2024.03.03, Vasárnap

Kedvezményes telekértékesítési programot indít Kecskemét önkormányzata

2016.06.03. 06:04

Kedvezményes telekértékesítési programot indít Kecskemét önkormányzata a családok támogatására, a gyermekvállalás ösztönzésére és a városban történő hosszú távú letelepedés elősegítésére.

Hirdetés

Kedvezményes telekértékesítési programot indít Kecskemét önkormányzata a családok támogatására, a gyermekvállalás ösztönzésére és a városban történő hosszú távú letelepedés elősegítésére. A program a Kecskemét-Kadafalván a Harkály és a Mókus utcában, valamint Kecskemét-Katonatelepen a Jegenyefa és a Platán utcában újonnan kialakított, önkormányzati tulajdonú telkeket érinti.


A kedvezményes telekvásárlás lehetőségével a kecskemétiek mellett a városban letelepedni szándékozók is élhetnek. Kitétel, hogy Kecskeméten nem rendelkezhetnek lakóingatlan tulajdon- vagy haszonélvezeti jogával, és vállalniuk kell, hogy három éven belül felépítik az ingatlant, majd tíz évig a házban élnek és nem adják azt el. 
A kedvezmény mértéke egy gyermek esetén tíz százalék, két gyermek esetén húsz százalék, három vagy több gyermek esetén harminc százalék. A jogosultak ennyivel olcsóbban juthatnak a telkekhez. A kedvezmény vételárhátralék formájában valósul meg, ezért a vevőnek vállalnia kell azt is, hogy az önkormányzat a kedvezmény és járulékai erejéig jelzálogjogot és elidegenítési tilalmat jegyeztet be az ingatlanra.
Ha az ingatlant tíz éven belül mégis eladják, akkor a kapott vételárhátralék-kedvezményt be kell fizetni. Bizonyos esetekben a polgármester eltekinthet a hátralék megfizetésétől, ilyen eset például a házasság felbomlása, valamint ha a család nagyobb alapterületű vagy legalább azonos értékű ingatlanba költözik. Akkor is meg kell fizetni a kapott kedvezményt, ha a gyermekvállalás nem teljesül. Ez esetben is vannak azonban különös méltánylást érdemlő helyzetek, például ha a gyermekvállalás egészségi okok miatt nem teljesül, vagy ha a gyermek halva születik.
Szintén nem kell visszatéríteni a kedvezményt, ha a szülők egyike meghal, vagy ha megváltozott munkaképességűvé válik.
A kedvezményes telekvásárlási lehetőséggel élhetnek a házastársak és az élettársak is, az önkormányzat pedig a vállalt gyermekeket is figyelembe veszi.
Az értékesítésre és a vételárhátralék-kedvezmény igénybevételére vonatkozó kérelmet a kecskeméti KIK-FOR Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft.-hez kell benyújtani.
A kedvezményes telekértékesítési programról a város közgyűlése rendeletet alkotott.

forrás: mti

Galéria

KecskeméttelekkadafalvaKedvezményes telekértékesítési programKatonatelepKIK-FOR Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft.