2024.05.20, Hétfő

A pilóták Kecskeméten "nemcsak tudásukkal, de szívükkel is szolgálnak"

2016.03.04. 14:27

A JAS-39 Gripen típusú vadászgépek hadrendbe állításának tizedik évfordulójára rendeztek ünnepséget a kecskeméti repülőbázison. 

Hirdetés

A JAS-39 Gripen típusú vadászgépek hadrendbe állításának tizedik évfordulójára rendeztek ünnepséget a kecskeméti repülőbázison. Az évforduló a Magyar Légierő ünnepe és tiszteletadás a magyar pilóták szolgálata előtt, akik nemcsak itthon, hanem a missziókon teljesített feladataikkal külföldön is elismerést, megbecsülést vívtak ki nemzetünknek és honvédségünknek. A balti országok és Szlovénia légtérvédelmének egyidejű ellátásával a Magyar Légierő négy hónapon át több tízmillió európai polgár biztonságát szavatolta.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára tartott megemlékezést. Az elmúlt négy hónapban Magyarország egyidejűleg vállalt felelősséget Lettország, Észtország és Litvánia légtérvédelméért, valamint gondoskodott Szlovénia légterének ellenőrzéséről. Elmondta, hogy légierőnk felkészültsége, a légi utántöltés képessége, az éjjellátó készülékek használata, valamint a 2015-ben szerzett és a V4-ek által az EU-harccsoportba felajánlott közvetlen légi támogatási képesség - close air support - európai polgárok tízmilliói számára jelent egyre nagyobb biztonságot. 
Ezzel hazánk belépett azon NATO-tagországok sorába, amelyek képesek a légierejüket határaikon túl is alkalmazni, hozzátéve, hogy a balti országok 2019-ben újabb négy hónapon át számítanak hasonló szerepvállalásunkra. Vargha Tamás szólt arról is, hogy az első öt Gripen vadászgép 2006. márciusi érkezése óta a Magyar Légierő szerepe jelentősen megváltozott: a katonák felkészültségének, elhivatottságának, a korszerű haditechnikai eszközöknek köszönhetően a társadalom megbecsült szervezetévé, ismét a nemzet egységének szimbólumává vált. A kecskeméti repülőbázis jövőjének biztosítéka pedig emellett abban rejlik, hogy a pilóták itt "nemcsak tudásukkal, de szívükkel is szolgálnak".
Az eseményen Ugrik Csaba dandártábornok, bázisparancsnok arról beszélt, hogy a JAS-39 Gripen típusú vadászgépekkel nemcsak egy "darab vasat", hanem az üzemeltetéshez szükséges és az elmúlt évtized légi szerepvállalásaiban elért sikerekhez elengedhetetlen mentalitást is vásárolt és kapott Svédországtól a Magyar Honvédség. A Gripen-flotta és a működtetésére kiképzett 35 pilóta és 145 technikus minden tekintetben alkalmas 21. századi feladatok végrehajtására. A gépek csaknem 14 ezer órát repültek, mintegy száz gyakorlaton vettek részt, több tucatnyi ország repülőnapjain tartottak bemutatót 2006 óta. Egy korszak azonban most lezárul a korábban tizenhat, mára kéttagú csökkent svéd támogató csoport megszűnésével, hozzátéve, hogy bár a magyar Gripen-flotta és a kecskeméti repülőbázis ezzel "felnőtté válik", a gyár a jövőben "sem engedi el magyar partnerei kezét".

forrás: mti

Galéria

KecskemétKecskemétRepülőbázisMagyar LégierőJAS-39 Gripen