2024.07.16, Kedd

Mikulás Ferenc véleményére is kíváncsiak a kínai animációsfilm-fesztiválon

2016.05.04. 08:17

Rekordösszegben, 15,1 milliárd jüan (627,5 milliárd forint) értékben születtek üzletek rajz- és animációsfilm-fesztiválon a kelet-kínai Hangcsouban, ahol bemutatkozott a magyar animációs film is.

Rekordösszegben, 15,1 milliárd jüan (627,5 milliárd forint) értékben születtek üzletek Kína legnagyobb nemzetközi rajz- és animációsfilm-fesztiválján a kelet-kínai Hangcsouban, ahol bemutatkozott a magyar animációs film is. A hangcsoui eseményen valamennyi földrész képviseltette magát, összesen kilenc animációsfilm-fesztivál, köztük Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója, a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió ügyvezető igazgatója, stúdióvezető kapott meghívást.

A hétfőn zárult hatnapos fesztiválon 1,38 millió ember fordult meg, 1500 hazai, illetve külföldi vállalat, intézmény képviseltette magát. Összesen 320 animációs terméket mutattak be. 
Kínában tavaly 134 ezer percnyi televíziós animáció készült, körülbelül fele annyi, mint 2011-ben, mivel a kormány csökkentette jelenlétét a piacon. 
A kínai kormány 2004-ben kezdte el a hazai animációs filmek gyártásának támogatását, ami az anyagi ösztönzőkön és finanszírozáson kívül az iparág számára kivételezett politikai körülményeket is teremtett. A növekedés hirtelen meg is lódult, ám a termékek fogadtatása már nem volt egyértelmű, a szakma és a közönség alacsony nívóra panaszkodott.
Emiatt változtattak a korábbi gyakorlaton, a kínai animáció meghatározó bázisának számító Hangcsou kormányzata például az "iparágba" irányuló korábbi közvetlen befektetéseit az elmúlt időszakban piaci alapú finanszírozásra váltotta, a gyártás kormányzati dominanciáját kormányzati irányításra cserélte fel.
A reformok következtében 2012 és 2015 között 315-ről 220-ra csökkent a gyártó vállalatok száma, miközben az általuk kibocsátott érték 4,3 milliárd jüanról (179,2 milliárd forint) 6,2 milliárd jüanra (258,5 milliárd forint) nőtt - közölte Tung Jüe, a hangcsoui fesztivál főtitkára a Hszinhua hírügynökséggel.

A hangcsoui eseményen valamennyi földrész képviseltette magát, összesen kilenc animációsfilm-fesztivál, köztük Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója, a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió ügyvezető igazgatója, stúdióvezető kapott meghívást. Az igazgató az MTI tudósítójának telefonon elmondta, az átalakítási folyamatban a magyar szakemberek véleményére is kíváncsiak, ezért arra kérték, hogy előadásában beszéljen a film- és stúdiótámogatások, vagy akár a filmfesztiválok állami támogatásának hasznáról, hasznosulásáról.
"Elmondtam, hogy áttételesen és közvetlenül is milyen haszna van az államnak a filmgyártásból, és ismertettem olyan értékek átörökítésének példáit is, mint amelyeket a magyar népmesesorozat képvisel. Szóba került az Árpád-házi királyok, királynők történelmi bemutatása, vagy a magyar írók, költők műveinek feldolgozása is".
A rendezvényen bemutatták a százéves magyar animáció történetét, az érdeklődők a KAFF díjnyertes filmjeiből láthattak összeállítást, valamint a magyar népmesesorozat 6 epizódját is vetítették kínai felirattal a hangcsoui mozikban. Mikulás Ferenc az alkalmat kihasználva tárgyalt ausztrál és dél-afrikai kollégáival is, mert jövőre ausztrál filmek jönnek Kecskemétre, míg 2019-ben díjnyertes afrikai animációkra számíthat a közönség a kecskeméti biennálén.

forrás: mti / magyar.film.hu

Galéria

KecskemétMikulás FerencrajzfilmanimációHangcsou