2024.04.17, Szerda

„Felszálló ágban” a Kecskeméti Főiskola

2016.04.07. 10:48

Az előző évhez képest ismét többen szeretnének bekerülni a Kecskeméti Főiskolára a szeptemberben induló képzésekre.

Hirdetés

Az előző évhez képest ismét többen szeretnének bekerülni a Kecskeméti Főiskolára a szeptemberben induló képzésekre. 10 %-kal többen vannak azok, akik a jelentkezéskor megjelölték a Kecskeméti Főiskola valamelyik szakát is, és 9 %-kal nőtt azoknak a száma, akik a felvételiben első helyre tették az intézmény választott képzését. A meghirdetett helyekhez képest több mint kétszeres a túljelentkezés az új gazdaságtudományi képzési terület első képzésére, a gazdálkodási és menedzsment alapszakra.

Idén több mint 111 ezren szeretnének bekerülni a magyar felsőoktatásba. Ez a szám 5 %-kal több, mint ahányan tavaly felvételiztek az általános felvételi eljárásban. A Kecskeméti Főiskola jelentkezési adatai ennél nagyobb arányú növekedést mutatnak, így a jelentkezők magasabb száma nemcsak a felsőoktatás iránti megnövekedett érdeklődésnek, hanem az intézmény vonzó képzéseinek, fejlesztési terveinek is köszönhető.  2867 jelentkező összesen 5008 esetben jelölte meg a főiskola valamelyik képzését, és közülük 1393-an elsősorban a kecskeméti intézményben szeretnének tanulni.

Nem veszítettek népszerűségükből a Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar alapképzései: az anyagmérnöki, a járműmérnöki és a műszaki menedzser szakokra a tavalyihoz hasonló számban jelentkeztek, nőtt viszont a gépészmérnöki és a mérnökinformatikus alapszakok iránti érdeklődés. A majdani új gazdaságtudományi kar elsőként – egyelőre a GAMF Karon – meghirdetett képzése, a gazdálkodási és menedzsment alapszak vonzónak bizonyult a felvételizők számára. A meghirdetett 60 férőhelyre 132-en jelentkeztek első helyen, de összesen 412 felvételiző jelölte meg a Kecskeméti Főiskola új szakát a jelentkezésekor. A képzés népszerűségéhez minden bizonnyal hozzájárult a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány ösztöndíja, amelyre azok a felvételt nyert hallgatók pályázhatnak majd, akik a felvételi során elérnek legalább 350 pontot.

A szeptemberben tanulmányaikat megkezdő gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatók 2017 őszétől már élvezhetik a leendő gazdaságtudományi karnak helyet adó új, modern campus előnyeit.

A Kertészeti Főiskolai Karon a mesterképzések ugyanannyi jelentkezőt vonzottak, mint tavaly, a környezetgazdálkodási agrármérnöki alapszakra többen adták be jelentkezésüket, míg a kertészmérnöki és a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszakra valamelyest csökkent a jelentkezők száma.

A Tanítóképző Főiskolai Karra is többen szeretnének bejutni ősztől. A kar legnépszerűbb képzése az óvodapedagógus, de jelentősen nőtt az érdeklődés a csecsemő- és kisgyermeknevelő felsőoktatási szakképzés iránt is.

Dr. Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora elégedett a jelentkezési adatokkal, mert ezek is azt mutatják, hogy továbbra is „felszálló ágban” van az intézmény, ami jó alapokat ad a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola integrációjával létre jövő új egyetemnek. Az idén a Kecskeméti Főiskolára és a Szolnoki Főiskolára felvételt nyerő hallgatók már ebben az új intézményben kezdhetik meg tanulmányaikat, és részesei lehetnek a tervezett jelentős fejlesztéseknek.

 

Galéria

MegyeképzésKecskeméti Főiskolaszakgazdálkodásmenedzsment