2021.04.17, Szombat

Négy pályamunka érkezett a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium igazgatói állására

2015.11.10. 06:42

VÉLEMÉNY: 

Lukács Lajos az ígéretének megfelelően szerencsére újra beadta a pályázatát annak az állásnak a betöltésére, amit húsz éve a megyében a legsikeresebb gimnázium igazgatójaként ellátott. További három pályázat is érkezett.

Ahogyan azt a városi szóbeszéd már korábban pletyka szinten tudni vélte, a Kecskemét város számos anyagi segítsége ellenére ellehetetlenült TISZK éléről Pósfainé Bakota Éva, illetve, mint várható volt Leviczky jóképességű Cirill helyettese Szilágyi Piroska, továbbá: meglepetésünkre a Bácsmegye.hu fényképét engedély nélkül a pályázata címlapján szerepeltető Tajti István is pályázott, aki a kecskeméti Széchenyi Városi Általános Iskola Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola óraadó tanára az életrajza szerint.

 

déjà vu

Vélhetően lassan minden kecskemétieben kialakult a hatvanas-hetvenes évek politikai doktrínait idéző déjà vu érzés a Bányai Júlia Gimnázium igazgatói kinevezése körüli országos botrány szemlélve. Hiszen adott a különböző felmérések alapján Bács-Kiskun megye legsikeresebb gimnáziuma, azt évtizedek óta vezető igazgatóval és a valóban varázslatos tantestülettel, és adott egy a kicsinyességtől perzselő városvezetés a maga hazugságaival, mellébeszélésével amelynek egytelen célja, hogy ne az, ne azok vezessék az iskolát, aki / akik igazán sikeressé tették.

Persze van még a történetben egy önjelölt forradalmár társaság a „Védjük meg a Bányait” facebook csoport, adott továbbá a szeretett igazgatójukért a kori sajátosságaik alapján is nagyon komolyan kiálló diákság (akik ezt a szemétséget látva-értve, sajnos bizonyos, hogy ha csak tehetik menekülnek ebből az országból - pedig ez senkinek sem áll az érdekében).

Kerülgethetjük a témát, de ahhoz, hogy egy gyermek felvételt nyerjen a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumba, bizony minimum jeles bizonyítvány és igazán fejlett intelligencia szükséges. Amelyhez egyrészt szükség van a gyermekek kimagasló szorgalmára, tehetségére, de bizony ahhoz, hogy abból a gyerekből kijöjjön a tehetség és lelkileg is erős legyen a felvételihez, bizony stabil családi háttérre és ahhoz komoly szülőkre is szüksége van. Így talán nem túlzás megállapítani, hogy a Bányai Júlia Gimnáziumba járó gyermekek szülei döntően Kecskemét jeles polgárai is egyben.

 

Milyen emberek ezek?

Mára határozottan kijelenthető, hogy a városvezetést elborító „politikussá” váló, egyébként  gerinctelen, vagy csak egyszerűen tehetségtelen pedagógusok perzselő irigységen kívül nem lehet érdemi kifogást felsorolni a mellett a folyamat mellett, amit az újabb három pályázó megjelenése is mutat. Hiszen miután a legelszántabb pedagógusok is elismerőleg szólnak a Bányai Júlia Gimnáziumban folyó szakmai munkáról, így logikusan a kötelező pályáztatás első körében a regnáló igazgatón kívül más nem is adott be pályázatot.

Most viszont lett három pályázó, akiknek természetesen joguk van ahhoz, hogy pályázzanak, persze azért a következő évtizedekben vasárnaponta a templomban, alkalmanként azért néhány száz miatyánkot majd el kell morzsolni, hogy az a fránya lelkiismeretük is rendben legyen. Ezt csak arra az esetre jegyezzük meg, ha van efféle képességük.

 

Nem szeretnénk...

Nem szeretnénk a jövőre a hatvanadik születésnapját ünneplő a polgármesterasszony szavait a pályázatában hátborzongató pontossággal visszaidéző, a Bányai Júlia Gimnáziumot ostobaságokkal újságcikkben vádoló Leviczky Cirill helyettesének Szilágyi Piroskának a pályázatát elemezni.

Ahogyan nem szeretnénk a smasszeriskolából vélhetően durvaságért elitanácsolt Pósfainé Bakota Éva pályázat szerű mein kampf-ját sem minősíteni, ahogyan Tajti Istvánnak sem jellemeznénk a szerzői jog „eltulajdonlásának” a témakörét feszegetni a mesterműnek aligha nevezhető pályamunkája alapján.  

De azt szeretnénk, hogy Kecskemét város vezetésének jöjjön meg végre a jobbik esze és a saját lakosságával, sikeres gyerekeivel szemben ne ostoba tyúkudvarként viselkedjen, hanem Közép-Magyarország meghatározó városaként, a térségben zsinórmérceként felemlegethető tisztességként.

 Végtére manapság az egyirányú utcák is újra kétirányúak Kecskeméten... ha nekik lehet, akkor miért ne maradhatna továbbra is sikeres a Bányai?

OLTYÁN JÓZSEF