2024.07.16, Kedd

Születésnapján köszöntjük a kecskeméti Katona Színház primadonnáját Csombor Terézt

2016.05.31. 09:34

Csombor Terézzel 60. születésnapján beszélgettünk.

Látványos operettek primadonnájaként ismertük meg, majd hosszú kihagyás után egyre fajsúlyosabb darabokban, komolyabb szerepekben tért vissza a Kecskeméti Katona József Színház társulatába. Élete első POSZT-fellépésére készül, és a nyáron két filmben is szerepet kapott. Csombor Terézzel 60. születésnapján beszélgettünk.

- Meglepetés party várta a beszélgetésünk előtti este. Nem gyanakodott? Sikerült meglepni?
- Álmomban sem jutott eszembe, hogy születésnapi bulit rendeznek nekem! Azt terveztem, hogy ha túl leszek a lakásfelújításon, elhívom a barátokat, kollégákat, és mulatunk egy jót. Megelőztek! 

- Mi volt az álca? Hogyan csalták el a vendéglőbe? 
- A fiam, Peti (Orth Péter színművész – A Szerk.), hívott el vacsorázni. Azt mondta, nyílt egy új étterem, ahol nagyon finoman készítik a halat. Még azt is mondta, hogy öltözzek fel csinosan, de ezt sajnos nem fogadtam meg, amit utólag nagyon bánok! Ha tudtam volna, hova megyek, jobban kicsípem magam! Egyébként majdnem össze is kaptunk, mert egy rokonom miatt el akartam halasztani a vacsorát. Égszakadás-földindulás lett belőle! El nem tudtam képzelni, miért olyan fontos ennek a gyereknek, hogy hétfőn együtt vacsorázzunk. Hiszen nagyon jó a kapcsolatunk, miért ne mehetnénk kedden?! Hónapok óta szervezte ezt a hétfőt, már tudom. 

- Hogyan lett a titokzatos új étteremből a „Csapi”?
- Peti ott felejtette a telefontöltőjét – legalábbis nekem ezt mondta. Még bosszankodtam is, hogy húzza az időt! Aztán ahogy kinyitottam az ajtót… Szentek lába!!! Ott volt az a sok ember! Azt se tudtam, mit csináljak. Mit mondjak? Úgy megtelt a szívem szeretettel, hogy rögtön ríva fakadtam. Sokan feláldozták az egyetlen szünnapjukat, miattam leutaztak, hogy megköszöntsenek! Nagyon jó társulat van Kecskeméten, jó volt együtt látni a sok kedves kollégát, ismerőst. Végül fantasztikus hangulat kerekedett: Pál Attila odapattant a mikrofonhoz, Látó Richárd zongorázott, aztán Sirkó Laci dalolt, utána meg én következtem. És mennyi virágot kaptam! Most is könnybe lábad a szemem. A barátoktól gyönyörű ékszert kaptam, az Igazgatóságtól pedig egy szép festményt.

- Szereti a meglepetéseket?
- Szeretem, de ilyen nagyszabásúban még nem volt részem. 

- Nem csinált titkot a korából az interjúkban.
- A korommal nincs bajom, a súlyommal bezzeg van. Most is fogyókúrázom: odafigyelek az étkezésre, nyáron szaladok neki bővebben, a mozgás sokat számít, van amikor napjában 3 – 4 órát az Arborétumban sportolok.

- Fontos előadásra készül: június elején a Pécsi Országos Színházi Találkozón mutatják be a Macska a forró bádogtetőn című előadást Zsótér Sándor rendezésében. Szerepelt már a POSZT-on?
- Ez az első alkalom.

- Mit szólt, amikor megtudta, hogy szerepet kapott Zsótér új darabjában? 
- Megijedtem! Ő volt Péter osztályfőnöke a színművészeti egyetemen. Sok vizsgájukon ott voltam, és az a modern felfogás, amit ott láttam, tőlem elég távol állt. De most rá kellett jönnöm, hogy Sándor csodálatos művész és ember. Mindent tud! Fantasztikus élmény volt vele dolgozni.

- Péter nem féltette?
- Sőt! Rábeszélt és biztatott. Zsótér igazi tanár egyéniség, igazi mester. Peti rengeteget tanult tőle.

- Megszerette az anya figuráját?
- Nagyon! Sándor hagyta, hadd csináljam, amit gondolok. Soha nem erőszakolt rám semmit. Egy olyan nőt kell alakítanom, aki alárendeli magát a férjének, mert imádja őt. Játszik, bolondozik, mint egy habókos, hogy felvidítsa a családot, és elterelje a figyelmet a bajokról. 
Az igazi ereje, és énje a harmadik felvonásban jelenik meg.

Több komoly szerepben láthattuk az utóbbi években. Ida karaktere is ezek közé tartozik. Belülről fakadt ez a váltás, vagy csak így hozta az élet, ehhez kellett alkalmazkodni.
- Úgy érzem, hogy belőlem fakadt. Tisztában vagyok a korommal és a külsőmmel, tudom, mi áll jól, és mi nem. Sok mindenen keresztül mentem az elmúlt években. Ezzel együtt úgy érzem, pontosan ott tartok, ahol tartanom kell. Még mindig bennem van a vidámság a gyerekség és a temperamentum, de kaptam mellé egy olyan mélységet, amit csak az évek alatti történések, tapasztalás érlelhet meg. Több rendező mondta nekem, hogy nem játszom a szerepeimet, hanem megélem. Rögtön tudok sírni, elég hozzá egy rossz emlékre gondolni. Egyébként meg egy túlérzékeny családból származom.

- Milyen volt a mögöttünk lévő évad?
- Jól éreztem magam! A Macska a forró bádogtetőn-re vártam a legjobban, de szeretem az Óz boszorkányát, és A megvádoltban a kommunista asszonyt is. Idén csupa erős asszonyt játszottam. 

- Milyennek ígérkezik a következő?
- Egyelőre fogalmam sincs. Csak a címeket ismerjük, szereposztás még nincs. De már nagyon kíváncsi vagyok rá.

- A hétköznapokban hogyan kapcsolódik ki? Mi jelent feltöltődést?
- Odavagyok a jó filmekért! Ebben biztos benne van az is, hogy nem nagyon tetszik a világ, ami körülvesz bennünket. Ráadásul a magánéletem is csendesebb a kelleténél, úgyhogy szívesen csavargok szép történetekben. 

- Vannak olyan filmek, amiket bármikor szívesen megnéz?
- Például az Elfújta a szél. És - akár hiszi akár nem – a Majmok bolygója Charlton Hestonnal és a Csillagok háborúja. De szeretem a szép romantikus történeteket is, és persze a régi magyar filmeket.

- Említette, hogy jó társulat jött össze Kecskeméten. Vajon mitől függ, hogy összetartó egy társulat vagy éppen széthúz?
- Szerintem alapvetően attól, hogy jól megy-e a színház. Ha sikerek vannak, akkor nyugodtak a színészek. A Csoportterápia például nagy siker lett. Minden este ünnep volt, amikor játszhattuk. Jó kedvünk volt, sokat beszélgettünk, megszerettük egymást. Ha bukás van, akkor mindenki magába fordul: előadás után inkább elmenekül, hogy ne is kelljen beszélni a másikkal. A kecskeméti színház most jól megy. A nézők megtalálják az ízlésüknek megfelelő produkciókat.

- Szeret nosztalgiázni?
- Talán túlságosan is!

- Ilyenkor merre fordul a figyelme? Pályájának melyik időszakához?
- A színművészeti után Győrbe hívott Bor József rendező. Hét gyönyörű évet töltöttem ott. Új volt a színház, új volt a társulat, fiatalok voltunk. Nagyszabású, látványos zenés produkciókban játszottam, óriási sikereink voltak. Aztán elhatároztuk, hogy külföldön is szerencsét próbálunk. Ausztriába és az NSZK-ba mentünk, castingokon vettünk részt. Három színházban is szerződést ajánlottak nekem. Bolond fejjel nemet mondtam, és hogy együtt maradhasson a család, hazajöttünk. Győrbe nem tudtunk visszamenni, Kecskeméten viszont szerződést ajánlott Lendvay Ferenc. Majd nem sokkal később elváltunk…

- 1995-től 11 évig nem volt a színháznál. Volt valamiféle belső bizonyossága, hogy egyszer visszatér?
- Teljesen letettem róla. Belehaltam. Abban az évben, amikor kirúgtak, három kitüntetést kaptam, majd ezek után kitették a szűrömet. Mihez ért az ember egy színész diplomával a színjátszáson kívül? Semmihez! Annyira el voltam keseredve, hogy jelentkeztem egy boltba eladónak. Még szerencse, hogy nem vettek fel, mert számolni egyáltalán nem tudok. Még jó, hogy kitaláltam magamnak a tanítást. Cegléden egy művészeti iskolában tanítottam, a Margaréta Otthonban idősekkel foglalkoztam, az csodálatos volt!

- Nem gondolt rá, hogy összeállítson egy önálló estet?
- Dehogynem. Egy ideje gondolkodom rajta. Sok mondanivalóm lenne ...

- Az elmúlt években melyik előadások voltak a személyes kedvencei? 
- Az abszolút kedvencem Spiró György Prah című darabja volt, amit Sirkó Lászlóval mutattunk be, a Csoportterápia, amit igazgató úr rendezett. Ezt követi a Macska a forró bádogtetőn, de szerettem a Doctor Herz-et, a Bors nénit, a Csókos asszonyt, Meseautót, és a Furcsa párt is.

- És ha az eddigi pályáját nézzük?
- Sok darabot fel tudnék sorolni. Imádtam A kaktusz virágát Bor József rendezésében, a Mágnás Miska, My Fair Lady, Mona Marie mosolya, Imádok férjhez menni, Mária főhadnagy, Denevér, Úri muri, Énekes madár, Cirkuszhercegnő, Maya, Cigányprímás, Cigánybáró, Víg özvegy előadásokat. Tudja mit? Mindet szerettem! Ha nincs félreelemezve, akkor szinte bármivel azonosulni tudok. Úgy érzem sok mindenhez van közöm.

- Végezetül: nyári tervek?
- Valószínűleg forgatok a nyáron. Két filmben is kaptam kisebb szerepet. De a legnagyobb munka a lakásfelújítás lesz. Mindent átalakítok, erre spórolok már régóta. Új bútorok, új élet, új kocsi – így talán a magánéletem is felpezsdül végre.

forrás: kecskemetikatona.hu

Galéria

KecskemétKatona József SzínházCsombor Terézprimadonna