2024.04.20, Szombat

Kecskemét díszvendég lesz Marosvásárhelyen

2016.06.28. 10:43

Kecskemét lesz a díszvendége az idei Vásárhelyi Forgatagnak, melyet testvérvárosában, Marosvásárhelyen szerveznek meg idén negyedik alkalommal augusztus 24-28. között. Egy kiállítás keretében bemutatják Marosvásárhely és Kecskemét két leghíresebb polgármesterének, Bernády Györgynek és Kada Eleknek a munkásságát is.

Hirdetés

 

Az idei Vásárhelyi Forgatag központi témája Marosvásárhely szabad királyi várossá nyilvánításának 400. évfordulója, fővédnöke pedig Kövér László lesz - jelentették be tegnap az esemény szervezői.
A Marosvásárhelyért Egyesület negyedik alkalommal szervezi meg augusztus 24. és 28. között a Vásárhelyi Forgatagot, amely a magyar kultúrát hivatott népszerűsíteni az erdélyi város magyar és román lakossága körében. 

Portik Vilmos főszervező elmondta, hogy idén Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke lesz a rendezvény fővédnöke, ami - mint mondta - jelzi a fesztivál rangját és elismertségét  a magyar kormányzat részéről.
    

Marosvásárhely 1616-ban kapta meg a szabad királyi város rangot Bethlen Gábor erdélyi fejedelemtől. Ennek az évfordulónak a szellemében állítják össze a programokat . A fesztivál a magyar szecesszió egyik gyöngyszemének számító marosvásárhelyi Kultúrpalotában tervezett gálaműsorral rajtol, amelynek fő előadója Tompos Kátya lesz a Keresztül Európán című produkcióval. Augusztus végén többek között a Hooligans, az LGT és a Bikini is koncertezni fog Marosvásárhelyen.

A forgatag idei díszvendége a Marosvásárhellyel testvérvárosi kapcsolatot ápoló Kecskemét lesz, ahonnan 60 tagú küldöttség érkezik. 
 Soós Zoltán, a forgatag másik főszervezője közölte, hogy a Maros Megyei Múzeum szervezésében lesz látható az a kiállítás, amely Marosvásárhely és Kecskemét két leghíresebb polgármesterének, Bernády Györgynek és Kada Eleknek a munkásságát mutatja be párhuzamosan. 
    

mti

Galéria

KecskemétMarosvásárhelyVásárhelyi Forgatagdíszvendég