2022.06.30, Csütörtök

A magyar huszárság történetéről nyílt kiállítás Kecskeméten

2016.05.06. 08:13

A magyar huszárság történetét mutatja be a 16. századtól a kecskeméti Cifrapalotában csütörtökön nyílt kiállítás.

A magyar huszárság történetét mutatja be a 16. századtól a kecskeméti Cifrapalotában csütörtökön nyílt kiállítás. Az augusztus 20-ig látogatható A magyar huszár című tárlaton az érdeklődők megtekinthetik a legfőbb huszárfegyver, a szablya típusait a 16. századtól egészen a 20. századig, egyaránt kiállítottak legénységi és tiszti fegyvereket. Emellett díszes huszáregyenruhák, csákók, hímzett tarsolyok és tölténytáskák is szerepelnek az anyagban, amelyet litográfiák tesznek színessé. Ezek segítségével a harcokba, és a huszárélet mindennapjaiba nyerhetnek betekintést a látogatók.

Simicskó István honvédelmi miniszter beszédében kiemelte, a magyar huszárság és vele együtt a magyar szablya mára nemzeti kincsünkké vált. "A Hungarikum Bizottság tagjaként remélem, hogy hamarosan hungarikummá is válhat". A magyar huszárság minden történelmi helyzetben helytállt, az idők folyamán több mint harminc ország vette át a huszárhagyományokat és ezzel a magyar kultúra egy részét. A honvédelmi miniszter nemzeti kincseinket, értékeink megőrzésének fontosságáról is beszélt, mert ha "gyökereinket elvágjuk, akkor könnyen lehet, hogy eltűnik a magyarság a Föld színéről". 
A magyar kard napja alkalmából rendezett kiállításról elmondta, egy-egy ilyen tárlat is a hagyományaink, értékeink védelméről szól. A huszárságot mindig is bátorság, gyors helyzetfelismerő képesség, áldozatvállalás, a közösség védelmezése jellemezte, amelyek ma is fontos emberi értékek. 

Simicskó István támogatásáról biztosította Kecskemétet és minden támogatást megad ahhoz, hogy a város a közeljövőben egy huszármúzeummal gazdagodhasson. 

Máday Norbert műgyűjtő a megnyitón felidézte, hogy a huszárok története a második világháborúval ugyan véget ért, hiszen a harckocsikkal és a repülőkkel nem vehették fel a harcot, de az elődöktől örökölt virtussal és harci szellemmel mégis maradandót alkottak.

forrás: mti

Galéria

KecskemétCifrapalotamagyar huszárság