2024.06.13, Csütörtök

Megújult kecskeméti Ráday Múzeum

2015.12.08. 08:29

Hirdetés

Átadták a kecskeméti Ráday Múzeum felújított raktárát, ötvösműhelyét és foglalkoztató terét.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszédében emlékeztetett: az állam feladata, hogy a lehetőségeihez mérten támogassa a közösségeket tradíciójuk művelésében, fenntartásában, ezért a kormány támogatja az egyházi közösségek értékteremtő tevékenységét.
Ma olyan korban élhetünk, amikor az egyházi közösségek társadalmi értékteremtését, diakóniai szolgálatát, iskola fenntartói tevékenységét, közgyűjteményi, muzeális, levéltári és könyvtári tevékenységét is szükséges és elégséges mértékben támogatni tudja Magyarország kormánya - hangsúlyozta az államtitkár az Európai Unió és a hazai költségvetés mintegy 100 millió forint összegű támogatásával megújult Kecskeméti Református Egyház Ráday Múzeumának ünnepségén.     A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeum oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése című projekt keretében egy 70 négyzetméter alapterületű, 30 fő befogadására alkalmas elméleti oktatótér, valamint 6 fő képzését szolgáló ötvösműhely és több mint 30 főt befogadó tanulmányi raktár készült el. Utóbbihoz két darab digitális tartalmakhoz való hozzáférést biztosító, szükséges infrastruktúrával felszerelt, internetcsatlakozással rendelkező informatikai pont kapcsolódik.
Hoppál Péter emlékeztetett a kormány és az egyházak között, 2014-ben megkötött egyezményre, amely rögzíti, hogy az egyházi muzeális és közművelődési intézmények 2,85 milliárd forint állami támogatásban részesülnek évente. A támogatás 29,5 százalékát, azaz mintegy 840 millió forintot kap a Magyarországi Református Egyház - fűzte hozzá.     Fontosnak nevezte, hogy a támogatás ne csak az állagmegóvást segítse elő, "hanem járuljon hozzá ahhoz, hogy modern eszközökkel, modern múzeum pedagógiai módszereken keresztül a mai fiatal generációk számára ösztönző valóságként is szolgáljon". 

"Élővé kell tenni a gyűjteményeket, be kell vinni a kulturális örökséget keresők tömegeit, be kell vinni a gyerekeket" - fogalmazott az államtitkár.     Hoppál Péter példaértékűnek nevezte, hogy a 450 éves Kecskeméti Református Kollégium és a fenntartó egyházközség, valamint a Ráday Múzeum fenntartója, a Dunamelléki Református Egyházkerület összefogva meg kívánja mutatni azt, hogy mit is jelent az országnak a magyar reformátusok által 500 esztendő alatt létrehozott kulturális érték és örökség.     Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntőjében kiemelte: az önkormányzat pályázati támogatásból a 450 éves múlttal rendelkező református iskola környezetét is felújította. 

mti

fotó: museum.breuerpress.com

Galéria

KecskemétKecskemétRáday múzeum