2024.03.02, Szombat
25 éves a KEFAG Zrt Juniperus Parkerdészete

25 éves a KEFAG Zrt Juniperus Parkerdészete

2015.11.25. 05:34

Negyedévszázad az alföldi erdőtelepítések szolgálatában 

Az állami erdőgazdaságok között az egyetlen a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., amely önálló egységként díszfaiskolát is működtet. A Juniperus Parkerdészet 1990-benalakult, az idén ünnepli működésének 25 éves évfordulóját.

A hagyományos alföldi sor- és parkfákon, erdészeti csemetéken és karácsonyfán kívül Szombathely melletti területeiken örökzöldeket, a kecskeméti központban pedig konténeres díszfákat és -cserjéket is termelnek, árudát működtetnek, kerteket építenek és parkerdőt gondoznak.

Az 1990-ben alapított KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészet néhány hektáros erdészeti csemetekertkén indult, az Alföldre alkalmas, hagyományos erdészeti fafajok, akác, szürke- és nemesnyár, valamint fenyő telepítési alapanyagait termesztették, tudtuk meg Bekőné Polner Katalin erdészeti igazgatótól, aki öt éve irányítja a részleget. Az akkori vezérigazgató, Sódar Pál ötlete nyomán kezdődött el a díszfaiskolai termesztés, kezdetben a város melletti közjóléti célt szolgáló parkerdők növényállományának változatosabbá tétele érdekében. A kínálat évről évre bővült, eleinte csak vásárolták a szaporító anyagot, majd üvegházat építettek, és saját anyanövény-állományról szaporítást is végeztek. A munkát a kezdetektől 20 éven át Szűcs Dezső erdészetvezető irányította, akitől 2010-ben vette át a vezetői feladatokat a jelenegi vezető. Az évek során az erdészeti csemete-termesztés visszaszorult, ma már csak igen kis felületet foglalnak el ezek az állományok. Az erdészeti telepítésekhez a Társaság hagyományos erdészetei saját csemetekertjeikben termesztik a szükséges ültetési anyagot.

A Juniperus Parkerdészet Kecskemét mellett három hektáron suháng-sorfát, illetve 25 hektáron sorfákat és karácsonyfákat nevelnek. Karácsonyfát mintegy 4 hektáron termesztenek konténerezésre és vágásra is, főleg ezüstfenyőt, lucot, szerb lucot és duglászt. Szombathely mellett 15 hektáron földlabdás örökzöldeket, nagyobb díszítő értékű földlabdás lombos sorfákkal (hársak, tölgyek, vadgesztenye, vérbükk, vérszilva, berkenye) és szoliter cserjéket termesztenek.

A KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészet kecskeméti központja közvetlen közelében 10 hektáros telepen termeszt konténeres díszfákat és díszcserjéket. A faiskola nagy hangsúlyt helyez arra, hogy minden évben több különlegességet is termesztésbe vonjon. Évente 50-60 új fajtával szélesítik választékukat. Két év óta a nagyobb díszítő értékű, magasabb árfekvésű - sok esetben fajtavédett - díszcserjéket a lomb vagy virág színével összhangban lévő színes edényben nevelik, kifejezetten viszonteladók számára. A központban működő áruda 2014-15. évben elnyerte a Kiváló Áruda címe.

Az utóbbi években több nagyobb városfásítási beruházásban is részt vett a Parkerdészet, közülük a budapesti Kossuth tér, Kecskemét és Nagykőrös főtere a leglátványosabb. Ezen kívül két nagy víztározó környékén végeztek árvízvédő fásítást, valamint elkerülő utak, kerékpárutak mellett is ültettek fákat.

A dísznövénytermesztés, - értékesítés mellett az egység feladatkörébe tartozik a Kecskemét nyugati részén, a hatvanas években létrehozott 68 hektáros Csalánosi Parkerdő kezelése is. A változatos fafajokkal; kőrisekkel, juharokkal, nyarakkal, tölgyekkel, erdei- és feketefenyőkkel beültetett és számos közjóléti berendezéssel fölszerelt parkerdő népszerű a város lakói körében. Emellett további 120 hektáron a Kecskemét Megyei Jogú Város tulajdonában lévő erdők kezelését is végzik, amelyek közé a belterületi erdősávok és véderdők tartoznak.

25 éves a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészete
Forrás: Magyar Mezőgazdaság Online
Szerző: Pap Edina
Fotók: MMG Online
Hírszerkesztő: Nagy László

 

Galéria

KecskemétKEFAG Juniperus parkerdészet 25