2021.09.25, Szombat

Költészet napi nagy versmondás a Főtéren

2016.04.11. 14:56

Ma délután, a Költészet Napja alkalmából megrendezésre került Kecskemét Város Főterén a Nagy Versmondás.

Ma délután, a Költészet Napja alkalmából megrendezésre került Kecskemét Város Főterén a Nagy Versmondás. Kisiskolások szavaltak két Zelk Zoltán verset, mellyel a költő születésének 110. évfordulójára is emlékeztek, valamint a város költőjének Buda Ferencnek mondták el Doromboló című versét.

A Hírös Agóra - Ifjúsági Otthon és a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely szervezésében Kecskemét Főterén több mint 500 iskolás kisdiák, és a hozzájuk csatlakozó járókelők gyülekeztek, hogy együtt mondjanak verset a Költészet Napja alkalmából. Elszavalták Zelk Zoltán: Ákombákom és Varázskréta, valamint Buda Ferenc: Doromboló című verseit.

 

VERSMONDÓK TALÁLKOZÓJA 2016.

A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon és a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely közösen 20. alkalommal rendezte meg a Versmondók Találkozóját, Kecskemét város egyik legjelentősebb gyermekművészeti rendezvénysorozatát.

2016. tavaszán Zelk Zoltán születésének 110. évfordulója tiszteletére a költő sorait választották mottóként. 

„A csillagok égi virágok,

 a virágok földi csillagok,

s miként a Föld felé a csillag,

az ég felé virág ragyog.”         (Zelk Zoltán 1906-1981)

Versválasztás: a XIX. és XX. századi vagy a kortárs magyar irodalom értékes alkotásaiból egy szabadon választott vers elmondása.

Az idén Kecskemét és vonzáskörzetéből 30 iskola képviseletében 658 fő ifjú versmondó jelezte részvételi szándékát a meghirdetett 5 korcsoportban (1-2.o., 3-4.o., 5-6.o., 7-8.o., 9-11.o.). A programsorozat 5 héten át, 24 rendezvényt foglalt magában, és a 2016. május 21-én városi döntő keretében, a Versünnep c. rendezvénnyel zárult. A rendezvény kapcsolódott a „Regösök húrján” országos vers- és prózamondó versenyhez. Összesen 15 drámapedagógiával foglalkozó pedagógus valamint további 40 tanító és tanár segít a rendezvénysorozat lebonyolításában.

A Hírös Agóra Ifjúsági Otthonon kívül helyet biztosított a versmondóknak a Béke Általános Iskola, a Vásárhelyi Pál Általános Iskola és a Hírös Agóra Hetényi Közösségi Háza.

A 2016. május 21-i döntőbe várhatóan több mint100 versmondó jut majd be a különböző korcsoportokból.

Kecskemétköltészet napjaversmondásZelk ZoltánBuda FerencÁkombákom