2024.04.20, Szombat

Németországi diáklaborokban tettek látogatást az Öveges Diáklabor munkatársai

2016.03.15. 09:01

Kecskeméten a Piarista Gimnáziumban működő Öveges Diáklabor munkatársai tanulmányúton vettek részt Németországban.

Hirdetés

Kecskeméten a Piarista Gimnáziumban működő Öveges Diáklabor munkatársai tanulmányúton vettek részt Németországban. Többnapos útjuk során látogatást tettek különböző intézményekben. A fogadó stáb a dortmundi Kitz.do diáklabor volt, de jártak a Dortmundi Egyetemnél is. Részesei lehettek a robotika, a molekuláris biológia specializációjú, a német repülési és űrkutatási, az energia és vízszolgáltató laborok kutatásainak.

A program súlypontja a laborok működésének megismerésén túl az együttműködési modellek tanulmányozása abból a célból, hogy ezek a modellek a magyarországi diáklaborok körében is felhasználhatóak legyenek. A laborok finanszírozása hosszabb távon csak együttműködések által, az ipar és szolgáltatók támogatásával biztosítható. Ehhez a közös érdekeket kell megtalálni, ami például a megfelelő munkaerő utánpótlás segítésében vagy a pályaorientációs tevékenység hatékonyságának növelésében valósulhat meg.

Az első nap a labor stábja, Daniela Beisemann laborvezető és Manfred Sauer polgármester úr köszöntötték az ideutazókat. A látogatás során nem csak a fogadó labor munkájával ismerkedtek, hanem különböző fenntartású laborokat is meglátogattak, így különböző fenntartási modelleket tanulmányoztak. A Kitz.do egyesületi, a város által is finanszírozott labor.

Kedden a DASA – német szövetségi munkavédelmi szervezet – által működtetett kiállító tereket látogattak meg, és részt vettek egy ott szervezett diákfoglalkozáson a robotika időszaki kiállításhoz kapcsolódóan.

Szerdán a Heisenberg Gimnáziumban működő, molekuláris biológia specializációjú diáklabort és a német repülési és űrkutatási szervezetnek a Dortmundi Egyetem területén működő diáklaborját nézték meg.

A csütörtöki programban a dortmundi energia és vízszolgáltató diáklaborjának megtekintése volt.

forrás: kecskemet.hu

 

Galéria

KecskemétÖveges DiáklaborPiarista Gimnázium