2022.06.29, Szerda

"Ifjú Kócsagőrök” -et keres a Természetvédelmi Őrszolgálat

2016.04.20. 15:41

Kecskeméten a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjában, a Természet Házában Ötórai Zöldtea című természetismereti programsorozatban mutatkozott be az Ifjú Kócsagőr Program.

Kecskeméten a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjában, a Természet Házában Ötórai Zöldtea című természetismereti programsorozatban mutatkozott be az Ifjú Kócsagőr Program. Az idén immár negyedik alkalommal meghirdetett Ifjú Kócsagőr program, melynek célja a természetvédelmi tevékenységek bemutatása, népszerűsítése a természetvédelmi őrök munkáján keresztül. 
A programra 2016. április 22-ig várják a 18-24 év közötti fiatalok jelentkezését, akik szívesen részt vennének értékteremtő programokban, valamint szeretnének betekintést nyerni a természetvédelem világába. 

Az előadásokból megismerhették a hallgatók az I. Ifjú Kócsagőr Program (2013.) országos döntő győztesének, azaz a program első Tutajosának, Janó Gizellának - aki Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai-környezeti nevelési ügyintézője – programmal kapcsolatos tapasztalatait, élményeit.

Az Ifjú Kócsagőr Programot Ludnai Tünde a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálat-vezetője mutatta be.

Az Y-Triász, melynek tagjai a 30Y zenekar, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, 2013-ban elhatározta, hogy létrehozza az „Ifjú Kócsagőr” programot, tekintettel a fiatalok kiemelkedő szerepére a természetvédelemben. A programban - a Földművelésügyi Minisztérium, a 10 Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság együttműködésének köszönhetően - a több száz jelentkezőből kiválasztott gyakornokok a nemzeti parkokban ismerkedhettek meg a gyakorlati természetvédelem titkaival.

 

PROGRAM RÉSZLETEK

Jelentkezési határidő: 2016. április 22.

Jelentkezés módja: önéletrajzot és motivációs levelet kell küldeni az [email protected] e-mail címre, melyben meg kell jelölni, hogy melyik nemzeti parkban kíván a programban részt venni, valamint van lehetőség a program teljesítésére a budapesti önkormányzati természetvédelmi őröknél is. Több nemzeti parkot is meg lehet jelölni! A választott nemzeti park igazgatóság nem biztos, hogy tud szállást biztosítani.

A jelentkezés feltétele 18-24 év közötti életkor.

A programban való részvétel önkéntes munkát jelent, mely a tapasztalatszerzést célozza meg, jövedelemszerzési lehetőséggel nem jár.
 

Mit várnak el a program résztvevőitől?

- szakmai elhivatottság, önállóság, kreativitás, jó kommunikációs készség szóban és írásban egyaránt

- átlagon felüli kitartás

- megfelelő állóképesség
 

Előny, de nem feltétel:

- szaktanári ajánlás

- dokumentált szakmai múlt, elismerések, verseny eredmények

- természetvédelmi egyesületek munkájában való aktív és igazolható részvétel

A jelentkezés nem jelent automatikus felvételt az „Ifjú kócsagőr” programba, a gyakornokok kiválasztása több körben történik. A programban maximum 50 gyakornok elhelyezését tudják vállalni természetvédelmi őrök mellett.

A program a gyakorlaton kívül, egy JÁTÉKOS MEGMÉRETTETÉS is a TERMÉSZETVÉDELMI ŐRÖK OLDALÁN.

A jelentkezések feldolgozása után, a program első fordulójába való bejutásról e-mailben értesíti a Fürge Diák a jelentkezőket, 2016 májusának első hetében. (Visszajelzést azoknak is küldenek, akik nem jutnak be az első fordulóba).

Az első fordulóba bejutott, kiválasztott jelentkezők területi megmérettetésen vesznek részt 2016. május második felében (Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából, május 23-27. között), az általuk a jelentkezéskor megjelölt nemzeti parkok egyikében, vagy a fővárosi önkormányzatnál. Itt kerülnek kiválasztásra az „Ifjú kócsagőr” program résztvevői.

Az „ifjú kócsagőr” program nyáron két hét intenzív természetvédelmi őri „terepgyakorlattal” folytatódik az adott nemzeti parkban, vagy a fővárosi önkormányzatnál.
 

Milyen feladatokkal lehet találkozni, milyen ismereteket lehet szerezni a két hét alatt?

- aktív részvétel a természetvédelmi őri feladatokban, vagyis a természetvédelmi rendészeti feladatokba való betekintés, biodiverzitás monitorozási feladatokban való együttműködés, természetvédelmi területkezelési feladatokban való részvétel, bekapcsolódás társadalmi elismertséget megalapozó, természeti nevelési, oktatási tevékenységekbe, szakmai csoportok vezetésébe

- a természetvédelmi őri munka szervezésének megismerése, javaslattételi lehetőség, a természetvédelmi őrökre háruló adminisztratív terhek enyhítése

- természetvédelmi őri munkát és a természetvédelmet népszerűsítő megjelenések, reklámok, hirdetések előkészítése

- kapcsolattartás az adott nemzeti park igazgatóság, és oktatási intézmények, szervezetek között (természetismereti klubok, szakkörök, speciál kollégiumok, és a többiek)

Amit ezen felül kínálnak:

- betekintés a magyarországi természetvédelmi őrök valamint a nemzeti park igazgatóságok munkájába

- szakmai tapasztalatszerzés

- szakmai gyakorlat megszerzése, gyakorlati hely biztosítása

- jó csapat, kellemes légkör

- változatos munkavégzés

- kiváló referencia szakmai önéletrajzhoz

- gyakorlati lehetőséget biztosít


A kéthetes nyári gyakorlatot az augusztus végi, nemzeti parkonkénti területi döntő zárja, majd ez követően a Kiskunsági Nemzeti Parkban szervezett 3 napos, országos döntő kerül megrendezésre, szeptember 28-30. között.


A területi döntőben az egyes nemzeti parkok, valamint a fővárosi önkormányzat legjobbjait választják ki, az országos döntőben ők mérik majd össze a tudásukat.

Az országos döntő 3. napján kerül sor az eredményhirdetésre.


A legjobb páros elismerése:

Matula és Tutajos díjjal és 5 napos szakmai tanulmányút a szerbiai Tara Nemzeti Parkba

http://nptara.rs/en/

 

forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága, http://ifjukocsagor.furgediak.hu

Galéria

KecskemétKiskunsági Nemzeti ParkIfjú Kócsagőr Programtermészetismeret