatokat Takács Géza alezredes és Hochstein András koordinálták.

„Vitéz Szentgyörgyi Dezső bátorsága, hűsége, tehetsége és rendkívül szilárd jelleme példaként szolgálhat mindannyiunk számára. Élete, kvalitása utat mutat és erőt ad nekünk ahhoz, hogy ugyanolyan kitartással és elkötelezettséggel szolgáljuk a hazánkat, mint ahogy ő tette. Alakulatunk büszkén viseli a magyar repülés történetének kiemelkedő, egyedülálló személyiségének a nevét” – hangsúlyozta avatóbeszédében Ugrik Csaba dandártábornok, a repülőbázis parancsnoka, majd ifj. Szentgyörgyi Dezsővel közösen leplezték le az emlékművet.

A kecskeméti repülőbázis 1990. április 28-án vette fel a második világháborúban huszonkilenc igazolt légi győzelmet elért vadászpilóta nevét. Az évforduló alkalmából rendezett ünnepi bázis sorakozón részt vett többek közt Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke, valamint a legendás egykori 101. Puma század két volt vadászpilótája, a 97 éves Szentiványi János nyugállományú alezredes és a 93 esztendős Frankó Endre nyugállományú főhadnagy is.

A névadójuk tiszteletére tartott ünnepélyes bázissorakozó végén a legjobban munkáját Ugrik tábornok külön is megköszönte. Eredményesen végzett szakmai tevékenysége elismeréséül a Honvéd Vezérkar Főnöke emléktárgyat adományozott Nagy Viktor őrnagynak és Martus Ágnes törzsőrmesternek. Józan Nándor hadnagy, Horváth Máté és Nemes Péter főtörzsőrmesterek munkáját pedig emléklappal köszönte meg.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka emléktárgyat adományozott Fazekas Béla, Odrobina Ferenc századosoknak, Bagó Norbert zászlósnak és Simon Mariann törzsőrmesternek. Bartáné Kuli Ildikó, Kis Csaba zászlósok, Ádám Pál és Kalócz György szakaszvezetők pedig kiemelkedő munkájuk elismeréseként emléklapot vehettek át.

A bázisnap hivatalos programját őrkutya- és küzdősport bemutatók követték, felvonult a Szentkirályi Motoros Club, a gasztronómia mesterei pedig a bográcsok mellett küzdöttek a képzeletbeli arany fakanálért. A vidám hangulatú bázisnap programjai a színész-hajózó válogatott kispályás rangadóval zárultak.

A főzőverseny leglátványosabb ételét a hadműveleti főnökség „Hamművelet” nevet viselő csapata nyerte, íz kategóriában az irányítótorony „Léfik” gárdája bizonyult a legjobbnak. A fociban pedig 3:2 arányban a színészek bizonyultak jobbnak.

Szöveg: Galambos Sándor /honvedelem.hu/

Fotó: Dr. Toperczer István alezredes

Galéria

KecskemétSzentgyörgyi DezsőKecskemét RepülőbázisUzsák János