2023.11.30, Csütörtök

Apróságok a Kecskeméti Vadaskertben

2016.05.15. 07:40

Számos utóddal büszkélkedhetnek a Vadaskert lakói Kecskeméten.

Hirdetés

Számos utóddal büszkélkedhetnek a Vadaskert lakói Kecskeméten. Érdemes megnézni a szőrös-pelyhes cukiságokat, mert garantáltan mosolyt csalnak az arcokra.

A gyűrűsfarkú makiknák ikrek cseperednek. Ők azok a jellegzetes, sávos farkú állatok, akiknek népszerűségét a Madagaszkár c. animációs film Julien királya csak tovább növelte. Sőt, a Vadaskertnek is megvan a maga Julien-je. Az idén született picik egész nap anyjuk szőrébe csimpaszkodva cipeltetik magukat. A kis ikerkatták éppen egyéves testvérei is ikrek. Nem ritka jelenség ez a makiknál. A kis jövevények nemét még nem lehet tudni, édesanyjuk óvja minden mozdulatukat.

Május elején született egy picike rhesusmakákó is. A kicsinyeket - a hímek szinte agresszív védelme mellett - közösségben nevelik. Az elkóborló kis majmokra a csapatból mindig figyel valaki. A makákók a legtöbb majomhoz hasonlóan igen okos állatok, játékosságuk miatt pedig igen kedveltek a látogatók körében. Mamája nem véletlenül tartja rajta a szemét folyamatosan, az aprócska kölyök is kicsit szeleburdi, de ezzel jól elszórakoztatja a közönséget.

Három báránnyal szaporodott a muflonállomány szintén a közelmúltban. A kecskékhez és a bárányokhoz hasonlóan a muflonok kicsinyei is rögtön lábra állnak, és követik az anyjukat. A nagyobb állatok csoportba verődve védelmezőn körbeveszik a legkisebbeket. A fiatal muflonokat azért nevezik báránynak, mert a faj rendszertanilag nem a szarvasok, hanem a vadjuhok közé tartozik. 

Egy hete bújt ki a tojásból öt kis nílusi lúd, ők a Vadaskert legfiatalabb tagjai. A különösen agresszív afrikai madár költési időszak alatt territóriumot foglal, és ilyenkor semmitől nem riad vissza, még a hattyút is képes megtámadni. A hangos ludak ugyanakkor a kicsinyeikkel szemben nagyon gondoskodóak. Az eleven utódok születésük után szinte rögtön el is hagyták a fészket. A szülők türelmesen tanítják őket. 


A fehér gólyák tavaly még csak egy, idén viszont már három fészket raktak, és a nyári ludakkal együtt hamarosan kiköltik a tojásaikat. A gólyák főként áramütés okozta sérüléseik miatt kerülnek a vadaskerti madárkórházba. Kicsinyeik születését és megerősödését követően repatriálják valamennyit. A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai egy külső fészekbe, hasonló korúak közé helyezik ki őket. A közelmúltban egy, a természetes közegébe tavaly kikerült gólyáról Izraelből kaptak jelzést. Van azonban olyan madár is, amely felépülését követően is a vadaskert lakója marad.

Persze nem csak az állakölykök miatt érdemes ellátogatni a Vadaskertbe, pünkösdi programokkal is készültek. Sajnos az időjárás nem túl kegyes hozzánk ezen a hosszú hétvégén, pedig még pünkösdhétfőn is kirakodóvásárral, látványetetésekkel, arcfestéssel és kígyósimogatással várja látogatóit az ország legkisebb állatkertje.

 

mti, bacsmegye.hu

 

 

Galéria

KecskemétKecskeméti Vadaskertzookecskemétállatkölykökpünkösd