2024.02.26, Hétfő

Csaknem 190 induló Kecskeméten a jövő heti öttusa vk-n

2016.04.08. 09:36

Harminchárom ország 98 férfi és 90 női öttusázója nevezett a kecskeméti világkupaversenyre.

Hirdetés

Harminchárom ország 98 férfi és 90 női öttusázója nevezett a kecskeméti világkupaversenyre. Jövő csütörtökön a nők, pénteken a férfiak selejtezőjét rendezik, szombaton és vasárnap lesz a két egyéni döntő, majd hétfőn a vegyesváltóval zárul verseny. A vk vívószámát a Messzi István Sportcsarnokban, az úszást a városi sportuszodában, a lovaglást és a kombinált versenyt pedig Benkó Zoltán Szabadidő Központban bonyolítják le.

Az adatokat ismertetve Kármán Sándor versenyigazgató a szerdai, budapesti sajtótájékoztatón jelezte, hogy a világranglista első száz helyezettje közül csaknem hatvan a férfiaknál és a nőknél is eljön a magyarországi viadalra. A magyar színeket mindkét nemben 12 öttusázó képviseli.
Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány szerint a férfiaknál hat versenyzőnek "illő lenne" döntőbe jutnia, a nők esetében pedig akkor lenne elégedett, ha négyen-öten ott lennének a 36-os fináléban. Kasza Róbertnek és Kovács Saroltának már van olimpiai kvótája, a kvalifikációval nem rendelkezők közül pedig az olimpiai ranglistán nagyon előkelő helyen áll az első két vk-n remekül szereplő Marosi Ádám és Földházi Zsófia, de Demeter Bence és Alekszejev Tamara is szerezhet indulási jogot. Egy országból legfeljebb két-két öttusázó nevezhető az olimpiára, több kvóta esetén az adott szövetség dönti el, kit indít.
"Február óta gyorsan jönnek egymás után a világkupaversenyek, még követni is nehéz a sorozatot, nemhogy végigcsinálni" - utalt arra, hogy a jövő heti vk már a negyedik lesz a sorban.
Kovács Sarolta ezzel együtt először versenyez az idei vk-ban. "Sajnos idén sem került el a sérülés. Négy hete átestem egy lágyéki sérvműtéten. Annyira jól sikerült, hogy másfél hét után már vissza tudtam állni az edzésekre. Azt nem tudom, hogy pontosan milyen formában vagyok, de nagyon várom a versenyzést".
A vk-sorozatban a kairói, riói és a római után következik a kecskeméti verseny. A döntőt, az egyesült államokbeli Sarasotában május elején rendezik. Az augusztusi olimpia előtt még lesz világbajnokság május végén Moszkvában - azon közvetlenül is lehet majd kvótát szerezni - és Európa-bajnokság július első teljes hetében, Szófiában.
A riói nyári játékok 36 fős férfi, illetve női mezőnyét a június 1-jével záruló világranglistáról töltik majd fel.

forrás: mti

Galéria

KecskemétKecskemétöttusavilágkupa